του Ερνέστο Αγγελή

Κινητοποίηση ενάντια στην Κυβέρνηση και το αντι-εκπαιδευτικό της νομοσχέδιο που ετοιμάζει για κατάθεση-ψήφιση τον Μάη, έκαναν σήμερα Παρασκευή 24 Απρίλη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και νεολαία στο Σύνταγμα, στις 12 μ.μ.
Περί τους 350 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα στο δρόμο μπροστά από την Βουλή και στη συνέχεια κάνοντας πορεία γύρω από την πλατεία με κατάληξη το αρχικό σημείο της συγκέντρωσής τους.


Το 81% του προσωπικού στην εκπαίδευση είναι σε αναγκαστική αναστολή εργασίας, με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επαναλειτουργίας των σχολείων όποτε και αν αυτά ανοίξουν. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου να είναι προ των πυλών, ο χρόνος της αναμέτρησης μετράει πλέον αντίστροφα. Ήδη έχει γίνει κινητοποίηση καταδίκης του νομοσχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας και σήμερα έγινε η δεύτερη διαδήλωση των πρωτοβάθμιων συλλόγων εκπαιδευτικών (δάσκαλοι) και των ΕΛΜΕ (καθηγητές).


Στη συγκέντρωση ήταν τα πανό των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Περιστερίου («Αριστοτέλης»), Βάρης-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης, Κερατσινίου-Περάματος, Παγκρατίου-Βύρωνα-Καισαριανής, της Αθήνας, Ανατολικής Αττικής («Κ. Σωτηρίου»), το πανό του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, των ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Α και Γ), Δυτικής Αττικής, Δ΄ Αθήνας και Πειραιά. Με πανό ήταν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας. Τα πανό που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ήταν σαφώς μικρότερα σε συμμετοχή και είχαν στην άκρη τους επί του πεζόδρομου στο Σύνταγμα προς την Κ. Σερβίας, συλλόγους γονέων, φοιτητές, μαθητές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά δεν κατέβηκαν στην πορεία.


Από την αρχή της συγκέντρωσης, στον πεζόδρομο της Βουλής ήταν αστυνομική ομάδα ενώ αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί επί της Βουλής και σε παρακείμενους δρόμους. Στο πλαίσιο αυτής της αστυνομικής «επιχείρησης», ήταν κλειστό το ΜΕΤΡΟ Συντάγματος και Ευαγγελισμού μία ώρα πριν και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Σε κάποια φάση η αστυνομία έκανε από το μεγάφωνο μια ανακοίνωση για να λήξει η συγκέντρωση, αλλά η συγκέντρωση φυσικά συνεχίστηκε με όλη τη δυναμική της.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Νίκη Κεραμέως, άκου το καλά – κι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» και «όχι στην παιδεία για λίγους και εκλεκτούς – αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Μετά την συγκέντρωση, έγινε πορεία περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία να φωνάζουν τα συνθήματα, κρατώντας τα αυτοσχέδια πλακάτ που ετοιμάστηκαν εκείνη την ώρα.
Οι ηγεσίες των σωματείων ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, είναι υπόλογες για τη μέχρι τώρα στάση τους. Έχουν αρκεστεί μόνο σε καταγγελίες για την μεθόδευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου σε καιρό καραντίνας. Σήμερα η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί σύσκεψη του Δ.Σ. όπου γίνεται παρέμβαση από τις ΕΛΜΕ, ενώ μια σειρά πρωτοβάθμιων σωματείων προσκείμενων στις «Παρεμβάσεις» καλούν την Δευτέρα στις 10 π.μ. σε παρέμβαση στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, ώστε να παρθεί απόφαση κατά του νομοσχεδίου και για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

πηγή φωτογραφιών https://www.facebook.com/Covid19Solidarity/ “Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη”