Η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ουκρανία πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 1937–1947

της Victoria Khiterer

Πογκρόμ στην Ουκρανία την εποχή του εμφυλίου πολέμου, οργανωμένα από τους Λευκούς αντεπαναστάτες. Ο Λένιν καταπολέμησε τον αντισημιτισμό ως επαίσχυντο απομεινάρι του τσαρισμού.

[78 χρόνια μετά την απελευθέρωση των επιζώντων Εβραίων από το ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, δημοσιεύουμε ένα συγκλονιστικό κείμενο για τον αντισημιτισμό στην Ουκρανία. Η Victoria Khiterer είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Millersville της Pennsylvania. Η ιστορία μιλάει εύγλωττα για το παρελθόν αλλά και για το Τώρα.

To κείμενο έχει δημοσιευτεί στο Polin: Studies in Polish Jewry, 26 (2014), σελ. 361-379, από το  Ινστιτούτο Πολωνοεβραϊκών Σπουδών και την Αμερικανική Ένωση Πολωνοεβραϊκών Σπουδών.] 

Οι περισσότεροι Ουκρανοί Εβραίοι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Όσοι επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα γκέτο, που εκτοπίστηκαν ή που πολέμησαν στα μέτωπα έμειναν έκπληκτοι από την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ουκρανία όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Αυτοί

έγραψε στις αρχές, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις πόλεις και τις κωμοπόλεις τους.

Οι Εβραίοι αντιμετώπισαν την πανταχού παρούσα ανοιχτή εχθρότητα από τον πληθυσμό των εθνικών, που αρνούνταν να επιστρέψουν τα διαμερίσματα και τα υπάρχοντά τους, και συχνά τους πρόσβαλαν και τους επιτίθονταν.

Τι συνέβη στην Ουκρανία μετά την απελευθέρωσή της από τη ναζιστική κατοχή; Γιατί το επίπεδο του λαϊκού αντισημιτισμού ανέβηκε τόσο δραματικά; Ποια ήταν η στάση των τοπικών και ανώτατων αρχών σε αυτό το φαινόμενο; Αυτά και άλλα ερωτήματα εξετάζονται σε αυτό το κεφάλαιο.

Πριν τον Πόλεμο

Ο αντισημιτισμός στην Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες. Τα πρώτα αντιεβραϊκά πογκρόμ σημειώθηκαν στο Κίεβο τον δωδέκατο αιώνα αλλά η αντιεβραϊκή βία συνεχίστηκε στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1918–20. Οι Μπολσεβίκοι δήλωσαν ότι ο αντισημιτισμός ήταν επαίσχυντο απομεινάρι του τσαρικού καθεστώτος και ήταν βέβαιοι ότι σύντομα θα εξαφανιζόταν από τη σοσιαλιστική κοινωνία. Σε ομιλία του για τα αντι-Εβραϊκά πογκρόμ, τον Μάρτιο του 1919, ο Βλαντιμίρ Λένιν δήλωσε ότι:

Μόνο άνθρωποι εντελώς καθυστερημένοι, εντελώς αποβλακωμένοι μπορούν να πιστεύουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διαδίδονται ενάντια στους Εβραίους. Είναι τα υπολείμματα της παλιάς δουλοπάροικης εποχής, όταν οι παπάδες έκαιγαν αιρετικούς στην πυρά, όταν οι αγρότες ζούσαν στη σκλαβιά, όταν ο λαός ήταν τσακισμένος και χωρίς φωνή. Το παλιό αυτό σκοτάδι της δουλοπαροικίας σκορπάει. Ανοίγουν τα μάτια του λαού…

Αίσχος στον καταραμένο τσαρισμό που βασάνιζε και καταδίωκε τους Εβραίους. Αίσχος σε αυτούς που υποδαυλίζουν το μίσος προς τους Εβραίους, που υποδαυλίζουν το μίσος προς τα άλλα έθνη.1V. I. Lenin, Collected Works, 45 τόμ. μτφρ. της 4ης έκδ., (Μόσχα, 1972), xxix. 252–3. Στην ελληνική μετάφραση της 5ης ρωσικής έκδοσης, βλέπε τόμ. 38, σελ. 242-243.

Ωστόσο, ο αντισημιτισμός ήταν σίγουρα πιο επίμονος από όσο περίμεναν οι Μπολσεβίκοι στην αρχή της διακυβέρνησής τους. Αυξήθηκε ακόμη και τη δεκαετία του 1920, σε σύγκριση με τα προεπαναστατικά χρόνια. Αυτός ήταν ο λαϊκός αντισημιτισμός της βάσης, τον οποίο οι Μπολσεβίκοι είδαν ως εκδήλωση αντεπανάστασης. Το Τμήμα Αγκιτάτσιας και Προπαγάνδας (Agitprop) της Κεντρικής Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του 1926 για να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αντισημιτισμού. Το τμήμα αποφάσισε να δυναμώσει την προπαγάνδα και τα μέτρα τιμωρίας και να υπερνικήσει αυτήν την «επαίσχυντη κληρονομιά του παρελθόντος».

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, οι σοβιετικές αρχές ενθάρρυναν τον Τύπο και τους εκδότες βιβλίων να επιδείξουν προσοχή ενάντια στον αντισημιτισμό. Η Lyudmila Gatagova γράφει ότι την περίοδο 1927–32 δημοσιεύτηκαν στη Σοβιετική Ένωση πενήντα έξι βιβλία που κατήγγειλαν τον αντισημιτισμό. Αν και ο λαϊκός αντισημιτισμός δεν ξεπεράστηκε στη Σοβιετική Ένωση, καταπνίγηκε. Οι αντισημίτες φοβούνταν να επιτεθούν ανοιχτά στους Εβραίους, καθώς οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αντεπαναστατικές δραστηριότητες και θα διώκονταν ως «εχθροί του λαού».

Τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, το Κίεβο ήταν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κέντρα του σοβιετικού πολιτισμού Γίντις, το άλλο ήταν το Μινσκ. Πολλοί εξέχοντες συγγραφείς και ποιητές Γίντις ζούσαν στο Κίεβο, για παράδειγμα ο Ντέιβιντ Χόφσταϊν, ο Ίτσικ Φέφερ, ο Πέρετς Μάρκις και ο Ντέιβιντ Μπέργκελσον. Εβραϊκά θέατρα και λέσχες, σχολεία Γίντις και εβραϊκά κολέγια, εβραϊκά τμήματα σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εβραϊκοί εκδοτικοί οίκοι και εφημερίδες λειτουργούσαν στην πόλη μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930.

Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1930 η σοβιετική πολιτική έναντι όλων των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων, άλλαξε ξαφνικά. Αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των διαφόρων εθνικών πολιτισμών του πολυεθνικού πληθυσμού της Σοβιετικής Ένωσης, οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στον κυρίαρχο ρωσικό πολιτισμό και να καταστείλουν όλους τους άλλους. Η εβραϊκή κουλτούρα και εκπαίδευση άρχισαν να αποθαρρύνονται. Πολλοί Εβραίοι Σοβιετικοί ηγέτες και διανοούμενοι έγιναν θύματα των καταστολών του Στάλιν και τα εβραϊκά εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα με ελάχιστες εξαιρέσεις έκλεισαν.

Ωστόσο, οι Εβραίοι ειδικοί δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν όλοι από μη Εβραίους εκείνη την εποχή, και έτσι ο κρατικός αντισημιτισμός δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί στο μέγιστο βαθμό.

Μια τυπική έκφραση της επίσημης πολιτικής εκείνης της εποχής έναντι των εθνικών μειονοτήτων ήταν εμφανής σε μια ομιλία ενός από τους σοβιετικούς ηγέτες, του Αλεξάντρ Σχλίχτερ, στο δέκατο τρίτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας τον Μάιο – Ιούνιο του 1937. Μίλησε για «την καταστροφική δραστηριότητα των διαφόρων εθνών».

Σύμφωνα με τη νέα σοβιετική πολιτική, όλοι οι εθνικοί πολιτισμοί εκτός από τον ρωσικό καταπνίγηκαν. Η καταστολή του εβραϊκού πολιτισμού έγινε ταυτόχρονα με τη δίωξη του ουκρανικού και πολωνικού πολιτισμού. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930, η συντριπτική πλειοψηφία των εβραϊκών οργανώσεων και ιδρυμάτων έκλεισε στο Κίεβο, στην Ουκρανία και σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Το διοικητικό προσωπικό και τα μέλη αυτών των οργανώσεων κατηγορήθηκαν για αστικό εθνικισμό· πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν ως εχθροί του λαού. Η σοβιετική εβραϊκή κουλτούρα δεν ανέκαμψε ποτέ από αυτό το πλήγμα και η σοβιετική πολιτική απέκτησε αργότερα έναν σαφή αντισημιτικό χαρακτήρα. Οι ιστορικοί συνεχίζουν να συζητούν για το πότε ξεκίνησε ο κρατικός αντισημιτισμός στη Σοβιετική Ένωση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε μια δεκαετία αργότερα. Στην πραγματικότητα, η πολιτική του κρατικού αντισημιτισμού δεν αναπτύχθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο μετασχηματισμός από την πολιτική του διεθνισμού στον κρατικό αντισημιτισμό κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία, και μπορούμε πράγματι να δούμε τα πρώτα σημάδια κρατικού αντισημιτισμού στη Σοβιετική Ένωση στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930. Ο Amir Weiner υποστηρίζει την άποψη της κόρης του Στάλιν, της Σβετλάνα Αλληλούγεβνα, ότι ο κρατικός αντισημιτισμός αναγεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση «με την εκδίωξη του Τρότσκι και την εξόντωση στα χρόνια των “εκκαθαρίσεων” των παλαιών μελών του κόμματος, πολλοί από τους οποίους ήταν Εβραίοι».

Το 1937–8 υπήρχε ένας δυσανάλογα υψηλός αριθμός Εβραίων μεταξύ των σοβιετικών εξεχόντων  θυμάτων της πολιτικής καταστολής. Ο Στάλιν και άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου επέβαλαν προσωπικά ποινές σε σημαντικούς «κρατικούς εγκληματίες», όπως ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος και κυβερνήσεων, σοβιετικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς διοικητές, συγγραφείς, καθηγητές και άλλους διανοούμενους (η λεγόμενη «λίστα του Στάλιν»). Στους καταλόγους των «σημαντικών κρατικών εγκληματιών» που υποβλήθηκαν από τα τοπικά τμήματα του Λαϊκού Επιτροπάτου Εσωτερικών Υποθέσεων (NKVD) για έγκριση από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι Εβραίοι αποτελούσαν από το ένα τέταρτο έως περισσότερο από το μισό των «εχθρών του λαού» στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις Κίεβο, Οδησσό και Ντνιπροπετρόβσκ, και οι περισσότεροι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Στα πρώτα χρόνια του σοβιετικού καθεστώτος οι Εβραίοι αποτελούσαν ένα σημαντικό ποσοστό της σοβιετικής ελίτ, αλλά αυτή η εκπροσώπηση δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή όσο ο αριθμός τους μεταξύ των «εχθρών του λαού» στους καταλόγους που παρείχαν τα τμήματα της NKVD αυτών των πόλεων. Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μεταξύ του προσωπικού της NKVD υπήρχαν κρυφοί αντισημίτες, που κατηγορούσαν τους Εβραίους ως εχθρούς του λαού και που τους απομάκρυναν από σημαντικές θέσεις.

Η ουκρανική NKVD το καλοκαίρι του 1939 ξεκίνησε μια έρευνα για «την εβραϊκή εθνικιστικό-φασιστική παράνομη οργάνωση, η οποία έχει ενεργοποιήσει σημαντικά το αντισοβιετικό της έργο αυτή τη στιγμή». Τα μέλη της παράνομης οργάνωσης, σύμφωνα με την άκρως απόρρητη έκθεση της 2ας Ιουλίου 1939 του Αναπληρωτή Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανικής ΣΣΔ, Amayak Kobulov, ήταν οι Εβραίοι συγγραφείς Ίτσικ Φέφερ, Λέιβ Κβίτκο, Ντερ Νίστερ (το φιλολογικό ψευδώνυμο του Πίνχους Καχανόβιτς), Μόισε Τέιφ και άλλοι. Αυτοί οι συγγραφείς, σε έναν κύκλο ομοϊδεατών, συζητούν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη αναβίωσης του εβραϊκού εθνικού πολιτισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τα λόγια του Νίστερ-Καχανόβιτς, χάνεται στην ΕΣΣΔ, και να παρασχεθεί ένα ανεξάρτητο έδαφος για τους Εβραίους, επειδή το Birobidzhan, όπως ισχυρίστηκε ο Εβραίος συγγραφέας Γκόλντες τον Μάιο του 1939, ήταν ένα λάθος.2Birobidzhan, πόλη και διοικητικό κέντρο της Αυτόνομης Εβραϊκής Περιφέρειας της Ρωσίας κοντά στα Ρωσο-Κινεζικά σύνορα. Στην απογραφή του 2010 ο πληθυσμός του ήταν 75.413 και η επίσημη γλώσσα του τα Γίντις. Η ίδρυση του Μπιρομπιτζάν εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ(μπ) της Σοβιετικής Ένωσης το 1928, η πόλη ιδρύθηκε το 1931 και έγινε διοικητικό κέντρο το 1934. Στους Εβραίους που εγκαθίσταντο παραχωρήθηκε γη και εφόδια, ενώ έλαβαν και υποστήριξη από Εβραιο-Καναδούς και άλλους κομμουνιστές. Η κυβέρνηση του Στάλιν ενθάρρυνε την εβραϊκή μετοίκηση στο Μπιρομπιτζάν με το σύνθημα “Στην εβραϊκή πατρίδα”. Αν και αρκετές χιλιάδες Εβραίοι μετοίκησαν στο Μπιρομπιτζάν, το Πείραμα του Μπιρομπιτζάν δεν επέλυε το εβραϊκό ζήτημα. Απλώς μείωνε την αντιεβραϊκή πίεση στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία όπου η εβραϊκή παρουσία ήταν ισχυρή. Ταυτόχρονα σκόπευε να ενισχύσει ένα φράγμα έναντι των πιέσεων από την Κίνα ή από τη Γιαπωνέζικη επέμβαση και επίσης να έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής, πλούσιας σε ξυλεία, σίδηρο, κασσίτερο, χρυσό και αλιεία.

Πηγή Wikipedia – Σ.τ.Μ., Θ.Κ.

Στις 8 Μαΐου το βράδυ, μετά την τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σεφτσένκο της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων στο Κίεβο, Εβραίοι συγγραφείς από εκείνη την πόλη συναντήθηκαν στο δείπνο με Εβραίους συγγραφείς-εκπροσώπους στην ολομέλεια. Ο Φέφερ, ο οποίος μίλησε στο δείπνο, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, εμείς, η εβραϊκή διανόηση, έχουμε χάσει πολλές πολιτιστικές θέσεις: εβραϊκά ινστιτούτα, εφημερίδες και σχολεία έχουν κλείσει».

Στο δείπνο, ο Μοσχοβίτης Εβραίος συγγραφέας Κβίτκο δήλωσε: «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις παλιές εβραϊκές παραδόσεις στη λογοτεχνία, να μελετήσουμε την ιστορία του λαού μας και να δημιουργήσουμε τέτοιες πολιτιστικές αξίες που δημιουργήθηκαν από το έθνος μας στην αρχαιότητα.»

Αποκλεισμένος το 1937 από το KKP(μπ) για ψέματα κατά του [Κομμουνιστικού] Κόμματος και για τροτσκισμό, ο Εβραίος συγγραφέας Γκίλντιν, πρώην μενσεβίκος εξοργισμένος από το κλείσιμο εβραϊκών σχολείων, έθεσε το ζήτημα (στον κύκλο των εθνικιστών συγγραφέων) της ανάγκης να οργανωθούν διαμαρτυρίες και να απαιτηθεί το άνοιγμα των σχολείων, να δοθεί άδεια στα συνδικάτα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα Γίντις στο εργατικό κίνημα και την αναδιοργάνωση του Τμήματος Εβραϊκής Λογοτεχνίας στην Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανικής ΣΣΔ ως ανεξάρτητο ινστιτούτο.

Ο ίδιος ο Γκίλντιν μίλησε επίσης για την ανάγκη διευκόλυνσης της διδασκαλίας της εβραϊκής γλώσσας, της λογοτεχνίας και της ιστορίας στα σχολεία της Ρωσίας και της Ουκρανίας όπου φοιτούσαν εβραιόπαιδα.

Τον Αύγουστο του 1939 ο Kobulov έστειλε επίσης μια άκρως απόρρητη έκθεση στον επικεφαλής της NKVD Λαβρέντι Μπέρια, που περιγράφει λεπτομερώς τις δραστηριότητες της Εβραϊκής Βιβλιοθήκης Vinchevsky στο Κίεβο. Έγραψε:

Οι ντόπιοι θρησκευόμενοι Εβραίοι και οι άνθρωποι των λεγόμενων «ελεύθερων επαγγελμάτων» (μεσίτες, έμποροι) και άλλοι ηλικίας 40 έως 60 ετών είναι οι τακτικοί αναγνώστες αυτής της βιβλιοθήκης. Αυτοί οι “αναγνώστες” δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ξένες εβραϊκές εφημερίδες Naye prese, στην εφημερίδα του Λαϊκού Μετώπου του Βελγίου Morgn frayheyt, στο όργανο του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και στο Der kamf (Αγώνας), όργανο του Ενιαίου Μετώπου στον Καναδά, το οποίο η βιβλιοθήκη παρέχει για κοινή χρήση.

Αυτές οι εφημερίδες δημοσιεύουν συκοφαντικά αντισοβιετικά άρθρα με διάφορα προσχήματα, τα οποία οι επισκέπτες διαβάζουν μέχρι να λιώσουν τα χαρτιά.

Για παράδειγμα, το «Σταλινισμός στη Ρωσία» και η «Πτώση του Σταλινισμού», που αποκαλεί τον εχθρό του λαού Τρότσκι και τους καταδικασμένους προδότες Τουχατσέφσκι, Μπουχάριν και άλλους ως «αντιπολίτευση»…

Ξένες εφημερίδες φτάνουν στη Βιβλιοθήκη Vinchevsky (σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το Λαϊκό Επιτροπάτο Παιδείας της Ουκρανικής ΣΣΔ) μέσω της Εταιρείας Πολιτιστικών Σχέσεων με Ξένες Χώρες, φαινομενικά δωρεάν, με πρωτοβουλία των ξένων εταιριών.

Επιπλέον, η Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, το Σπίτι του Εβραϊκού Πολιτισμού και ο Εβραίος συγγραφέας Φέφερ είναι επίσης συνδρομητές σε αυτές τις εφημερίδες. Χωρίς καμία αμφιβολία οι Σιωνιστές συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της βιβλιοθήκης και εστιάζουμε τώρα σε αυτήν την έρευνα.

Η ουκρανική NKVD συγκέντρωσε αρκετό υλικό για να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των «Εβραίων εθνικιστών» και να αποδείξει τις διεθνείς διασυνδέσεις τους. Ίσως όμως η Μόσχα να μην ενέκρινε την εκστρατεία, γιατί οι Φέφερ, Κβίτκο και Νίστερ συνελήφθησαν μια δεκαετία αργότερα, το 1948, όταν ξεκίνησε η υπόθεση της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής (Evreiskii antifashistskii komitet). Την ίδια στιγμή που συγκέντρωναν πληροφορίες για τους «Εβραίους εθνικιστές» στο Κίεβο και τις διασυνδέσεις τους στο εξωτερικό, η NKVD στη Μόσχα συνέλεγε παρόμοιες πληροφορίες για τη σύζυγο του Βιατσεσλάβ Μολότοφ, Polina Zhemchuzhina (το αρχικό της όνομα ήταν Perl Karpovskaya). Πιθανώς η NKVD σχεδίαζε να συνδυάσει αυτά τα υλικά σε μια υπόθεση εναντίον των «Εβραίων εθνικιστών».

Η Πωλίνα Ζεμσούζινα (1897 – 1970) γεννήθηκε στο χωριό Pologi, στην επαρχία Εκατερίνοσλαβ (σημερινή περιφέρεια Ζαπορίτσια, στην Ουκρανία), από οικογένεια ενός Εβραίου ράφτη. Εντάχθηκε στο ΚΚΡ(μπ) το 1918 και υπηρέτησε ως κομισάριος προπαγάνδας στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ήταν μια έξυπνη και φιλόδοξη γυναίκα που είχε μια καριέρα ανεξάρτητη από αυτή του συζύγου της. Εργάστηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις στο Λαϊκό Επιτροπάτο Ελαφράς Βιομηχανίας, στο Λαϊκό Επιτροπάτο της Βιομηχανίας Τροφίμων και στις αρχές του 1939 διορίστηκε Λαϊκός Επίτροπος της Αλιευτικής Βιομηχανίας. Την ίδια χρονιά εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΡ(μπ). Ο Στάλιν ήταν πολύ δυσαρεστημένος με την προώθηση της Ζεμσούζινα, την οποία προσωπικά δεν μπορούσε να ανεχθεί. Η Πωλίνα ήταν στενή φίλη της αείμνηστης συζύγου του Στάλιν, Ναντέζντα Αλληλούγεβνα, που κατά τη γνώμη του είχε αρνητική επίδραση στη γυναίκα του. Ο Στάλιν πίστευε επίσης ότι η ισχυρή και φιλόδοξη Πωλίνα κυριαρχούσε στον Μολότοφ και πολλές φορές πρότεινε στον Μολότοφ να την χωρίσει.

Ο Λαβρέντι Μπέρια, ο οποίος διορίστηκε Λαϊκός Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο του 1938, άρχισε να συγκεντρώνει ενοχοποιητικά υλικά για τη Ζεμσούζινα. Η NKVD ανακάλυψε ότι η Πωλίνα αλληλογραφούσε με την αδελφή της, η οποία είχε μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη το 1920. Ένας από τους ανιψιούς της Πωλίνας ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλούσε τα Γίντις και υποστήριζε ως χορηγός το Κρατικό Εβραϊκό Θέατρο της Μόσχας, παρακολουθώντας συχνά τις παραστάσεις του.

Στις 10 Αυγούστου 1939 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του VKP(b) ενέκρινε απόφαση για τη Ζεμσούζινα, η οποία ανέφερε: «Η σύντροφος Ζεμσούζινα έδειξε απροσεξία και απερισκεψία στις σχέσεις της. Εξαιτίας αυτού, στον κύκλο της συντρόφισσας Ζεμσούζινα εμφανίστηκαν πολλά εχθρικά κατασκοπευτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα το κατασκοπευτικό τους έργο να διευκολυνθεί άθελά της».

Το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να απαλλάξει τη Ζεμσούζινα από τη θέση της ως Λαϊκού Επίτροπου της Αλιευτικής Βιομηχανίας και να διερευνήσει περαιτέρω τη δραστηριότητά της. Ωστόσο, η NKVD δεν συνέχισε την εκστρατεία εναντίον της εκείνη την εποχή. Απολύθηκε από τη θέση της αλλά, όπως και άλλοι «Εβραίοι εθνικιστές», συνελήφθη μόλις μια δεκαετία αργότερα.

Αφού συγκέντρωσε εκτενές ενοχοποιητικό υλικό για τους «Εβραίους εθνικιστές», γιατί η NKVD δεν ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον τους το 1939; Ίσως οι σοβιετικοί ηγέτες να ήταν περισσότερο απασχολημένοι με την επικείμενη έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρά με τους «Εβραίους εθνικιστές». Κατάλαβαν ότι παρά το Σοβιετο-Γερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης, ο πόλεμος ήταν πιθανότατα αναπόφευκτος. Δεν ήταν καιρός να ξεκινήσουν νέες πολιτικές εκστρατείες. Ο άλλος λόγος για να αναβληθεί μια αντιεβραϊκή εκστρατεία ήταν ότι οι Εβραίοι ειδικοί δεν μπορούσαν ακόμη να αντικατασταθούν από μη Εβραίους. Η Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου είχε έλλειψη μορφωμένων ανθρώπων και το μορφωτικό επίπεδο των Εβραίων ήταν υψηλότερο από αυτό οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας. Σύμφωνα με την απογραφή του 1939, σε κάθε 1.000 Εβραίους, οι 265 είχαν τελειώσει το λύκειο και οι 57 είχαν προχωρήσει σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης. Συγκριτικά, οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους Ρώσους ήταν 81 και 6.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Joachim von Ribbentrop, εξεπλάγη ευχάριστα κατά το ταξίδι του στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1939, όταν ο Στάλιν καμώθηκε υποκριτικά ότι «απλώς περίμενε τη στιγμή που η ΕΣΣΔ θα είχε αρκετή από τη δική της διανόηση, η οποία θα τερμάτιζε εντελώς την ηγετική κυριαρχία των Εβραίων, τους οποίους ακόμη χρειάζεται».

Πριν από το 1939, υπήρχε αντιναζιστική προπαγάνδα στη Σοβιετική Ένωση, και οι Σοβιετικοί προπαγανδιστές κατηγορούσαν συγκεκριμένα το ναζιστικό καθεστώς για τη δίωξη των Εβραίων. Η κατάσταση άλλαξε στις 3 Μαΐου 1939, όταν ο Στάλιν απομάκρυνε τον Μαξίμ Λιτβίνοφ, ο οποίος ήταν Εβραίος, από τη θέση του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, διορίζοντας αντ’ αυτού τον Ρώσο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων. Ο Μολότοφ θυμήθηκε μισό αιώνα αργότερα:

Το 1939, όταν ο Λιτβίνοφ απολύθηκε και πήρα τη θέση του, ο Στάλιν μου είπε: “Βγάλτε τους Εβραίους από το επιτροπάτο”. Δόξα τω Θεώ που το είπε αυτό! Βλέπετε οι Εβραίοι ήταν η απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση και μεταξύ των πρεσβευτών. Δεν είναι σωστό, φυσικά. Λετονοί και Εβραίοι… Και με κοίταζαν αφ’ υψηλού όταν πήγα εκεί και χλεύασαν τα μέτρα που άρχισα να θεσπίζω.

Προπαγανδιστική αφίσα των Λευκών κατά των μπολσεβίκων και του Εβραίου Τρότσκι, αρχηγού του Κόκκινου Στρατού.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

Οι Ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εξόντωσαν 1,6 εκατομμύρια από τα 2,7 εκατομμύρια του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας, περίπου το 60% του συνόλου. Περίπου 100.000 Εβραίοι επέζησαν της ναζιστικής κατοχής ενταγμένοι σε παρτιζάνικα αποσπάσματα, κρυμένοι σε κρυψώνες και από τα γκέτο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περισσότεροι από 900.000 Εβραίοι επέζησαν ως στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ή φυγαδεύτηκαν.

Ωστόσο, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου Εβραίοι εκεί, καθώς δεν είχαν επιστρέψει ακόμη από τα γκέτο, την εκτόπιση και το μέτωπο. Αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι η τραγωδία ήταν ολοκληρωτική, ότι η Ουκρανία είχε χάσει ολόκληρο τον εβραϊκό πληθυσμό της. Αυτή η άποψη εκφράστηκε από τον Vasily Grossman στο δοκίμιο «Η Ουκρανία χωρίς Εβραίους», που δημοσιεύτηκε στη σοβιετική εφημερίδα Eynikeyt στα Γίντις, στις 25 Νοεμβρίου 1943:

Δεν υπάρχουν Εβραίοι στην Ουκρανία. Πουθενά -σε Πολτάβα, Χάρκοβο, Κρεμεντσούγκ, Μπορισπόλ, Γιαγκοτίν- σε καμία από τις πόλεις, εκατοντάδες κωμοπόλεις ή χιλιάδες χωριά δεν θα δείτε τα μαύρα, γεμάτα δάκρυα μάτια μικρών κοριτσιών· δεν θα ακούσετε τη θλιμμένη φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας· δεν θα δείτε το σκοτεινό πρόσωπο ενός πεινασμένου μωρού. Όλα είναι σιωπηλά. Παντού σιωπή. Ένας ολόκληρος λαός έχει δολοφονηθεί άγρια.

Ακόμη και χωρίς Εβραίους, ο αντισημιτισμός άκμασε στην Ουκρανία. Ο παραδοσιακός αντισημιτισμός των ντόπιων εντάθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα. Σε πολλά μέρη, ο μη εβραϊκός πληθυσμός συμμετείχε ενεργά στην εξόντωση των Εβραίων, στην παράδοση κρυμμένων Εβραίων στους Ναζί και στην κλοπή εβραϊκής περιουσίας.

Η ναζιστική κατοχή των περιοχών της Ουκρανίας συνεχίστηκε για περίπου τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 1941. Σε όλη αυτή την περίοδο, οι Ναζί διέσπειραν τοξική αντισημιτική προπαγάνδα. Η εξόντωση των Εβραίων στην Ουκρανία δεν σταμάτησε αυτή την προπαγάνδα και ενθάρρυνε ακόμη και περαιτέρω λεκτική και σωματική βίαιη επίθεση σε Εβραίους σε άλλα μέρη. Η προπαγάνδα είχε σκοπό να δικαιολογήσει τη μαζική δολοφονία των Εβραίων στα μάτια των ντόπιων εθνικών.

Οι Ναζί κατηγορούσαν τους Εβραίους για όλες τις δυσκολίες του παρελθόντος και του παρόντος στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς των Μπολσεβίκων ταυτίστηκε με την επικράτηση των Εβραίων στην  εξουσία. Οι Εβραίοι κατηγορήθηκαν από τους Ναζί για την κατάληψη της εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση, για καταστροφή ιστορικών μνημείων, για τεχνητή οργάνωση της πείνας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κολεκτιβοποίησης, για καταστολή της ουκρανικής εθνικής κουλτούρας και οργάνωση της μαζικής καταστολής των Χριστιανών και για καταστροφή της χριστιανικής θρησκευτικής ζωής. Η ναζιστική στρατιωτική διοίκηση της κατεχόμενης Ουκρανίας ξόδεψε σημαντικά κεφάλαια και προσπάθειες για τη διάδοση αυτής της προπαγάνδας στη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας, τυπώθηκαν εκατοντάδες αντισημιτικά φυλλάδια και δημοσιεύτηκαν άρθρα και γελοιογραφίες σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Οι Ναζί επιδότησαν την ίδρυση και την λειτουργία στο Κίεβο του Μουσείου-Αρχείου της Μεταβατικής Περιόδου, με στόχο «να δείξουν την απελευθέρωση της Ουκρανίας από τον ένδοξο γερμανικό στρατό από την εξουσία των Εβραιο-Μπολσεβίκων κυρίαρχων».

Το μουσείο άνοιξε την πρώτη του έκθεση στις 15 Ιουλίου 1942 στο Podol, την πρώην εβραϊκή συνοικία της πόλης, εκεί όπου η πλειονότητα των Εβραίων του Κιέβου ζούσε πριν από τον πόλεμο,. Μια ειδική έκθεση είχε τίτλο «Το Κίεβο στα χρόνια της καταπίεσης των Εβραιο-Μπολσεβίκων».

Κάποιοι από την τοπική ουκρανική διανόηση συνεργάστηκαν με τους Ναζί στη δημιουργία και τη διάδοση αυτής της αντισημιτικής προπαγάνδας.

