Ενάντια στο νομοσχέδιο και την τροπολογία για τις κάμερες της Κεραμέως

του Ερνέστο Αγγελή

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές πήραν μέρος στην διαδήλωση της Τρίτης 19 Μάη, στην Αθήνα. Με συνθήματα ενάντια στην “τηλεκπαίδευση” με την χρήση των καμερών μέσα στην τάξη και ενάντια σε όλο το αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως, εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία περιοχών της Αττικής,  διαδήλωσαν ενάντια στην Κυβέρνηση, η οποία την προηγούμενη μέρα, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, προχώρησε σε ορισμένες απαλοιφές διατάξεων του νομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα, η διαδήλωση έγινε την επομένη της ανακοίνωσης ότι ο ηλικιακός “κόφτης” για τους μαθητές 17 ετών στα ΕΠΑΛ, η διάταξη για την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τάξη, καθώς και οι εξετάσεις για την είσοδο στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα ισχύσουν. Ωστόσο πέραν όλων των άλλων αντιδραστικών διατάξεων του νομοσχεδίου, παραμένει το κρίσιμο μέτρο της αξιολόγησης, που αν και επί δεκαετίες είναι στην ατζέντα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, δεν έχει μέχρι τώρα περάσει στην εκπαίδευση και επιχειρείται να περάσει τώρα, μαζί με την άθλια ρύθμιση για τις κάμερες.  

Στη διαδήλωση ήταν διορισμένοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, με τα πανό των συλλόγων εργαζομένων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι φοιτητές. Παρόντες για τα «μάτια» των δημοσιογράφων ήταν και οι γραφειοκράτες της ΔΟΕ, αλλά και εκείνοι με το πανό της ΟΛΜΕ. Στο ύψος της βουλής, πριν η πορεία φτάσει, υπήρχαν παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να εμποδίσουν το πλησίασμα των διαδηλωτών στα σκαλιά. Εκεί οι εργαζόμενοι και η νεολαία, με συνθήματα, έμειναν περί τη μισή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν. Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων συνέχισαν με πορεία προς τα Προπύλαια, όπου ολοκληρώθηκε η διαδήλωση και επίκειται η επόμενη.

Οι αγώνες για την Παιδεία, όπως και για την Υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε αυτήν την κρίσιμη καμπή παγκόσμια και στην Ελλάδα.

*Πηγή Φωτογραφιών: Μένουμε Ενεργοί (https://www.facebook.com/Covid19Solidarity/)