Αστυνομική βαρβαρότητα στα Χανιά

Ερνέστο Αγγελής 

“Χρυσή” επιχείρησε να κάνει η Κυβέρνηση την αυγή του Σαββάτου 5 Σεπτέμβρη, στις 5 π.μ., με την βάρβαρη αστυνομική επιδρομή ενάντια στην κατάληψη Rosa Nera (Μαύρο Ρόδο) στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης. Μια κατάληψη που μετά από 16 χρόνια δράσης, αποτελεί ένα ακόμα “αγκάθι” για την Κυβέρνηση των μαφιόζων καπιταλιστών της χρεοκοπημένης αυτής χώρας. 

9 μήνες πριν, στις 5 Δεκέμβρη του 2019, την ημέρα που άρχιζαν οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, είχε κοινοποιηθεί το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη απέναντι στην κατάληψη του Ευαγγελισμού και τη Rosa Nera, στο Ηράκλειο και τα Χανιά αντίστοιχα, παίρνοντας τότε μαχητική απάντηση από τις συνελεύσεις των δύο καταλήψεων. Ωστόσο Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Παιδείας(!!) Βασίλης Διγαλάκης, (ο οποίος όπως καταγγέλλει η Rosa Nera ως Πρύτανης του Πολυτεχνείου και πρώην ξενοδόχος είχε φροντίσει με προσωπικό όφελος να εκποιηθεί το κτήριο του Πολυτεχνείου) με εντολή του εκλεκτού της Siemens Κούλη και την στήριξη των τοπικών δημοτικών αρχών, οργάνωσαν την αστυνομική εισβολή εκκένωσης της Rosa Nera, στις 5 Σεπτέμβρη. Κινητοποίησαν για αυτό το σκοπό, διμοιρίες των ΜΑΤ που έκλεισαν την περιοχή γύρω από την κατάληψη, εισέβαλαν μέσα και συνέλαβαν 16 συμμετέχοντες σε αυτήν, οι 5 εκ των οποίων είναι μετανάστες. Οι 14 από τους συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι και οι δύο συλληφθέντες (μετανάστες) που παραμένουν υπό κράτηση, αντιμετωπίζουν άθλιες κατηγορίες “διατάραξης κοινής ειρήνης” και “φθοράς ιστορικού κτιρίου”.   

Στην πρώτη αλληλέγγυα κινητοποίηση υπεράσπισης της κατάληψης, το πρωί της 5 του Σεπτέμβρη, οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας την δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χανίων Σοφία Θεοδωράκη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε νέα δυναμική κινητοποίηση στα Χανιά, μετά τη μαζική Συνέλευση Αγώνα που πραγματοποιήθηκε. 

Η αστυνομική επιχείρηση ενάντια στην κατάληψη, δεν είναι απλώς ένας λογαριασμός της κυβέρνησης από το παρελθόν, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι. Ούτε γίνεται απλώς για τα συμφέροντα του πρώην Πρύτανη, πρώην ξενοδόχου και νυν υφυπουργού Παιδείας Διγαλάκη, ο οποίος εκλέχτηκε με τη ΝΔ στα Χανιά “υποσχόμενος” την εκκένωση της κατάληψης, για τη μετατροπή του χώρου σε τουριστική επιχείρηση από Ισραηλινή τουριστική εταιρεία. 

Πρόκειται για καταστολή που έχει πολιτική διάσταση, γιατί σκοπεύει στο χτύπημα της κατάληψης ως χώρου κοινωνικής δράσης ενάντια στους φασίστες στα Χανιά, υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον πόλεμο, για τους αγώνες της προλεταριακής νεολαίας και των εργαζομένων στην περιοχή. Η αστυνομική εκκένωση της κατάληψης, όπως και η στοχοποίηση του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, επιχειρεί να δώσει χτύπημα ενάντια σε κάθε μορφή ανεξάρτητης και εχθρικής στις τοπικές δημοτικές αρχές δύναμης συσπείρωσης και δράσης της νεολαίας. Γίνεται ως συνέχεια της εκκένωσης των καταλήψεων Terra Igognita και Libertatia στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Αύγουστο. Συνδέεται επίσης με το αίσχος του χουντονόμου ενάντια στις διαδηλώσεις που πέρασε η δεξιά Κυβέρνηση ελέω της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της “συνέχειας του κράτους” που ως κυβέρνηση αυτό το κόμμα είχε υπερασπίσει.  

Μέσα σε αυτήν την βαρβαρότητα της νέας φάσης της κρίσης του παρακμασμένου καπιταλισμού, είναι όσο ποτέ αναγκαίο να πολεμήσουμε μέχρι τη συντριβή του το αστικό κράτος της Ελλάδας των Κούληδων και των Χρυσοχοΐδηδων, υπερασπίζοντας τις καταλήψεις και παλεύοντας για την ανατροπή της Κυβέρνησης και την εργατική εξουσία.