Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ακόμα και απεργία, σε χώρες όπως η Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα, δηλαδή οι αποχές των μαθητών από τα μαθήματά τους ως διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή, είναι ένα αυξανόμενο διεθνές κίνημα μαθητών που αποφασίζουν αντί να παρακολουθήσουν μαθήματα να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις απαιτώντας δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή.
Η δημοσιότητα και διαδεδομένη διοργάνωση ξεκίνησε όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ οργάνωσε δράση έξω από το σουηδικό Ρίκσνταγκ (κοινοβούλιο), κρατώντας πινακίδα που έγραφε “Skolstrejk för klimatet” δηλ. “σχολική απεργία για το κλίμα”, τον Αύγουστο του 2018.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των μαθητών είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Μαζικές διαδηλώσεις
Δεκάδες χιλιάδες Ολλανδοί, από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλυσαν τους δρόμους της Χάγης, για να δώσουν δυναμικό παρόν στην «απεργία για το κλίμα» που οργανώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μεταξύ των διαδηλωτών, χιλιάδες παιδιά που άφησαν τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να θέσουν με τη σειρά τους στους κυβερνώντες το ερώτημα «Πώς τολμάτε;», αντλώντας έμπνευση από την ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμμετοχή στην πορεία της Χάγης ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους διοργανωτές να υπολογίζουν τους συμμετέχοντες στις 35.000.
Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας αξιώνοντας περιβαλλοντική προστασία, αν και η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας.
Περίπου 60.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Στοκχόλμης, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Μαζική ήταν και η συμμετοχή σε πόλεις όπως η Ουψάλα, το Μάλμε και η Ουμέα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.
Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο των Παρασκευών για το Κλίμα σε όλη την Ιταλία.
Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών εκτίμησε ότι 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη, αριθμός ρεκόρ για την Ιταλία σε διαδηλώσεις για το κλίμα και 150.000 άνθρωποι στο Μιλάνο.
Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στον Καναδά
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16χρονη ακτιβίστρια, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της μαζικότατης διαδήλωσης που έλαβε την Παρασκευή 20/9, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η16χρονη βάλλεται από παντού: οι δεξιοί, απο τον Τραμπ, τον Μπολσονάρο, μέχρι τις ακροδεξιές σελίδες, πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση δεν υπάρχει, ο Αμαζόνιος δεν καίγεται, οι Πάγοι στους Πόλους δεν λιώνουν, η γη, για πολλούς από αυτούς, είναι… επίπεδη και ότι “η μαθήτρια κάνει κοπάνα από τα μαθήματά της κάθε Παρασκευή για να χάσει μάθημα”.
Από την άλλη μεριά βάλλεται και από όσους την θεωρούν υπερβολική ενώ κάποιοι -ακόμα και στην αριστερά- την θεωρούν «όργανο σκοτεινών κέντρων» και οτιδήποτε κάνει είναι βάσει επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η αλήθεια είναι ότι η μαθήτρια δεν διστάζει να τα βάλει με τους ισχυρούς του πλανήτη, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή καλεί για Παγκόσμια Απεργία εναντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε ήταν και μήνυμα που έστειλαν εκείνη και μισό εκατομμύριο διαδηλωτές για μία νέα «παγκόσμια απεργία», ούτως ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Γ.Σ