Η εξόντωση της πλειονότητας των Εβραίων στην Ουκρανία ήταν μια τρομακτική τραγωδία για τους υπόλοιπους Εβραίους και τους φιλεύσπλαχνους συμπαθούντες, αλλά γιορτάστηκε από ντόπιους αντισημίτες, που νόμιζαν ότι είχαν ξεφορτωθεί επιτέλους τους «Γιντ» και οι οποίοι επωφελήθηκαν από την απόκτηση των περιουσιών και των διαμερισμάτων των Εβραίων. Ωστόσο, οι Εβραίοι που επέζησαν από την εκτόπιση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα γκέτο άρχισαν να επιστρέφουν στις πόλεις και τις κωμοπόλεις τους το 1944. Σχεδόν παντού συνάντησαν μια ανοιχτά εχθρική στάση από τους μη Εβραίους γείτονές τους.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ

“Υπάρχει η εντύπωση ότι, με την επιστροφή τους, οι Εβραίοι χάλασαν τη διάθεση της πλειοψηφίας του ρωσικού πληθυσμού, ο οποίος ήταν σίγουρα εξοργισμένος που αυτοί οι ξένοι από έναν άλλο κόσμο διεκδικούσαν τα διαμερίσματα και τα έπιπλα που είχαν αφήσει πίσω τους”. Αυτά τα λόγια γράφτηκαν σε γράμμα στον Ίλια Έρεμπουργκ από ανταποκριτή στην Οδησσό στις 22 Ιουλίου 1944 (ο συντάκτης της επιστολής δεν υπέγραψε με πλήρες το όνομά του).

Ο συντάκτης της επιστολής είπε επίσης ότι ασφυκτιούσε σε μια ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη από τη ναζιστική προπαγάνδα: «Όλοι οι φίλοι μου από το γκέτο που επέστρεψαν στην Οδησσό ισχυρίζονται ότι η ρουμανο-γερμανική μόλυνση έχει διεισδύσει σε όλους τους σοβιετικούς θεσμούς».

Στη μικρή ουκρανική πόλη Νεμιρίβ, η πλειονότητα των Εβραίων χάθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, «ενώ οι τοπικοί κομματικοί αξιωματούχοι επέζησαν από τον πόλεμο με ασφάλεια, στα μετόπισθεν». Αυτοί οι ηγέτες επέστρεψαν στην απελευθερωμένη πόλη και «λεηλάτησαν την εβραϊκή περιουσία. Όταν επέστρεψαν οι Εβραίοι, που είχαν επιζήσει από τον πόλεμο σε χωριά, δάση και παρτιζάνικες ομάδες, και ζήτησαν τα υπάρχοντά τους, τους τα αρνήθηκαν… Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική του κόμματος απέναντι στους Εβραίους δεν διέφερε από αυτή των Γερμανών».

Ίλια Έρεμπουργκ

Σε πολλά μέρη, μετά την απελευθέρωση, οι επιζώντες Εβραίοι ήταν σε απελπιστική και επισφαλή κατάσταση. Στις 29 Μαΐου 1944, ο καθηγητής Κονσταντίν Μιχαήλοβιτς Γκρόντσκι έγραψε από την Οδησσό στον Ίλια Έρεμπουργκ, λέγοντας ότι 1.500 – 2.000 επιζώντες Εβραίοι χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια σε χρήματα και ρούχα: «Υπάρχουν παιδιά και άνθρωποι 50 έως 70 ετών, χωρίς ρούχα ή χρήματα, στην καλύτερη περίπτωση σε δωμάτια χωρίς έπιπλα!». Ο Έρενμπουργκ απάντησε στις 14 Ιουνίου ότι η Εβραϊκή Αντιφασιστική Επιτροπή (της οποίας ήταν μέλος) χειριζόταν την υπόθεση και ότι σύντομα θα σταλούν ρούχα και χρήματα στην Οδησσό.

Στις 24 Μαρτίου 1945 ο Γκρόντσκι έστειλε μια δεύτερη επιστολή στον Έρενμπουργκ, δηλώνοντας: «Κανένας από τους άπορους Εβραίους που επέστρεψαν από το γκέτο (κυρίως διανόηση), ούτε οι πολύ άποροι εκ νέου εκτοπισμένοι Εβραίοι, δεν έχουν λάβει βοήθεια».

Σολομόν Μίκχαελς

Στις 18 Μαΐου 1944, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής, ο Εβραίος ηθοποιός και σκηνοθέτης του Κρατικού Εβραϊκού Θεάτρου της Μόσχας, Σολομόν Μίκχαελς, και ο γραμματέας της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής, Σάκχνο Επστάιν, έγραψαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Mολότοφ για την «πολύ δύσκολη κατάσταση του εβραϊκού πληθυσμού στην απελευθερωμένη περιοχή και στην εκτόπιση».

Είπαν συγκεκριμένα:

Καθημερινά λαμβάνουμε ανησυχητικά μηνύματα από τα απελευθερωμένα εδάφη σχετικά με την πολύ δύσκολη ηθική και οικονομική κατάσταση των Εβραίων που έχουν επιζήσει από την εξόντωση των Ναζί. Σε ορισμένες τοποθεσίες (Μπερντίτσεφ, Μογκίλεφ-Ποντόλσκι, Μπάλτα, Ζμερίνκα, Βίννιτσα, Χμελνίκ, το χωριό Ραφαλόβκα της περιοχής Ρόβνο και άλλες), πολλοί επιζώντες παραμένουν στις εγκαταστάσεις των πρώην γκέτο. Τα διαμερίσματά τους δεν τους επιστράφηκαν, ούτε τα κλεμένα περιουσιακά στοιχεία που αναγνωρίστηκαν ως δικά τους. Αφού υπέφεραν κατά τη διάρκεια της καταστροφής, οι επιζώντες Εβραίοι όχι μόνο δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει από τις τοπικές αρχές, αλλά και οι αρχές μερικές φορές παραβιάζουν οριακά τη σοβιετική νομοθεσία, χωρίς να κάνουν τίποτα για να παρέχουν σοβιετικές συνθήκες διαβίωσης στους Εβραίους…

Η Επιτροπή έχει πληροφορίες ότι Εβραίοι εργάτες, που μεταφέρθηκαν προσωρινά από τις σοβιετικές αρχές στα μετόπισθεν, συναντούν εμπόδια στην επανεγκατάστασή τους στον τόπο τους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν ειδικευμένοι εργάτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων και χωριών, αλλά δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Μερικοί που βρήκαν τρόπους να επιστρέψουν στους τόπους τους, όπου ζούσαν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους, βρήκαν τα σπίτια τους κατειλημμένα από νέους κατοίκους που τα καταπάτησαν κατά τη ναζιστική περίοδο. Όσοι επέστρεψαν μένουν λοιπόν χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Η κατάσταση όσον αφορά την παροχή θέσεων εργασίας και οικονομικής βοήθειας γι’ αυτούς δεν έχει βελτιωθεί. Έφτασε στην αντίληψή μας ότι η βοήθεια που λαμβάνει ο Ερυθρός Σταυρός από διάφορες χώρες σε ρούχα και τρόφιμα για εκτοπισθέντες και εκ νέου εκτοπισθέντες σπάνια φτάνει σε άπορους Εβραίους.

Οι Μίκχαελς και Eπστάιν ζήτησαν από τη σοβιετική κυβέρνηση να λάβει «έκτακτα μέτρα για να διαλύσει κάθε ανώμαλη στάση απέναντι στους επιζώντες Εβραίους στις απελευθερωμένες περιοχές, να ομαλοποιήσει το νομικό τους καθεστώς, να επιστραφούν τα διαμερίσματα και οι περιουσίες και να παράσχει θέσεις εργασίας και έκτακτη οικονομική βοήθεια».

Ο Μολότοφ διαβίβασε αυτή την επιστολή στον Πρώτο Γραμματέα του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας Νικήτα Χρουστσόφ με μια σύντομη απόφαση: «Παρακαλώ δώστε την προσοχή σας και λάβετε μέτρα. Ο σύντροφος Μπέρια, στον οποίο έστειλα αυτή την επιστολή, έκανε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με την Ουκρανία, τις οποίες σας στέλνω». Ο Μπέρια «διέταξε την Ουκρανική Κεντρική Επιτροπή και την κυβέρνηση και τον Χρουστσόφ προσωπικά, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν στην εργασία, τη στέγαση και τις ρυθμίσεις οικιακής εγκατάστασης των Εβραίων στα απελευθερωμένα εδάφη “που υφίσταντο ιδιαίτερες καταστολές από τους Γερμανούς κατακτητές (στρατόπεδα συγκέντρωσης, γκέτο κ.λπ.)”». Ο Amir Weiner3Αμερικανός ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής Σοβιετικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. γράφει: «Η απάντηση του Μπέρια ήταν μια σπάνια επίσημη παραδοχή της μοναδικής μοίρας των Εβραίων υπό τους Ναζί».

Η υπηρεσία ασφαλείας, το Λαϊκό Επιτροπάτο Κρατικής Ασφάλειας (Narodnyi komissariat gosudarstvennoi bezopasnosti – NKGB), παραδέχτηκε επίσης την άνοδο του λαϊκού αντισημιτισμού στην Ουκρανία μετά την απελευθέρωσή της. Σύμφωνα με μια άκρως απόρρητη έκθεση του Λαϊκού Επιτρόπου του NKGB της Ουκρανίας προς τον Χρουστσόφ με τίτλο «Σχετικά με τον αντισημιτισμό στην Ουκρανία», με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 1944, ο λαός του Κιέβου είχε καλέσει σε πογκρόμ στις 22 Ιουνίου 1944 (η τρίτη επέτειος των Ναζί επίθεση στη Σοβιετική Ένωση) και ο τοπικός εθνικός πληθυσμός είχε επιτεθεί και χτυπήσει τους Εβραίους του Κιέβου στους δρόμους.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1945, ο Αντιπρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανικής ΣΣΔ, I. L. Loburenko, έδωσε ραπόρτο στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας, Demyan Korotchenko, για την κατάσταση που οδήγησε στο πογκρόμ στο Κίεβο μετά την εκτέλεση δύο ντόπιων αντισημιτών από τον υπολοχαγό της NKGB Γιόσιφ Ροζενστάιν.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1945, στις 5:30 μ.μ., ο  Ροζενστάιν, ο οποίος εργαζόταν στη NKGB ως τεχνικός ραδιοφώνου, επέστρεφε σπίτι του φορώντας πολιτικά ρούχα. Στο δρόμο του, τον προσέβαλαν και τον ξυλοκόπησαν δύο μεθυσμένοι ντόπιοι αντισημίτες, ο Γκράμπαρ και ο Μέλνικοφ. Κάποιοι περαστικοί προσέτρεξαν να τον υπερασπιστούν και κατάφερε να φτάσει στο σπίτι του. Έπειτα φόρεσε τη στολή του, πήρε το πιστόλι που του είχε παραχωρηθεί καθότι αξιωματικός της NKGB και πήγε στην αυλή του σπιτιού της μητέρας του Γκράμπαρ, όπου ήταν και ο Μέλνικοφ. Η γυναίκα του Ροζενστάιν τον ακολούθησε. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το περιστατικό μεταξύ Ροζενστάιν και Γκράμπαρ δεν ήταν το πρώτο, επειδή ο Ρόζενστάιν ήξερε πού ζούσε ο Γκράμπαρ. Ο Ροζενστάιν πυροβόλησε και σκότωσε τους υβριστές του στην αυλή του σπιτιού του Γκράμπαρ. Ακούγοντας τις κραυγές της μητέρας του Γκράμπαρ, ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε, φωνάζοντας αντισημιτικά συνθήματα και ξυλοκοπώντας άγρια τη σύζυγο του Ροζενστάιν και έναν περαστικό Εβραίο ονόματι Μπόρις Σπέκτορ.

