Στιγμιότυπο από βίντεο της εφημερίδας ΠΡΙΝ

του Ερνέστο Αγγελή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανεκπαιδευτική διαδήλωση που καλούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, εκπαιδευτικά σωματεία κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Την ταξική τους οργή και αποφασιστικότητα να μην περάσει ο ταξικός αποκλεισμός των μαθητών και το κλείσιμο των σχολών, διατράνωσαν εκατοντάδες φοιτητές,   εκπαιδευτικοί και μαχόμενοι διοικητικοί εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη στις 19:00 από τα Προπύλαια. 

Η πορεία άρχισε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση αλλά με μεγάλο αναβρασμό και από την αρχή, είχε αντιμέτωπες τις διμοιρίες των ΜΑΤ που στέκονταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου για να εμποδίσουν την πορεία. Όταν οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα συνέχισαν προς την Σταδίου, διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να τους περιορίσει σχεδόν ολοκληρωτικά, κάτι που δεν έγινε δεκτό, απαιτώντας την αποχώρηση της αστυνομίας. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι και κυρίως αυτοί που ήταν στο πλαϊνό μπλοκ περιφρούρησης της διαδήλωσης με το πανό του εκπαιδευτικού συλλόγου Κ. Σωτηρίου (Ανατολικής Αττικής) φώναζαν στους μπάτσους να αποχωρήσουν και εκείνοι προκλητικά κολλούσαν τις ασπίδες σπρώχνοντας με κτηνωδία τους διαδηλωτές. Τότε ήταν που μπροστά στην επιμονή των διαδηλωτών  να συνεχιστεί η πορεία τους, η αστυνομία έριξε χημικά και κρότου λάμψης μέσα στα μπλοκ τους, οδηγώντας τους πάνω στην Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια όμως, το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των εργαζομένων κατέβηκε πάλι στον δρόμο και συνέχισε την πορεία προς το Σύνταγμα, έχοντας ακόμα την ασφυκτική πίεση των ΜΑΤ να ασκείται από το πλάι. Ήταν μάλλον το μήνυμα της κυβέρνησης δια του “νέου” της υπουργού καταστολής/ΠΡΟΠΟ Θεoδωρικάκου που τολμά να προειδοποιεί για καταστολή ενάντια στους “500 που κλείνουν τους δρόμους της Αθήνας”.  

Η πορεία αφού πέρασε από το Σύνταγμα συνεχίστηκε ως τα Προπύλαια όπου και ολοκληρώθηκε. Παρά και ενάντια την αστυνομική καταστολή, δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα αγώνα και πάλης διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική Κυβέρνηση που οδηγεί χιλιάδες στον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια, ετοιμάζοντας συγχρόνως τα αντιδραστικά μέτρα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προβλήματα και ζητήματα αγώνα που θέτουν μεγάλα καθήκοντα στο φοιτητικό κίνημα και την επαναστατική πρωτοπορία της νεολαίας.