Πηγή φωτογραφίας: cut.cl

Πάνω από 60.000 δημόσιοι και δημοτικοί λειτουργοί υγείας σε όλη τη Χιλή ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Ορισμένα από τα αιτήματά τους είναι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, τα ειδικά επιδόματα για την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία του 2021.

Επίσης οργανώθηκαν διάφορες κινητοποιήσεις και δράσεις διαμαρτυρίας. Στις 24 Νοεμβρίου, εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί ιατρών, οδηγοί ασθενοφόρων, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν πορεία από το κεντρικό νοσοκομείο Posta στην πρωτεύουσα Σαντιάγο προς το υπουργείο Υγείας. Στις 25 Νοεμβρίου, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας κινητοποιήθηκαν από την Πλατεία Νίκης στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Κογκρέσου στο Valparaiso. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια μαζική διαδήλωση στην Πλατεία Αξιοπρέπειας στο Σαντιάγο και την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποίησαν πορείες σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η έκκληση για την εθνική απεργία έγινε από την Εθνική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιας Υγείας (FENATS) στις 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο ελήφθη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να ληφθεί μια αξιοπρεπής απάντηση από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες λόγω της έλλειψης πόρων που να εγγυώνται επαρκή νοσοκομειακή υποδομή και προστατευτικό εξοπλισμό.

Πηγή φωτογραφίας: cut.cl

Η επισφαλής κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης της νόσου COVID-19, η έλλειψη προστατευτικών και επαρκών πόρων για τη διασφάλιση της ζωής των εργαζόμενων, η κακοδιαχείριση και η επικείμενη εντολή προς όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους χωρίς τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τα ελάχιστα πρωτόκολλα πρόληψης, όπως οι αποστάσεις, φέρνουν ήδη πιο κοντά στον ανησυχητικό αριθμό των 30.000 εργαζομένων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 , με πολυάριθμους θανάτους εξαιτίας αυτού.

O προϋπολογισμός του τομέα της υγείας έχει περικοπεί κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του 80% του πληθυσμού που βασίζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μόνο το 30% των μελών της FENATS κινητοποιούνται επειδή τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν εν μέσω έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, τονίστηκε ότι τα αιτήματα που εγείρονται έχουν τη στήριξη του 100% των εργαζομένων.

Μέλη διαφόρων κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή, τις τελευταίες τρεις ημέρες, χιλιάδες Χιλιανοί βγαίνουν στους δρόμους σε σημαντικές πόλεις της χώρας για να απαιτήσουν τον τερματισμό των αντιλαϊκών πολιτικών της εθνικής κυβέρνησης και την παραίτηση του δεξιού προέδρου Πινιέρα. Οι πολίτες απαιτούν επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κοινωνικής εξέγερσης του Οκτωβρίου 2019, καθώς και των πολιτικών κρατουμένων Mapuche.

Αρ. Μα.