Η αστυνομία του Κιέβου έφτασε στο σημείο όπου είχαν σκοτωθεί οι δύο αντισημίτες και προσπάθησε να ηρεμήσει το πλήθος, αλλά το πλήθος αντιστάθηκε στις αρχές, εμποδίζοντάς τους να πάρουν τα πτώματα των δύο αντισημιτών και τον τραυματισμένο Σπέκτορ και τη γυναίκα τού Ροζενστάιν. Τότε ήρθε η έφιππη αστυνομία και αποκατέστησε την τάξη. Ο Ροζενστάιν συνελήφθη αμέσως και σύντομα εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου.

Η κηδεία των αντισημιτών που πυροβόλησε ο Ροζενστάιν, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1945, μετατράπηκε σε ανοιχτή βία κατά των Εβραίων του Κιέβου, με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων. Οι Εβραίοι του Κιέβου Κότλιαρ, Ζαμπρόντιν, Πέσιν και Μιλοσλάβσκι έγραψαν μια επιστολή στις 16 Οκτωβρίου 1945 απευθυνόμενη «στον σύντροφο I. Β. Στάλιν, στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, στον σύντροφο Μπέρια, την NKVD της ΕΣΣΔ και στον σύντροφο Ποσπέλοφ, εκδότη της εφημερίδας Πράβδα, σημειώνοντας ότι οι κηδείες είχαν μετατραπεί σε πογκρόμ:

Οι κηδείες οργανώθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο. Τα φέρετρα μεταφέρθηκαν στους πολυσύχναστους δρόμους και μετά η πομπή πήγε στην εβραϊκή αγορά. Αυτή η πομπή είχε στηθεί από τους πογκρομιστές. Άρχισαν να επιτίθενται στους Εβραίους. Εκατό Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν αυτήν την ημέρα, τριάντα έξι από αυτούς μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κιέβου με σοβαρά τραύματα, και πέντε από αυτούς πέθαναν την ίδια μέρα.

Ο Σολομόν Σβαρτς  ανέφερε ότι δεκαέξι Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πογκρόμ στο Κίεβο.

Οι Κότλιαρ, Ζαμπρόντιν, Πέσιν και Μιλοσλάβσκι θρηνούσαν στην επιστολή τους ότι δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν την πόλη τους, «όχι μόνο από την εμφάνισή της, αλλά και λόγω της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης εκεί».

Είπαν ότι ένιωσαν την ισχυρή επιρροή της ναζιστικής προπαγάνδας:

Παντού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μπορείτε να ακούσετε τις λέξεις «Γιντ» ή «Χτυπάτε τους Γιντ»: σε τραμ, τρόλεϊ, καταστήματα, αγορές, ακόμη και σε ορισμένα σοβιετικά γραφεία. Σε μια κάπως πιο λανθάνουσα μορφή [ο αντισημιτισμός] υπάρχει σε κομμουνιστικές οργανώσεις, μέχρι την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν αναφορά επίσης για το πογκρόμ στην πόλη και έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Όπως φαίνεται από τη μυστική έκθεση της 8ης Σεπτεμβρίου 1945 του Λαϊκού Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανικής ΣΣΔ, Vasily Ryasnoy, προς τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας, Demyan Korotchenko, οι τοπικές αρχές έλαβαν σοβαρά υπόψη την απειλή ενός ακόμη μεγαλύτερου πογκρόμ στο Κίεβο. Ο Ryasnoy έγραψε: «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση έξαψης ενός συγκεκριμένου μέρους του πληθυσμού της πόλης λόγω της διάδοσης ψεύτικων φημών και αγκιτάτσιας στρεφόμενης κατά των Εβραίων, ενισχύσαμε τις περιπολίες στην πόλη, δίνοντας επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές και τους χώρους συγκέντρωσης και τόπους διαμονής συγγενών των δολοφονηθέντων Γκράμπαρ και Μέλνικοφ».

Είναι προφανές ότι χωρίς τα μέτρα που έλαβαν οι σοβιετικές αρχές, η αντιεβραϊκή βία στην πόλη θα είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δυστυχώς το πογκρόμ του Κιέβου δεν ήταν μοναδικό. Η βία κατά των Εβραίων σημειώθηκε και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας, ίσως σε μικρότερη κλίμακα. Η αντισημιτική βία πυροδοτήθηκε συχνά από τις προσπάθειες των Εβραίων να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, όπου ζούσαν πριν από τον πόλεμο. Ακόμα κι αν οι Εβραίοι έρχονταν στα διαμερίσματά τους με δικαστικές εντολές, οι καταληψίες αρνούνταν να φύγουν από αυτά. Στις 25 Αυγούστου 1944 ο Εβραίος οδοντίατρος Γιούσεφ Μάρκοβιτς Πετελέβιτς προσπάθησε να επιστρέψει στο διαμέρισμά του στο Ντνιπροπετρόφκ, όπου είχε εγκατασταθεί η Πελαγία Ορλόβα. Ο Πετελέβιτς είχε δικαστική απόφαση που του αναγνώριζε το δικαίωμα στο διαμέρισμα και η Ορλόβα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, επρόκειτο να εγκατασταθεί σε ένα λιγότερο άνετο διαμέρισμα. Κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής μετακίνησής της, η οποία απαιτήθηκε με «διοικητική διαταγή», η «Ορλόβα αντιστάθηκε και στις κραυγές της, συγκεντρώθηκε ένα πλήθος διακοσίων περίπου ατόμων φωνάζοντας, “Χτυπάτε τους Γιντ, σώστε τη Ρωσία!”, “Θάνατος στους Γιντ”, “Τριάντα επτά χιλιάδες Εβραίοι σφάχτηκαν [από τους Ναζί στο Ντνιπροπετρόφκ], θα σκοτώσουμε τους υπόλοιπους” κ.λπ.».

Στη συνέχεια, πολλοί από πλήθος επιτέθηκαν με πέτρες στον Πετέλεβιτς και προσπάθησαν να διαρρήξουν ένα γειτονικό διαμέρισμα, στο οποίο έμενε ένας Εβραίος ονόματι Ουλανόφσκι:

«Επειδή το διαμέρισμα ήταν κλειδωμένο, η προαναφερθείσα ομάδα ανθρώπων έφερε ένα τσεκούρι, έσπασε την πόρτα και εισέβαλαν στο διαμέρισμα, όπου χόρεψαν και φώναξαν αντισημιτικά συνθήματα ενώ ετοιμάζονταν να σπάσουν τα έπιπλα».

Η αστυνομία του Ντνιπροπετρόβσκ διέλυσε το πλήθος και συνέλαβε τους τρεις πιο δραστήριους πογκρομιστές.

Τον Μάρτιο του 1945 το Bulletin [Δελτίο] της Επιτροπής Διάσωσης της Εβραϊκής Υπηρεσίας για την Παλαιστίνη δημοσίευσε τη μαρτυρία ενός Ουκρανού Εβραίου ο οποίος είχε διαφύγει από το Χάρκοβο και τη Σοβιετική Ένωση το 1944. Αυτός σημείωνε:

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τους Εβραίους που επιστρέφουν με εχθρότητα. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Χάρκοβο [η πόλη απελευθερώθηκε στις 23 Αυγούστου 1943], κανένας Εβραίος δεν τολμούσε να βγει στους δρόμους τη νύχτα. Η κατάσταση βελτιώθηκε μόνο μετά την παρέμβαση των αρχών, οι οποίες ενίσχυσαν τις αστυνομικές περιπολίες στην πόλη. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που ξυλοκοπήθηκαν Εβραίοι στις πλατείες και τις αγορές και σε ένα περιστατικό ένας Εβραίος σκοτώθηκε στην αγορά από έναν Ουκρανό. Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο του εγκλήματος. Ωστόσο, οι αγρότες που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της δολοφονίας άρχισαν να διαπληκτίζονται με την αστυνομία· συνελήφθησαν όλοι μαζί με τον δολοφόνο…

Επιστρέφοντας στα διαμερίσματά τους, οι Εβραίοι έλαβαν μόνο ένα μικρό μέρος από τα υπάρχοντά τους. Όταν προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά των Ουκρανών που είχαν στην κατοχή τους τα αντικείμενά τους, άλλοι Ουκρανοί υποστήριξαν τους κλέφτες και παρείχαν ψευδομαρτυρίες στο δικαστήριο.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί σε σημαντικό βαθμό από τον αντισημιτισμό. Οι προσφυγές που γίνονται από Εβραίους δεν εξετάζονται με τον κατάλληλο τρόπο. Όταν το Εμπορικό Ινστιτούτο [του Κιέβου] επέστρεψε από το Χάρκοβο στο Κίεβο, Εβραίοι καθηγητές ζήτησαν επίσης άδεια να επιστρέψουν. Το αίτημά τους απορρίφθηκε… Το Εβραϊκό Θέατρο δεν έλαβε άδεια να επιστρέψει στο Χάρκοβο. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα στην εβραϊκή γλώσσα [Γίντις] δεν ανανεώθηκε. Η επίσημη απάντηση σε όλες τις καταγγελίες των Εβραίων ανέφερε ότι ο αντισημιτισμός, μέσω του οποίου οι Γερμανοί είχαν δηλητηριάσει τη νοοτροπία του πληθυσμού, μπορούσε να εξαλειφθεί μόνο βαθμιαία.

Οι Εβραίοι του Κιέβου που είχαν γράψει την προαναφερθείσα επιστολή της 16ης Οκτωβρίου 1945 προς τον Στάλιν, τον Μπέρια και τον Ποσπέλοφ, κατηγόρησαν επίσης τους ηγέτες της Κεντρικής Επιτροπής του KΚ(μπ) Ουκρανίας και την ουκρανική κυβέρνηση για την αντισημιτική κατάσταση στο Κίεβο και σ’ ολόκληρη την Ουκρανία. Έγραψαν:

Εμείς, οι κομμουνιστές, πολίτες του Κιέβου, συντάκτες αυτής της επιστολής, λυπούμαστε για την Ουκρανία, λυπούμαστε για τους ηγέτες αυτής της υπέροχης δημοκρατίας, που εμφανίστηκαν πολιτικά τυφλοί και ντροπιάζουν την πρωτεύουσα της πατρίδας μας, κάνοντάς την μια συνάθροιση πογκρομιστών, Μαύρων Εκατονταρχιών και λυσσασμένων εθνικιστών.

Τώρα θα γραφτεί στην ιστορία της επανάστασής μας ότι στο Κίεβο, τον εικοστό όγδοο χρόνο από την Οκτωβριανή Επανάσταση, συνέβη το πρώτο αντιεβραϊκό πογκρόμ, κάτι που δεν έχει συμβεί από την εποχή της πτώσης του τσαρικού καθεστώτος. Αυτό είναι ένα από τα «επιτεύγματα» της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) της Ουκρανίας και του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της Ουκρανίας στις ημέρες της νίκης.

Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά, μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό σκάνδαλο με διεθνείς επιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύντροφος Μανουίλσκι4Mανουίλσκι (1883 – 1959), παλιό μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1904, Λαϊκός Επίτροπος Τροφίμων στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία το 1920-21 και μετά το 1926 στέλεχος της Κομιντέρν έχει ήδη δεχθεί ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο σχετικά με την κατάσταση των Εβραίων στην Ουκρανία. Μπορείτε να δείτε ότι οι πληροφορίες για το τι έχει συμβεί εδώ έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, πολλές αντιπροσωπείες, τουρίστες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι επισκέπτονται την Ουκρανία, και ανάμεσά τους είναι πολλοί Εβραίοι. Στην επικοινωνία με τους ντόπιους Εβραίους θα μάθουν την πικρή αλήθεια για την τρέχουσα κατάσταση των Εβραίων στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ήταν τόσο πολιτικά τυφλές όσο υπέθεταν οι Εβραίοι, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να χειριστούν τον λαϊκό βίαιο αντισημιτισμό. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό τους. Η ναζιστική αντισημιτική προπαγάνδα επικαλύπτεται με επιτυχία με τον παραδοσιακό αντισημιτισμό του μη εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας. Αν ο αντισημιτισμός θεωρείτο αντεπαναστατική δραστηριότητα πριν από τον πόλεμο και οι αντισημίτες φοβούνταν να σηκώσουν κεφάλι, οι Ναζί άλλαξαν αυτή τη στάση δείχνοντας στον τοπικό πληθυσμό ότι ήταν δυνατό να σκοτώσουν και να ταπεινώσουν Εβραίους χωρίς καμία τιμωρία. Ο φόβος για το καταπιεστικό σοβιετικό καθεστώς εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και αμέσως μετά την εξαφάνιση αυτή, το παραδοσιακό σύνθημα των Μαύρων Εκατονταρχιτών -«Κτυπήστε τους Εβραίους, σώστε τη Ρωσία!»- αναβίωσε. Ο Weiner γράφει, «Είκοσι πέντε χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας φαινόταν να έχουν κατακλυστεί από τρία μόνο χρόνια γερμανικής κατοχής».

Οι αντισημίτες έστειλαν επίσης τις καταγγελίες τους στις ανώτερες σοβιετικές αρχές, στις οποίες ισχυρίστηκαν ότι οι Εβραίοι κατέλαβαν πάρα πολλές θέσεις κύρους στην Ουκρανία. Σε μια ανώνυμη επιστολή που εστάλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας τον Ιούλιο του 1944, οι αντισημίτες ισχυρίστηκαν ότι οι Εβραίοι είχαν καταλάβει το Ωδείο του Κιέβου, απωθώντας τους Ουκρανούς που είχαν εργαστεί εκεί:

Το Ωδείο του Κιέβου επέστρεψε – το 99% των Εβραίων που είχαν τραπεί σε φυγή και δυόμισι Ουκρανοί. Οι Εβραίοι κατέλαβαν αμέσως τις εκτελεστικές θέσεις: κοσμήτορες, βοηθοί κοσμήτορες και επικεφαλής του παιδαγωγικού τμήματος. Στη συνέχεια κανόνισαν καλές δουλειές για τους φίλους και τις γυναίκες τους. Επειδή δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις για όλους, οι Ουκρανοί δάσκαλοι και μερικοί από τους Ρώσους που εκπαιδεύτηκαν στο ίδιο ωδείο πετάχτηκαν έξω.

Από την άποψη των αντισημιτών, οι ουκρανικές αρχές επέκτειναν την προστασία των Εβραίων, οι οποίοι υποτίθεται ότι έπαιρναν στα χέρια τους όλη την περιουσία και την εξουσία στην Ουκρανία. Στις αρχές του 1946, μια άλλη ανώνυμη επιστολή, που αρχικά απευθυνόταν στο VKP(b) [Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα – Σ.τ.Μ.] στη Μόσχα, ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας. Η επιστολή ρωτούσε:

Τι συμβαίνει εδώ στην Ουκρανία; Τώρα οι Εβραίοι κατέχουν όλη την Ουκρανία. Είναι αυτοί, με τις εβραϊκές μουσούδες τους, που χλευάζουν τον ρωσικό λαό στην Ουκρανία. Για χρήματα, έχουν αγοράσει πολλούς ανθρώπους, ακόμη και τους ηγέτες περιφερειών και πόλεων της Ουκρανίας. Ποιος πουλά διαβατήρια στην αγορά; Εβραίοι. Ποιος εμπορεύεται βραβεία; Εβραίοι. Ποιος σκοτώνει τον ρωσικό λαό; Εβραίοι. Ποιος διώχνει τους ανθρώπους από τα διαμερίσματά τους το χειμώνα στο Κίεβο; Εβραίοι…

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία – και για το καλό της πατρίδας, εμείς οι Ρώσοι δεν μας πειράζει να διακινδυνεύσουμε τη ζωή μας. Αυτά τα παράσιτα, ωστόσο, πρέπει να καταστραφούν. Ακόμη και στο Κίεβο, εμφανίζονται διαφημίσεις, «Κτυπήστε τους Εβραίους, σώστε τη Ρωσία.» Πώς μπορεί η Μόσχα να μην έχει ακούσει για αυτό; Τι πρέπει να γίνει;

(1) Εξορία, μέχρι  και τον τελευταίο άνδρα, όλων των Εβραίων στη Σιβηρία και μετά πάρτε μερικούς Σιβήριους και φέρτε τους εδώ για να γευτούν τη ζωή.

(2) Όλα τα ιδρύματα στην Ουκρανία, στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, πρέπει να καθαριστούν από τους Εβραίους και να αντικατασταθούν με Ρώσους.

Ο Ρώσος ποιητής Naum Korzhavin (ψευδώνυμο του Ναούμ Μάντελ), ο οποίος ζούσε στη Μόσχα και επισκέφτηκε την πατρίδα του το Κίεβο το καλοκαίρι του 1946, θυμάται στα απομνημονεύματά του ότι συνάντησε «σκληρό, υπερβολικό αντισημιτισμό, τον οποίο σε τέτοια συγκέντρωση και απόλυτη εξουσία δεν ξαναείδα πουθενά». Είπε ότι η κρίση των διαμερισμάτων στην πόλη υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη του  αντισημιτισμού, επειδή οι Εβραίοι είχαν επιστρέψει στο Κίεβο από την εκτόπιση.  Η αντισημιτική διάθεση ήταν ευρέως διαδεδομένη όχι μόνο στους απλούς ανθρώπους, αλλά και σε ορισμένους Ουκρανούς διανοούμενους.

Στις 21 Αυγούστου 1946 ο Ουκρανός σατιρικός συγγραφέας Ostap Vyshnya δημοσίευσε την εφημερίδα Radyanska Ukrayina  μια επιφυλλίδαμε τίτλο «Επιτρέψτε μου να κάνω ένα λάθος», στο οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι οι Εβραίοι είχαν ζήσει άνετα στην εκκένωση ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είχε πολεμήσει στο μέτωπο. Ο Βίσνια ισχυρίστηκε ότι «Ήταν ήδη ξεκάθαρο σε κάποιο βαθμό, ποιος πολέμησε στο μέτωπο, και ποιος στη Φεργκάνα και την Τασκένδη, ποιος επέστρεψε για να ανοικοδομήσει και να επιδιορθώσει, και ποιος έκανε εμπόριο μπύρας και αναψυκτικών και ξανακέρδισε διαμερίσματα».

Πολλοί Ουκρανοί Εβραίοι εξοργίστηκαν με αυτό το άρθρο. Αρκετοί Εβραίοι αναγνώστες απάντησαν με οργισμένες επιστολές στην εφημερίδα και στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας. Ένας ανώνυμος ανταποκριτής ήταν δύσπιστος: «Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ(μπ) Ουκρανίας επιτρέπει να τυπώνονται τέτοια πράγματα. Μπορεί όντως αυτό να έχει γίνει με την άδειά της;»

Ένας κάτοικος Κιέβου, ο Μ. Μπ. Βάσλιτς, απάντησε έτσι στην επιφυλλίδα:

Μέχρι το τέλος του πολέμου, βρισκόμουν στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού, πολεμώντας στο μέτωπο… Τον Νοέμβριο του 1945 αποστρατεύτηκα. Αναφέρω αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό μου για να τονίσω ότι οι ερωτήσεις που πρόκειται να θέσω δεν έχουν άμεση σχέση με εμένα. Η πόλη του Κιέβου στην οποία επέστρεψα μετά τον πόλεμο μού ήταν κατά κάποιο τρόπο αγνώριστη… Οι Γερμανο-Ουκρανοί φασίστες έσπειραν το εθνικιστικό τους μίσος ειδικά εναντίον των Εβραίων που είχαν αρχίσει να επιστρέφουν σιγά σιγά από την εκκένωση και τον στρατό. Οι κύριες κατηγορίες αφορούσαν -και εξακολουθούν να είναι- ότι οι Εβραίοι δεν συμμετείχαν στον πόλεμο γιατί δεν ήταν στον Κόκκινο Στρατό και φρόντιζαν τους εαυτούς τους στη Φεργκάνα και την Τασκένδη. Η ίδια η έκφραση «Τασκένδη» έγινε αντισοβιετική λέξη και εν μέρει  χουλιγκανισμός. Όταν ένας αντισημίτης συναντούσε έναν Εβραίο (συμμετέχοντα στον πόλεμο με παράσημα και άλλα βραβεία), τον κορόιδευε με ερωτήσεις όπως, «Πού το αγόρασες αυτό το βραβείο, στην Τασκένδη;» κ.λπ. ή αν ήταν ανάπηρος του πολέμου ρωτούσε, «Λοιπόν έπεσες κάτω από το τραμ στην Τασκένδη, ε;»… Η πλειοψηφία όσων επέστρεψαν βάσει του νόμου της 5ης Αυγούστου 1941 σχετικά με την επιστροφή των διαμερισμάτων των στρατιωτικών και των οικογενειών των στρατιωτικών άρχισαν να εργάζονται για να ξαναπάρουν τα διαμερίσματά τους, στα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είχαν καταφέρει να εγκατασταθούν όσοι ήταν με τους Γερμανούς. Η προσπάθεια έξωσης αυτών των εποίκων οδήγησε στη διάδοση του αντισημιτισμού παντού και σε όλα. Στη σοβιετική χώρα μας, όπου το εθνικό ζήτημα έχει επιλυθεί όπως πουθενά αλλού, αυτές οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού είναι απλώς απαράδεκτες.

