Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γάζα, την Δυτική Όχθη, αλλά και σε πολλές χώρες όλου του κόσμου, και στην Eλλάδα, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης Νετανιάχου να προσαρτήσει στο Ισραήλ τα παλαιστινιακά εδάφη της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

H 1 Iουλίου ήταν η μέρα που το Ισραήλ θα ανακοίνωνε  την προσάρτηση του 30% των εδαφών της Δυτικής Όχθης. Εσωτερικές όμως αντιφάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ και η αντίθεση των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και της Βρετανίας, ανάγκασαν τον Νετανιάχου να μην ανακοινώσει την προσάρτηση. Ο κίνδυνος όμως ελλοχεύει.

Ενθαρρυμένος από την πολιτική Τραμπ, ο Νετανιάχου, επιχειρεί, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, να προσαρτήσει στο Ισραήλ μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης που βρίσκεται υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή από τον πόλεμο του 1967. Τα εύφορα εδάφη της Κοιλάδας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων πηγών, αφαιρούνται από τους Παλαιστίνιους με την επίκληση των… «ιερών γραφών», παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι σε αυτή τη γη κατοικούν οι Άραβες Παλαιστίνιοι επί εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια!

Στη Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα κατά του αμερικανικο-σιωνιστικού σχεδίου. Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Γιαχία Σινουάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Όχι στην προσάρτηση» και «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν».

 «Η αντίσταση πρέπει να ξαναρχίσει, μόνο η προσφυγή στη βία φοβίζει το Ισραήλ», είπε ένας διαδηλωτής, ο Ραφίκ Ινάια.

Νωρίτερα, η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 20 δοκιμαστικές ρουκέτες προς τη Μεσόγειο.

Μια διαδήλωση κατά της προσάρτησης έγινε επίσης και στην Ιεριχώ, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου Ισραηλινοί πρώην βουλευτές και υπουργοί στάθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην ειρήνη. Πρέπει να σταματήσουμε τον Νετανιάχου και το σχέδιο προσάρτησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και κουλτούρας του Ισραήλ, Όφιρ Πίνες-Παζ, του Εργατικού Κόμματος.

Στην Τουλκαρέμ, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, οι διαδηλωτές με υψωμένες τις παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ισραηλινών εποικισμών και των σχεδίων προσάρτησης, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και χρήση όπλων όταν πλησίασαν σε σημείο στρατιωτικού ελέγχου.

Στη συγκέντρωση στη Ραμάλα μίλησε ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής.

Αθήνα

Στην Αθήνα, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Ιουλίου εκατοντάδες διαδηλωτές, στη μεγάλη πλειοψηφία μέλη της ΕΕΔΥΕ, συνδικάτα της επιρροής του ΚΚΕ και άλλοι συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ. Ύστερα από ομιλίες οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Συμμετείχαν επίσης μικρές ομάδες Παλαιστινίων, γύρω από την Ένωση Παλαιστινίων Εργατών, οπαδοί του Λαϊκού Μετώπου και της Φατάχ.

Εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών ομάδων ήταν μέλη του ΕΕΚ (συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του Σάββα Μιχαήλ), της Ταξικής Αντεπίθεσης, ΚΕΔ και Τούρκοι αγωνιστές του Λαϊκού Μετώπου και της επιτροπής αλληλεγγύης.

Θ.Κ.

Για το ζήτημα της προσάρτησης διάβαζε την απόφαση του ΕΕΚ στο: