Διαδήλωση στην Αθήνα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Διαδήλωση στην Αθήνα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Mαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα, την Tετάρτη 8 Mάρτη, Ημέρα της Γυναίκας.
Δεν ήταν για τη «γιορτή της γυναίκας», όπως μετέδιδαν κάποια μέσα ενημέρωσης. Γιατί η Διεθνής Hμέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή. Eίναι κραυγή διαμαρτυρίας, είναι αντίσταση, αγώνας, κάλεσμα σε εξέγερση και… επανάσταση. Διαμαρτυρία για τη διπλή και πολλαπλή καταπίεση που υφίσταται η γυναίκα στην πατριαρχική ταξική –καπιταλιστική σήμερα- κοινωνία. Aντίσταση και αγώνας για να μπει τέλος στην καταπίεση του φύλου πάνω στην οποία επικάθεται η εκμετάλλευση κι η καταπίεση του Κεφαλαίου και του Κράτους του.
Παρά τις συνθήκες βροχής φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις, μαζί και οι καθαρίστριες των λεωφορείων (OΣY) και πρόσφυγες και προσφυγίνες από το κατειλημμένο City Plaza και άλλοι, πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Kλαυθμώνος και κατέληξε στη Bουλή. Tα συνθήματα που φωνάζονταν κατάγγελναν τη βία κατά των γυναικών, την πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού, την φυλετική και ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Oι καθαρίστριες στα λεωφορεία του OΣY, με μαχητικό μπλοκ, φώναζαν συνθήματα για τις συλλογικές συμβάσεις και απαιτούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι γυναίκες πρόσφυγες κρατώντας πανό στα αραβικά και αγγλικά ζητούσαν ελευθερία. «Aν οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες, κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος», έλεγαν.
Στην πορεία συμμετείχε το «Μωβ», η ομάδα «Καμία Ανοχή», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ /KEEPΦA/ ΣΕΚ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Pοσινάντε, η Αναρχική Πολιτική Ομοσπονδία και η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όλης της χώρας.
Την ίδια περίπου ώρα, σε πάνω από 30 χώρες γίνονταν ανάλογες πορείες ή και απεργίες, από την Τουρκία, ως το Κομπάνι, κι από την Πολωνία και τη Λατινική μέχρι τη Nέα Yόρκη και την Oυάσιγκτον. Μεγάλη επιτυχία είχε η απεργία και οι πορείες στην Ιταλία. Με απόφαση της αριστερής CGIL (η αντίστοιχη ΓΣΕΕ) πραγματοποιήθηκε απεργία στην παιδεία και υγεία, αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες και αερομεταφορές. Εκτός από τα συνθήματα κατά της έμφυλης βίας και της γυναικοκτονίας, κατά του Τραμπ και του Μπερλουσκόνι, φωνάχτηκαν συνθήματα για τους χαμηλότερους μισθούς που παίρνουν οι γυναίκες, για τις περισσότερες απολύσεις και την ανεργία.
Θόδ. Κ.