Στις 20/10 2021 ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δίκη ξεκίνησε ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, αναβολές και πάσης φύσεως κωλυσιεργίες και συνεχίζεται επίσης με κωλυσιεργίες.

Τρία χρόνια και πέντε μήνες από την ημέρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο/η Zackie περιμένουμε ολ@ την ετυμηγορία του δικαστηρίου για να αισθανθούμε έστω και στο ελάχιστο δικαίωση για το φόνο αυτό. Τι σημαίνουν τελικά όμως οι λέξεις δικαίωση και δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ζαχαρία; Τι σημαίνουν για την οικογένειά του, τους φίλους του και για εμάς που παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή; Καμία και κανένας από εμάς δεν έχει ξεχάσει την εικόνα του Ζακ να σέρνεται αιμόφυρτος ύστερα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που είχε δεχτεί στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα. Κανέν@ δεν έχει ξεχάσει το λιντσάρισμα που υπέστη ένας άνθρωπος, έστω “παραβατικός τοξικοεξαρτημένος” όπως χαρακτηρίστηκε από την πλευρά των δολοφόνων του, το σωτήριο έτος 2018, στο υποτιθέμενο σύγχρονο ελληνικό κράτος Δικαίου και Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου καταπατήθηκαν όλα τα δικαιώματα, κυρίως  καταπατήθηκε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της ίδιας της ζωής και της εγγενούς αξιοπρέπειας. Όλ@ εμείς περιμένουμε την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων έστω και μέσω της απόφασης ενός δικαστηρίου που διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το αστικό τους κράτος.

Είναι τρομακτικό το γεγονός, ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Ζακ είχε παρουσιαστεί ως ένας στυγνός εγκληματίας που απλά έτυχε να σκοτωθεί πριν καταφέρει να δικαστεί για τα αδικήματα που είχε διαπράξει. Οι μεθοδευμένες προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία ευτυχώς για μας έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας της γύρω περιοχής, έχουν πέσει στο κενό.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι τελευταίες δικάσιμοι της υπόθεσης διεξήχθησαν μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας μαρτύρων από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ο συνήγορος μάλιστα υπεράσπισης του μεσίτη Αθανασίου Χορταριά έφτασε στο σημείο να απειλεί απροκάλυπτα τον μάρτυρα και δημοσιογράφο της ΟΜΝΙΑ TV Λουκά Σταμέλλο, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου επιδιδόταν εμμονικά σε υβριστικά σχόλια και ειρωνείες κάθε φορά που έκανε οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του Κωστόπουλου. Παράλληλα βέβαια κατασκεύαζε και το δικό του αφήγημα για το τι συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος, σύμφωνα με το οποίο ο Ζαχαρίας αυτοκτόνησε καρφώνοντας ένα κομμάτι γυαλί στο λαιμό του. Στα ακροδεξιού περιεχομένου σχόλιά του συμπεριέλαβε ακόμα και αναρτήσεις αναφορικά με τον ξυλοδαρμό του τότε Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Και το βαρέλι δυστυχώς δεν έχει πάτο! Οι τέσσερις αστυνομικοί που επίσης δικάζονται μαζί με τους δύο “επιχειρηματίες” για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης (και όχι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο που αιτούνται από την αρχή οι δικηγόροι του Ζακ) συνεχίζουν να αυτο-ξεπλένονται με αισχρές δηλώσεις και ψέματα ότι ο Ζαχαρίας δήθεν αυτοτραυματίστηκε βγαίνοντας από τη βιτρίνα. Ισχυρίζονται ότι ο θάνατος επήλθε από υπαιτιότητα του ίδιου του θύματος δίχως όμως να καταφέρουν να πείσουν αποτελεσματικά, αφού όλοι έχουμε δει εικόνες να τον κλωτσούν αλύπητα με τα πόδια τους, να τον χτυπούν ανελέητα με τα γκλοπ τους και να σέρνουν το αναίσθητο σώμα της Zackie πάνω στα θρυμματισμένα γυαλιά.

Το λιντσάρισμα του Ζακ συνεχίζεται και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όπως αναφέρει σε συνέντευξή της η μητέρα του, αφού στη δικαστική αίθουσα επικρατούν από την πλευρά των κατηγορουμένων χαμόγελα και γέλια κάθε φορά που γίνεται αναφορά στα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και χλευασμός και ειρωνεία όταν αναφέρονται στα αίτια του θανάτου. Σοκ επίσης προκαλεί και η κατάθεση ενός διασώστη, που κάλυπτε διπλανή περιοχή και έφτασε στον τόπο του εγκλήματος λίγα λεπτά αργότερα, όταν δήλωσε στο δικαστήριο ότι η αιμορραγία του θύματος δεν προκάλεσε καμία ανησυχία και ήταν απολύτως ελεγχόμενη, σε σημείο μάλιστα που ήταν έτοιμος να προτείνει στους συναδέλφους του να τον μεταφέρουν απευθείας σε αστυνομικό τμήμα(!) και όχι στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής έχουν καταθέσει πολλοί μάρτυρες που είτε ήταν παρόντες και παρούσες στη δολοφονία είτε γνώριζαν προσωπικά τον Ζακ Κωστόπουλο. Η ψυχολόγος Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, συνυπεύθυνη ψυχικής υγείας του επιστημονικού φορέα Orlando LGBTQI+ για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, είπε στην κατάθεσή της ότι “τίποτα από όσα έκανε το θύμα δεν δικαιολογεί τέτοια αντίδρασή από την πλευρά των κατηγορουμένων”. Αρκετοί ήταν επίσης και οι αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν στους δικαστές και στους ενόρκους τις εικόνες που αντίκρισαν την ημέρα της δολοφονίας. Περιέγραψαν με πόσο θυμό και μίσος χτυπούσαν οι θύτες τον Κωστόπουλο στο κεφάλι αδιαφορώντας μάλιστα για τα άτομα που ήταν παρόντα και ούρλιαζαν “μη, θα τον σκοτώσετε”.

Και τελικά τον σκότωσαν!

Το αίτημα από την πλευρά της οικογένειας της Zackie να μετατραπεί η κατηγορία σε “ανθρωποκτονία από δόλο” επιβεβαίωσε και η ερευνήτρια της διεπιστημονικής ομάδας Forensic Architecture, η οποία με κατάθεσή της δήλωσε πως από την ανάλυση των βίντεο προκύπτει ότι ο Ζαχαρίας δέχτηκε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα 14 κλωτσιές, 9 εκ των οποίων ήταν από τον μεσίτη και πέντε από τον γνωστό πλέον κοσμηματοπώλη “κυρ Παντελή”. Και όλα αυτά φυσικά πριν φτάσουν οι αστυνομικοί για να συνεισφέρουν και εκείνοι αποτελεσματικά σε ένα έγκλημα που ήταν ακόμα ανολοκλήρωτο. Ακροδεξιοί και κατασταλτικός μηχανισμός ενωμένοι και σε πλήρη συνεννόηση ενάντια στο αδύναμο σώμα του Ζακ, τόσο κατά το έγκλημα καθεαυτό όσο και τώρα στην απολογία τους, με τους μεν να προσπαθούν να ξεπλύνουν τους δε και ούτω καθεξής.

Άλλος ένας μάρτυρας από την πλευρά της οικογένειας ήταν και ο εμπειρογνώμονας σε θέματα γνησιότητας ψηφιακών πειστηρίων Γιώργος Καραθανάσης, που διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι από την ανάλυση των βίντεο που έκανε για λογαριασμό της πολιτικής αγωγής “φαίνεται ότι τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου την σπάνε τα χτυπήματα των κατηγορουμένων απέξω και ότι η ανάλυση του ηλεκτρονικού υλικού δεν επιτρέπει να διεξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι” καταρρίπτοντας έτσι ακόμα ένα επιχείρημα της άλλης πλευράς.

Οι δικηγόροι της Zackie είχαν τονίσει από την αρχή ότι οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τη διερεύνηση του φόνου δεν εξέτασαν τίποτα, δεν βρήκαν μάρτυρες ως όφειλαν και άφησαν να φύγει πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να χαθούν στοιχεία. Δεν ερεύνησαν τι οδήγησε τον Ζαχαρία μέσα στο μαγαζί, γιατί του φέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι και τι κρύβεται τελικά πίσω από αυτό το μίσος.

Από τις πιο τραγικές φιγούρες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι οι γονείς του Ζακ που καρτερικά περιμένουν να ολοκληρωθεί η δίκη και να βγει η απόφαση. Η μητέρα του Ζαχαρία, σαν άλλη Μάγδα Φύσσα, στέκεται στα πόδια της προσπαθώντας να υποστηρίξει και να γίνει η φωνή της νεκρής Zackie, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα αξιοπρέπειας σε όσους βρίσκονται μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα.

Κλείνοντας και προσπαθώντας να δώσουμε μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα τι σημαίνει τελικά δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ζακ, παραθέτω τα λόγια της κυρίας Κωστοπούλου: “είναι καιρός να αντιληφθεί το δικαστήριο ότι δεν πρόκειται για θανατηφόρα βλάβη και να μετατρέψει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αν δεν γίνει αυτό θα δοθεί το μήνυμα πως είναι απροστάτευτος ο κάθε άνθρωπος που δεν έχει εξουσία και τελικά αυτό θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον όλης της κοινωνίας, που θα συνεχίσει την κατηφόρα της, όταν θα κινδυνεύουμε όλοι να πέσουμε θύμα κάθε εγκληματία αν δεν πληρούμε τις προδιαγραφές που έχει στο μυαλό του”1Από τη συνέντευξη της κυρίας Κωστόπουλου στην Εφ.Συν στις 19/1/22.

ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ

ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΖΑΚ/ΖΑCKIE OH

Βίκυ Κ.

Υποσημειώσεις[+]