Συμμετοχή σοσιαλιστών και κομμουνιστών!

της Κατερίνας Μάτσα

Στις 19 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεγάλη διαδήλωση αστυνομικών με κύριο σύνθημα «όλοι μαζί να καταγγείλουμε τη βία κατά της αστυνομίας» και «το πρόβλημα της αστυνομίας είναι η Δικαιοσύνη». Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται γιατί τους επιβλήθηκαν κάποιες ποινές για τα εγκλήματά τους κατά διαδηλωτών. Με περισσό θράσος δηλώνουν αδικημένοι από τους δικαστές, χωρίς καμμία μεταμέλεια για τις δολοφονίες, τα βγαλμένα μάτια, τα κομμένα χέρια, την απίστευτη βία στα σώματα των διαδηλωτών.

Φυσικά, δίπλα τους, στην πρώτη γραμμή  βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών και ο Jordan Bardella, υπ αριθμόν 2 του κόμματος της Λεπέν.

Στις γραμμές της διαδήλωσης μπορούσε να διακρίνει κανείς όλο σχεδόν το φάσμα των βουλευτών. Σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές έδωσαν το παρών. Το σκεπτικό τους, ίδιο για όλους, συνοψίζονταν στη φράση «δεν μπορούμε να αφήσουμε το ζήτημα της Ασφάλειας στα χέρια της Άκρας Δεξιάς»  (Mediapart 19-5-21).

Τιμητική εξαίρεση οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας. «μιά κόκκινη γραμμή μας χωρίζει από όλους αυτούς», δήλωσε ο Μελανσόν.

Δεν συμμετείχαν, επίσης, η Lutte Ouvriere και το NPA.

Πάντως, ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των τάσεων του PS, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, κ.ά.

Ήταν εκεί, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Fabien Roussel, μαζί με 3 ακόμα βουλευτές του κόμματός του.

«Για να μη γίνει σχίσμα μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας», είπαν. Υπήρξαν, βέβαια, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του σταλινικού κόμματος. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να σβήσει την κατάμαυρη κηλίδα  της ντροπής ενός κόμματος, που έχει δώσει τόσα θύματα στους αγώνες ενάντια στους τυράννους.

Και όπως είπε μια γαλλίδα αγωνίστρια, μόνο τα εγγόνια του Τρότσκι δεν στάθηκαν προσοχή μπροστά στο κράτος.