Ώρα μηδέν για τον πλανήτη

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Με το δρεπάνι του COVID-19, οι καπιταλιστικές αντιφάσεις θερίζουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ινδία

Μία εφιαλτική πραγματικότητα που ξεπερνά και την πιο προχωρημένη μυθοπλασία ενός επιστημονικού θρίλερ από αυτά που αγαπούν οι άνθρωποι να βλέπουν για να ξορκίζουν τους φόβους τους, ζουν οι Ινδοί στο δεύτερο κύμα πανδημίας του COVID-19 που έχει ξεσπάσει στη χώρα, προκαλώντας την πλήρη κατάρρευση του υγειονομικού συστήματός της και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Στην Ινδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε εμβόλια στον κόσμο, τα εμβόλια δεν επαρκούν για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της! Τα εμβόλια εξάγονται κατά εκατομμύρια, ωστόσο η ποσότητα που διατίθεται για τις ανάγκες των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων δεν ξεπερνά το 8%. Η τραγική αυτή κατάσταση αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής, όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνιστά εμπορευματικό αγαθό που υπόκειται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, σύμφωνα με τους οποίους το εμπορικό προϊόν πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει φθηνότερα και να πουλιέται εκεί που πιάνει τη μεγαλύτερη τιμή! Ό,τι συμβαίνει και στην περίπτωση των εμβολίων κατά του COVID-19 δηλαδή.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι δέχεται σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας και το κράτος ως απάντηση εντείνει όλο και περισσότερο τις διώξεις εναντίον όσων τολμούν να αναδείξουν τη γύμνια του υγειονομικού συστήματος της χώρας, που έχει αφήσει χωρίς φιάλες οξυγόνου εκατομμύρια Ινδούς που νοσούν και πεθαίνουν χωρίς να έχουν καμία πιθανότητα να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο και να δεχτούν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα.

Για το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη χώρα, χαρακτηριστική περίπτωση που έχει πάρει διάσταση είναι η υπόθεση ενός νέου Ινδού, ο οποίος σύμφωνα με το ΒΒC, ζήτησε στο Twitter μία φιάλη οξυγόνου για τον ετοιμοθάνατο παππού του, χωρίς να κάνει καμία αναφορά ούτε στον COVID, ούτε από τι έπασχε ο παππούς του. Αποτέλεσμα ήταν ένας καταιγισμός αρνητικών σχολίων εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης, που είχαν ως συνέπεια την ποινική διώξή του «για διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι οποίες προκαλούν αναταραχή και εξεγείρουν το πλήθος».

Με παρόμοιες απειλές σε όλους όσοι τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι στη δολοφονική πολιτική της στην πανδημία, η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο. Οι συνειρμοί για τις ομοιότητες με την πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αναπόφευκτοι!

Όπως δημοσιεύει σε άρθρο του το ινδικό ειδησεογραφικό δίκτυο THE WIRE, σε συνέντευξη που πήρε από έναν από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς της Ινδίας, ο οποίος ασχολείται με μαθηματικά μοντέλα, στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία πρόκειται να φθάσει στο αποκορύφωμά του, με 500.000 έως 600.000 κρούσματα την ημέρα! Ο καθηγητής Gautam Menon δεν επιφυλάχθηκε διόλου να ισχυριστεί ότι τα κρούσματα που σήμερα φθάνουν σε πάνω από 3.500 την ημέρα, έως τα μέσα Μαΐου, θα διπλασιαστούν! Ο αναγνωρισμένος καθηγητής Φυσικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ashoka και του Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών του Chennai, εξήγησε ότι εάν οι επίσημα διαγνωσμένες περιπτώσεις αγγίζουν τις 400.000, τα μαθηματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι οι αδιάγνωστες νοσήσεις πρέπει να είναι 20 έως 25 φορές περισσότερες! Πρόκειται για ασύλληπτους αριθμούς, οι οποίοι πλησιάζουν τον αριθμό των 10.000.000 ανθρώπων!

Ο καθηγητής Menon στη ίδια συνέντευξή του στο δίκτυο The Wire είπε ότι κατά τη γνώμη του οι μεταλλάξεις του ιού είναι απολύτως υπεύθυνες για το κύμα της πανδημίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαφωνεί με πρόσφατα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στους Financial Times και στους New York Times, τα οποία λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μολυσματικότητα και τη δυνατότητα μετάδοσης της παραλλαγής του ιού. Θεωρεί ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη που εξαπλώνονται στην Ινδία είναι σαφώς πιο μολυσματικά από το αρχικό στέλεχος.

Γεγονός είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, όπως και στις άλλες χώρες του παγκόσμιου Νότου, στη Λατινική Αμερική, στη Βραζιλία, στην Αφρική, στέλνουν ένα μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα, που λέει ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και όσο παραμένει και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των φτωχών και πλούσιων χωρών, η ανθρώπινη ζωή όχι μόνο δεν θα πάψει να απειλείται από καταστροφές όπως αυτή της πανδημίας, αλλά θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο εφιαλτική. Η μάστιγα της πανδημίας δεν πρόκειται να κατευναστεί, εάν ο άνθρωπος δεν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τη φύση και μεταβολίζει τους φυσικούς πόρους. O COVID, όπως και οι ασθένειες και οι βιολογικές απειλές αναμένεται να ανακυκλώνονται διαρκώς, χωρίς να μπορεί η επιστήμη να θέσει ένα τέλος σ’ αυτές και με τους ανθρώπους μαζί με όλα τα στοιχεία της φύσης, όπως συμβαίνει τώρα, να υποφέρουν και να πεθαίνουν – παρά την τεράστια επιστημονική γνώση και τεχνολογία. Τελικά, είναι ο καπιταλισμός η μάστιγα που επιφέρει όλες τις μάστιγες για τον άνθρωπο και τη ζωή στον πλανήτη! Μετά την ιστορική εμπειρία της πανδημίας για το σύγχρονο άνθρωπο, ο αγώνας για τη Ζωή και το γκρέμισμα του βρικόλακα καπιταλισμού είναι μονόδρομος.