της Κατερίνας Μάτσα

Λέγεται συχνά ότι ο κορονοïός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις. Προσβλήθηκαν επιφανείς αστέρες, όπως ο Τομ Χανκς, πρωθυπουργοί όπως ο Μπόρις Τζόνσον, πρίγκιπες όπως ο Κάρολος της Αγγλίας, αλλά και άσημοι εργάτες, άνεργοι και φτωχοί.

Ήρθε όμως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η άρση του lockdown σε πολλές πολιτείες της Αμερικής για να φέρει στην επιφάνεια την πικρή αλήθεια. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοïό. Διαβάζουμε στους FinancialTimes ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι φτωχοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν και να χάσουν τη ζωή τους, γιατί μένουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και μικρά σπίτια, όπου είναι αδύνατη η κοινωνική αποστασιοποίηση, γιατί επέστρεψαν στις δουλειές τους, όπου συνήθως δεν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, γιατί εργάζονται στις μεταφορές, σε χώρους υγείας, σουπερμάρκετ, ντελίβερι, γιατί κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γιατί είναι άνεργοι και δεν έχουν καμία ασφάλιση υγείας. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στο χώρο των ξενοδοχείων και των ταξιδιωτικών γραφείων δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ 33 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εάν αρρωστήσουν.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή για τις συνέπειες της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Υπολογίζουν ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων από 2000 στις 3000 την ημέρα. Στις ΗΠΑ καταμετρώνται ήδη, 68.000 θάνατοι.

Στο μεταξύ, ο ανεκδιήγητος πλανητάρχης εξακολουθεί να παίζει τα παιχνίδια του στις πλάτες εκατομμυρίων Αμερικανών. Αφού απείλησε προχτές να διαλύσει την Ομάδα Κρούσης των λοιμωξιολόγων του Λευκού Οίκου γιατί αρνείται να συνηγορήσει στους συνωμοσιολογικούς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς του, την επόμενη μέρα, κάτω από συνθήκες τρομακτικής ύφεσης και καθώς τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται τόσο στο Νιου Τζέρσυ, όσο και στην Πενσυλβάνια -πολιτείες στις οποίες στηρίζεται για την επανεκλογή του- έκανε στροφή 180 μοιρών. Δήλωσε ότι η Ομάδα Κρούσης θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο έκρυθμη, όσο η ανασφάλεια μεγαλώνει. Η άρση του lockdown, η τρομακτική ύφεση, η αύξηση των πωλήσεων όπλων, η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των άνεργων, των άστεγων, των φτωχών, η τεράστια κοινωνική δυστυχία δημιουργούν τρομακτικούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που όχι μόνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, αλλά δεν έχουν και καμία πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να κάνουν θεραπεία, αφού δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ επιπλέον, το σύστημα υγείας υπερφορτώθηκε και δεν αντέχει.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν, η σπουδαία νομπελίστρια συγγραφέας Όλγα Μποταρτσούκ που στην αρχή ήδη της επιδημίας δήλωνε: « Όχι, δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο θάνατο».

7\5\20