Η έντονη διαμαρτυρία των Εβραίων αναγνωστών στο δημοσίευμα του Βίσνια ανάγκασε τις σοβιετικές αρχές να το καταγγείλουν. Στις 29 Αυγούστου 1946 το κεντρικό όργανο του VKP(b)  [Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος(μπ)] Πράβδα δημοσίευσε «ένα άρθρο που επέκρινε δριμύτατα τον τόνο του δημοσιεύματος του Βίσνια. Αυτό το άρθρο η Radianska Ukraina το αναδημοσίευσε στις 30 Αυγούστου 1946 πριν ακολουθήσει με δικό της άρθρο που ισχυριζόταν ότι το έργο του Βίσνια ήταν ασήμαντο και εσφαλμένο». Όταν η Πράβδα και η Radyanska Ukrayina κατήγγειλαν το δημοσίευμά του, ο  Βίσνια θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να ζητήσει συγγνώμη παρά να επιστρέψει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Στάλιν, όπου είχε περάσει ήδη δέκα χρόνια, από το 1933 έως το 1943. Μετά από μια συνομιλία στο Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του VKP(b), έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στη Radyanska Ukrayina παραδεχόμενος τα λάθη του και ζητώντας συγγνώμη από τους αναγνώστες.

Ο αντισημιτισμός με διάφορες μορφές -από συγκαλυμένη έως βίαιη- επικράτησε στην ανατολική και δυτική Ουκρανία στα εδάφη που βρίσκονταν υπό σοβιετική κυριαρχία από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου το 1920 και στα προσφάτως αποκτηθέντα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας που καταλήφθηκαν από την Πολωνία το 1939 κι από τη Ρουμανία το 1940. Σύμφωνα με μια αναφορά του γραμματέα της κομματικής επιτροπής της περιφέρειας Τσερνίβτσι, Ιβάν Ζελένιουκ, προς τον Χρουστσόφ το 1944, «Οι Εβραίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Εβραίοι εκτελέστηκαν και εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης… Ένα σημαντικό μέρος του ουκρανικού πληθυσμού έχει μια εχθρική στάση απέναντι στους Εβραίους που ζουν στην πόλη. Μπορείτε συχνά να ακούσετε: «Δεν θα πάμε στο Τσερνίβτσι όσο οι Εβραίοι είναι εκεί».

Οι σοβιετικές αρχές πιθανώς εξέταζαν τη διάθεση του τοπικού ουκρανικού πληθυσμού όταν επέτρεψαν και ενθάρρυναν την επανεγκατάσταση Εβραίων που ήταν πρώην Ρουμάνοι πολίτες πίσω στη Ρουμανία. Με τα ψηφίσματα των Συμβουλίων των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ και της Ουκρανικής ΣΣΔ του Φεβρουαρίου 1946, όλοι οι Εβραίοι που δεν είχαν σοβιετική υπηκοότητα πριν από τις 28 Ιουνίου 1940 (δηλαδή πριν από την προσάρτηση της Μπουκοβίνα από τους Σοβιετικούς) μπορούσαν να «μεταφερθούν» στη Ρουμανία, εάν το επιθυμούσαν, μέχρι τις 22 Απριλίου 1946.

Πολλοί Εβραίοι χρησιμοποίησαν αυτή την προσφορά του «επαναπατρισμού» ώστε μέσω της Ρουμανίας να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Παλαιστίνη. Ο Ζελένιουκ ανέφερε στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ουκρανίας Κοροτσένκο ότι 16.261 Εβραίοι είχαν φύγει για τη Ρουμανία εντός της προθεσμίας. Επιπλέον, ορισμένοι Εβραίοι που είχαν πολωνική υπηκοότητα πριν από το 1939 και βρέθηκαν στο σοβιετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποίησαν το δικαίωμα επαναπατρισμού τους στην Πολωνία, όπως και άλλοι Πολωνοί πολίτες μετά τον πόλεμο. Αν ο επαναπατρισμός χιλιάδων Εβραίων από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας βοήθησε τις σοβιετικές αρχές να κρατήσουν υπό έλεγχο τον λαϊκό αντισημιτισμό, η κατάσταση στην υπόλοιπη Ουκρανία ήταν πιο περίπλοκη. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι Σοβιετικοί πολίτες που επέζησαν του πολέμου ζούσαν σε αυτήν την περιοχή. Οι τοπικές και πολιτειακές αρχές που φοβόντουσαν μη θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Μόσχα για τη βία στους δρόμους και τα πογκρόμ κατά των Εβραίων προσπάθησαν σκληρά να καταστείλουν μια τέτοια δραστηριότητα. Όπως φάνηκε παραπάνω, οι ουκρανικές αρχές έστειλαν αστυνομία και στρατό για να διαλύσουν τα πλήθη του πογκρόμ στο Κίεβο, το Ντνιπροπετρόβσκ και το Χάρκοβο και συνέλαβαν και ανέκριναν τους υπεύθυνους του πογκρόμ. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους, ο λαϊκός αντισημιτισμός παρέμεινε. Σε μια μυστική έκθεση προς τον Χρουστσόφ στις 18 Σεπτεμβρίου 1944, ο Λαϊκός Επίτροπος Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Σεργκέι Σαβτσένκο, αφιέρωσε ολόκληρη τη συζήτηση στην άνοδο του αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας πήρε το θέμα αρκετά σοβαρά. Ο Σαβτσένκο έγραψε:

Μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η NKGB της Ουκρανικής ΣΣΔ βρήκε οξείες εκδηλώσεις αντισημιτισμού στον τοπικό πληθυσμό, σχεδόν σε όλες τις πόλεις. Τα όργανά μας παραδέχτηκαν ότι πρόσφατα σε ορισμένα μέρη της Ουκρανικής ΣΣΔ υπήρξαν αυξημένες αντιεβραϊκές εκδηλώσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις προσομοιάζουν με ανοιχτές ταραχές με χαρακτήρα πογκρόμ.

Ο Σαβτσένκο είπε ότι οι περισσότερες από τις αντισημιτικές δηλώσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν ζήσει κάτω από τη ναζιστική κατοχή. Ανέφερε επίσης ότι οι διευθυντές ορισμένων τοπικών εργοστασίων και ιδρυμάτων παρανόησαν την εθνική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης και, χωρίς καμία αιτιολόγηση, αρνήθηκαν να απασχολήσουν Εβραίους.

Την ίδια στιγμή, ο Σαβτσένκο επέρριψε ευθύνες για τον αυξημένο αντισημιτισμό στην Ουκρανία στην Εβραϊκή πρόκληση. Είπε ότι οι Εβραίοι διέδιδαν φήμες για την τιμωρία των Ουκρανών για αντισημιτισμό, καθώς και φήμες για «την δήθεν αντισημιτική πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης και προσωπικά του συντρόφου Χρουστσόφ».

Ο Σαβτσένκο ανέφερε ότι όλες οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού εξετάστηκαν από την αστυνομία της κρατικής ασφάλειας. Οι υποκινητές συνελήφθησαν, όπως και οι Εβραίοι που διέδιδαν προβοκατόρικες φήμες. Ο Σαβτσένκο σημείωσε επίσης την άνοδο των εθνικιστικών συναισθημάτων μεταξύ των Εβραίων. Έτσι, σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη της NKGB, ένας Εβραίος ονόματι Χαίμ Τόκαρ, ο οποίος πριν από τον πόλεμο ήταν ο εκδότης μιας εφημερίδας του Κιέβου, παραπονέθηκε ότι λόγω του αντισημιτισμού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στο Κίεβο.

Ο Τόκαρ συνέκρινε τις καταστάσεις των Εβραίων στη Σοβιετική Ένωση και αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε μια συνομιλία που είχε με τον γνωστό Γίντις ποιητή Ίτσκι Φέφερ, ο οποίος είχε έρθει στο Κίεβο σε συνέδριο της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων. Ο Tόκαρ είπε ότι όταν ο Φέφερ επέστρεψε από την Αμερική ανέφερε ότι «οι Εβραίοι στην Αμερική ζουν πολύ καλύτερα από ό,τι στην ΕΣΣΔ. Υπάρχει πραγματική δημοκρατική ελευθερία».

Ο Φέφερ φέρεται να είπε στον Τόκαρ: «Εμείς οι Εβραίοι πρέπει να έχουμε το δικό μας κράτος· τίποτα άλλο δεν θα λειτουργήσει».

Δεν γνωρίζουμε αν ο Φέφερ το είπε πράγματι στον Τόκαρ, ο οποίος αργότερα συνελήφθη και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αρνήθηκε ότι ο Φέφερ είχε πει οτιδήποτε για μια καλύτερη ζωή για τους Εβραίους στην Αμερική. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο Φέφερ, ως μέλος της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής, ταξίδεψε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε από την NKVD ότι είναι Αμερικανός κατάσκοπος, όπως και άλλα μέλη της επιτροπής. Οι διώξεις της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής διήρκεσαν από το 1948 έως το 1952 και πολλά από τα μέλη της εκτελέστηκαν.

