Η νεοφιλελεύθερη ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική) σκοτώνει κάθε Ελπίδα για Ζωή

της Κατερίνας Μάτσα

φωτογραφία: Θ.Κ

Υπογράφτηκε ήδη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο της Αθήνας και τον ΟΚΑΝΑ για την δημιουργία κινητών Μονάδων που θα χρησιμοποιούνται ως Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ηρωΐνης. Οι Μονάδες θα είναι 5 οχήματα με 3-4 άτομα προσωπικό (νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος, ειδικός θεραπευτής για κάθε Μονάδα και ένας γιατρός για όλες τις Μονάδες).  Ο θεσμός αυτός ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε από τον πρώην υπουργό ΠροΠο Χρυσοχοΐδη στον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, με τη λογική ότι πρόκειται για ζήτημα νόμου και τάξης.

Η απόφαση αυτή για τους ΧΕΧ είναι βαθύτατα υποκριτική και αντιδραστική.

Υποκριτική, γιατί :

– αποβλέπει στο να εκληφθεί ως επίδειξη ενδιαφέροντος και αρωγής προς τα εξαρτημένα άτομα, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιχειρήσεις-σκούπα, σε συνεργασία της ΕΛΑΣ και του Δήμου, αντιμετωπίζοντας τους τοξικομανείς ως «σκουπίδια» που πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλί, για να μην χαλούν οι πιάτσες την «ανάπλαση» Μπακογιάνη.

– ενδιαφέρεται για την «ασφαλή χρήση» της ηρωΐνης αλλά μόνο στο χώρο του ΧΕΧ. Τί γίνεται με το πριν και με το μετά, πριν πάει στον ΧΕΧ και αφού φύγει από εκεί;

Έγκυρες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι θάνατοι από overdose είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ηρωίνης με χάπια, κυρίως βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ και γίνονται στο σπίτι.

Μήπως αυτός ο θάνατος εκτός ΧΕΧ είναι απλά υπόθεση «ατομικής ευθύνης», κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού και των αυλικών του;

Γνωρίζει ο Δήμαρχος ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει τη μορφή της πολυτοξικομανίας, της παράλληλης, δηλαδή χρήσης πολλών ψυχοδραστικών ουσιών και όχι μόνο ηρωίνης; Για ποια «ασφαλή χρήση» μιλάμε λοιπόν;

– Στο ΧΕΧ θα μπαίνει ο τοξικομανής με τη δική του δόση ηρωΐνης που έχει προμηθευτεί από την παράνομη αγορά. Πριν μπει στο ΧΕΧ βρίσκεται στο χώρο της παρανομίας, μόλις μπει μέσα γίνεται νόμιμος. Στην επόμενη πιάτσα, βέβαια, που πιθανόν να επισκεφθεί, θα βρίσκεται και πάλι στο χώρο της παρανομίας!

– Ο τοξικομανής αντιμετωπίζεται ως «χρόνιος, ανίατος ασθενής», με τους κρατικούς θεσμούς να «διαχειρίζονται» την «ασθένεια της εξάρτησής» του! Γι’ αυτό δεν υπάρχει ούτε νύξη για την υπαρκτή και αποδεδειγμένη στην πράξη από τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα δυνατότητα ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΈΝΤΑΞΗΣ, αλλά ούτε και ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Γι’ αυτό δεν δημιουργούνται μονάδες ΣΩΜΑΤΙΚΉΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ, για να περνούν οι εξαρτημένοι το στερητικό σύνδρομο, που τόσο φοβούνται! Γιατί η σωματική αποτοξίνωση είναι το πρώτο στάδιο της θεραπείας απεξάρτησης. Βέβαια, ο Δήμαρχος και ο ΟΚΑΝΑ ενδιαφέρονται μόνο για την συντήρηση της εξάρτησης και όχι για την θεραπεία των απελπισμένων αυτών ανθρώπων, των «φτωχοδιάβολων» του κοινωνικού περιθωρίου.

Αντιδραστική, γιατί:

– Εντάσσεται στη λογική του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ από τις δυνάμεις της ΒΙΟΕΞΟΥΣΙΑΣ, η οποία έχει ανάγκη από μέσα και μηχανισμούς συμμόρφωσης στο καθεστώς της κοινωνικής και της προσωπικής κρίσης, που εξαθλιώνει την πλειοψηφία του πληθυσμού, οδηγώντας τους πιο ευάλωτους στην αναζήτηση δρόμων φυγής από την αφόρητη πραγματικότητα.

– Υπηρετεί τις ανάγκες των φαρμακοβιομηχανιών, που θησαυρίζουν όχι μόνο από την παραγωγή των υποκαταστάτων –  που προβάλλονται ως «θεραπεία εκλογής» για τη «νόσο της τοξικομανίας», όπως την αποκαλούν. Υπηρετεί επίσης την ανάγκη απενοχοποίησης του κοινωνικού συστήματος του καπιταλισμού για το ρόλο του στην εγκατάσταση και τη διαρκή αναπαραγωγή, όσο βαθαίνει η κρίση του, αυτού του βαθειά ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

– Αυτή η διαχειριστική λογική της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, σαν μόνης εναλλακτικής αποτρέπει τους τοξικομανείς από το να στραφούν στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και «καθαροί» να αναζητήσουν και να βρουν τη θέση τους, ισότιμα με όλους μέσα στο κοινωνικό σύνολο, σε αντιπαράθεση με όλους τους παθογόνους κοινωνικούς και άλλους παράγοντες που γεννούν το φαινόμενο της εξάρτησης. Και είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη λογική της ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική), που σκοτώνει την ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ, μια ζωή με ποιότητα και αγώνα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα.

10/1/2022