Νίκη της απεργίας στην Coca Cola

Νίκη της απεργίας στην Coca Cola

Θεσσαλονίκη
Νίκη της απεργίας στην Coca Cola

            Την Πέμπτη 15/03, όταν το προηγούμενο φύλλο της Νέας Προοπτικής είχε πάρει ήδη τον δρόμο για τα πιεστήρια, η Coca Cola 3Ε ενέδωσε στα αιτήματα των απεργών και μετά την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του σωματείου και εκπροσώπων της εταιρείας από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων κηρύχθηκε η λύση της απεργίας, η οποία μέτρησε 43 μέρες συνεχόμενου αγώνα.
Η εταιρεία δεσμεύτηκε να τηρήσει τα εξής: 1) Άμεση παύση των εισαγωγών προϊόντων του Ομίλου 3Ε από την Βουλγαρία, 2) επαναλειτουργία της επιχείρησης στην Θεσσαλονίκη με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, 3) να μην κάνει χρήση της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, και 4) για κάθε ζήτημα που θα αφορά άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους θα προηγείται καλόπιστος διάλογος μεταξύ σωματείου και εταιρείας.
Η απεργία έληξε, αλλά οι εργάτες δεν διατηρούν καμιά αυταπάτη για την αλλαγή στάσης της εταιρείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες μόνο ώρες πριν επέλθει η συμφωνία κινήθηκε και πάλι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της Coca Cola, ο οποίος όμως όπως και τις προηγούμενες φορές ακυρώθηκε από τα μπλόκα των απεργών. Στην Γενική Συνέλευση που αποφάσισε την λύση της απεργίας ειπώθηκε ότι θα παραμείνουν “με το όπλο παρά πόδας” και οι εργάτες δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν εκ νέου τον απεργιακό αγώνα σε περίπτωση που η εταιρεία δώσει έστω και ένδειξη ότι δεν σκοπεύει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Η μεγάλη νίκη της απεργίας στην Coca Cola 3Ε δείχνει τον δρόμο στους αγώνες όλης της εργατικής τάξης. Όσο και αν παπαγαλίζουν κράτος, κεφάλαιο και αστικά Μ.Μ.Ε. ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε την περικοπή των ζωών μας, η νίκη των εργατών της Coca Cola και η συνεχιζόμενη απεργία των Χαλυβουργών υποδεικνύουν την εναλλακτική του ανυποχώρητου αγώνα. Άμεση ανάγκη είναι αυτοί και όλοι οι επιμέρους εργατικοί αγώνες να ενωθούν και να συντονιστούν για την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, μέχρι την ολοκληρωτική ανατροπή του καπιταλισμού και την θεμελίωση της εργατικής εξουσίας, στον αγώνα για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και του παγκόσμιου ελευθεριακού κομμουνισμού.

Mάριος Β.