Ωστόσο, το 1944, πριν αρχίσουν οι κρατικές αντισημιτικές εκστρατείες, φαίνεται ότι οι ηγέτες της ουκρανικής κρατικής ασφάλειας ήταν μπερδεμένοι σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την ανοιχτή εμφάνιση του αντισημιτισμού. Ο Σαβτσένκο ανέφερε στον Χρουστσόφ ότι η NKGB τιμώρησε τόσο τους αντισημίτες όσο και τους Εβραίους Σιωνιστές:

Έχουμε λάβει μέτρα για την αποκάλυψη και τη σύλληψη των πρακτόρων του εχθρού που προκάλεσαν τα αντισημιτικά επεισόδια και διαδίδουν τις προβοκατόρικες φήμες. Ταυτόχρονα, ξεσκεπάζουμε τα εθνικιστικά σιωνιστικά στοιχεία [που δρουν] μέσα στον εβραϊκό πληθυσμό και τα ανακρίνουμε για την αντισοβιετική τους δράση.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ουκρανίας απέρριψε τα συμπεράσματα του Σαβτσένκο σχετικά με την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Διεξήγαγε τη δική της έρευνα για τις εκδηλώσεις που περιγράφονται στην επιστολή του Σαβτσένκο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα περιστατικά είχαν αυθόρμητο χουλιγκανικό χαρακτήρα και «δεν δείχνουν την πραγματική πολιτικο-ηθική διάθεση του πληθυσμού και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γενικεύσεις και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για εκδηλώσεις αντισημιτισμού στον τοπικό πληθυσμό στην Ουκρανία».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ουκρανίας αρνήθηκε την άνοδο του αντισημιτισμού, αποκάλεσε τα περιστατικά «τυχαία φαινόμενα» και ανέλαβε όλη την ευθύνη για το χειρισμό της ουκρανικής NKGB. Μια μυστική έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΚΚ Ουκρανίας της 28ης Οκτωβρίου 1944 ανέφερε: «Για να μπει ένα αποφασιστικό τέλος σε αυτά τα περιστατικά, η NKGB δεν πρέπει να συλλέγει πληροφορίες για αυτά τα ζητήματα, αλλά να αντιδρά όταν προκύπτουν και να ενημερώνει την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας σχετικά με αυτά εγκαίρως.»

Αλλά για την ουκρανική NKGB και άλλες ουκρανικές αρχές, υπήρχε πραγματικό πρόβλημα στον καθορισμό του τρόπου αντίδρασης σε αυτόν τον δημοφιλή αντισημιτισμό που επιδεικνύεται από σημαντικό αριθμό μη-εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας. Στα χρόνια της χειρότερης καταστολής του Στάλιν, τα όργανα ασφαλείας συνελάμβαναν ανθρώπους έναν-έναν, κρυφά, μέσα στη νύχτα. Τι έπρεπε όμως να γίνει με μεγάλα πλήθη δύο και τριών εκατοντάδων ατόμων, συγκεντρωμένα στα κέντρα των πόλεων του Κιέβου και του Ντνιπροπετρόφσκ; Να συλληφθούν όλοι; Αυτό δεν θα προκαλούσε μια μεγαλύτερη εξέγερση ενάντια στις σοβιετικές αρχές; Ο Mordechai Altshuler έγραψε ότι οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να μην ανταγωνιστούν τους ντόπιους: «Οι αρχές ήταν στην πραγματικότητα ευαίσθητες σε τέτοιες [δηλ. δημόσιες] απόψεις και έθεσαν εμπόδια όχι μόνο για την ανάθεση] θέσεων αξιωματούχου στους Εβραίους, αλλά ακόμη και για την αποδοχή τους σε χώρους εργασίας που θεωρούνται επιθυμητοί». Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν επίσης να καταστείλουν όλες τις εκφράσεις της εβραϊκής εθνικής συνείδησης και κουλτούρας. Πίστευαν ότι τέτοιες εκφράσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα έκρηξη αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Όταν ο Γίντις ποιητής Ντέιβιντ Χόφσταϊν επέστρεψε στο Κίεβο και προσπάθησε να οργανώσει μια συγκέντρωση μνήμης στο Μπάμπι Γιαρ, οι αρχές απαγόρευσαν μια τέτοια δημόσια συνάντηση, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσε να «προκαλέσει αντισημιτισμό». Ο Νικήτα Χρουστσόφ φέρεται να είπε: «Αυτή είναι η Ουκρανία! Και δεν είναι προς το συμφέρον μας οι Ουκρανοί να συνδέσουν την επιστροφή της σοβιετικής εξουσίας με την επιστροφή των Εβραίων».

Οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν την εκ νέου εγκατάσταση των Εβραίων στην Ουκρανία, ακολουθώντας την πολιτική «λιγότεροι Εβραίοι, λιγότερα προβλήματα με τον αντισημιτισμό». Ο Αντιστράτηγος της NKVD Pavel Sudoplatov έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι ήταν παρών στο γραφείο του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ουζμπεκιστάν, Usman Yusupov, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Γιουσούποφ με τον Χρουστσόφ το 1947:

Ο Χρουστσόφ παραπονέθηκε [στον Γιουσούποφ] ότι οι Εβραίοι που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τασκένδη και τη Σαμαρκάνδη “πετούν στην Ουκρανία σαν τα κοράκια”. Σε αυτή τη συνομιλία, που έγινε το 1947, [ο Χρουστσόφ] ισχυρίστηκε ότι δεν είχε χώρο να τους δεχτεί όλους, επειδή η πόλη [Κίεβο] ήταν ερειπωμένη και ήταν απαραίτητο να σταματήσει αυτή η πλημμύρα. διαφορετικά θα άρχιζαν πογκρόμ στο Κίεβο.

Προφανώς ο Χρουστσόφ αντιμετώπιζε προβλήματα στο χειρισμό της κατάστασης σχετικά με τον αντισημιτισμό στην Ουκρανία. Ο Στάλιν λοιπόν έστειλε τον Λάζαρ Καγκάνοβιτς στην Ουκρανία, ο οποίος τον Μάρτιο του 1947 έγινε ο πρώτος γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας. Η επίσημη εξήγηση αυτής της αλλαγής ήταν «η ανάγκη να διαχωριστούν οι θέσεις του πρωθυπουργού και του Πρώτου Γραμματέα της δημοκρατίας, αλλά επικρίσεις για τις γεωργικές επιδόσεις [του Χρουστσόφ] εμφανίστηκαν και στον Τύπο».

Φυσικά, όταν ο Στάλιν έστειλε τον Καγκάνοβιτς στην Ουκρανία, το εβραϊκό ζήτημα δεν ήταν το κύριο μέλημά του. Η αγροτική αποτυχία και ο λιμός στην Ουκρανία το 1946-7 ήταν ο κύριος λόγος για τη δυσαρέσκεια του Στάλιν από την απόδοση του Χρουστσόφ. Ο αγώνας ενάντια σε κάθε είδους εθνικισμό και σοβινισμό ήταν δευτερεύον καθήκον.

Μετά την άφιξη του Καγκάνοβιτς στο Κίεβο στα τέλη Φεβρουαρίου 1947, ο Χρουστσόφ εξαφανίστηκε από την δημόσια σκηνή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο Χρουστσόφ διατήρησε τη θέση τού πρωθυπουργού της Ουκρανίας, αλλά δεν συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ενόσω ο Καγκάνοβιτς βρισκόταν στην Ουκρανία.

Ο Χρουστσόφ έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του ότι ήταν άρρωστος με πνευμονία. Ωστόσο, βιογράφοι του Χρουστσόφ θεωρούν ότι η «ασθένειά» του είχε να κάνει περισσότερο με την πολιτική. Ίσως ο Χρουστσόφ φοβόταν ότι η απόλυσή του από τη θέση του Πρώτου Γραμματέα θα ήταν η αρχή του τέλους της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ο Καγκάνοβιτς πρότεινε ένα ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ουκρανίας, «για τη βελτίωση της ιδεολογικο-πολιτικής δουλειάς στο προσωπικό και την πάλη ενάντια σε εκδηλώσεις της αστικο-εθνικιστικής ιδεολογίας», αναφέροντας ότι οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποιούν «το πιο αηδιαστικό όπλο του φασιστικού σκοταδισμού – τον αντισημιτισμό». Στις 29 Μαΐου 1947 αυτό το έγγραφο στάλθηκε στον Στάλιν. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο επιτυχημένος θα ήταν ο Καγκάνοβιτς στην καταστολή του αντισημιτισμού στην Ουκρανία αν παρέμενε περισσότερο στη θέση του. Η θητεία του ως πρώτος γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας συνεχίστηκε μόνο για μερικούς μήνες: «Στις 15 Δεκεμβρίου 1947 έλαβε την εντολή να παραδώσει τη θέση του ως πρώτος γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας στον Χρουστσόφ και να επιστρέψει στη Μόσχα και ξανά για αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ».

Τον επόμενο χρόνο, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την κρατική αντισημιτική εκστρατεία που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Μίκχαελς τον Ιανουάριο του 1948 με απευθείας εντολή του Στάλιν. Τον Νοέμβριο του 1948 η Εβραϊκή Αντιφασιστική Επιτροπή διαλύθηκε από τις αρχές και πολλά από τα μέλη της συνελήφθησαν. Ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό δεν ήταν πλέον απαραίτητος, επειδή το ίδιο το σοβιετικό καθεστώς υιοθέτησε αντισημιτικές πολιτικές. Οι Σοβιετικοί ηγέτες που είχαν αποθαρρύνει νωρίτερα τον αντισημιτισμό άρχισαν δημόσια να διαδίδουν αντιεβραϊκές προκαταλήψεις για να υποστηρίξουν την αντισημιτική εκστρατεία του κράτους και να κατασκευάσουν την υπόθεση της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής και την Εβραϊκή Συνωμοσία των «Γιατρών». Οι Εβραίοι έγιναν βολικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι για τη σοβιετική κυβέρνηση, η οποία τους κατηγόρησε για τα εσωτερικά προβλήματα και τις δυσκολίες της χώρας. Την αντισημιτική προδιάθεση στη Σοβιετική Ένωση τη συμμερίζονταν οι σοβιετικοί ηγέτες και ο γενικός πληθυσμός. Ο λαϊκός αντισημιτισμός ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος για τους Εβραίους, επειδή ήταν πιο βίαιος, ενώ ο σοβιετικός κρατικός αντισημιτισμός ήταν μεταμφιεσμένος κάτω από γενικές εκστρατείες που στρέφονταν εναντίον ορισμένων ειδών «εχθρών». Έτσι, η πολιτική του κρατικού αντισημιτισμού και οι αντιεβραϊκές εκστρατείες που οργάνωσαν οι Σοβιετικοί ηγέτες από το 1948 έως το θάνατο του Στάλιν στις 5 Μαρτίου 1953 ήταν κατά κάποιο τρόπο απάντηση και εκμετάλλευση των ευρέως διαδεδομένων αντισημιτικών συναισθημάτων μεταξύ των απλών ανθρώπων στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετάφραση Θόδωρος Κουτσουμπός

Υποσημειώσεις[+]