Διακήρυξη του Διεθνούς Αντιφασιστικού Φόρουμ

10 Μαΐου 2019, Ντονέτσκ

Το Φεβρουάριο του 2014, ένα πραξικόπημα έλαβε χώρα στην Ουκρανία. Εθνικιστικές δυνάμεις ήρθαν στην εξουσία, για τις οποίες ο φασισμός έγινε κρατική ιδεολογία τους.
Οι κάτοικοι των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν αναγνώρισαν τη νέα κυβέρνηση και την ιδεολογία της.
Στις 7 Απριλίου 2014, ένα συνέδριο αντιπροσώπων περιφερειακών κοινοτήτων, πολιτικών κομμάτων και δημόσιων οργανώσεων της περιοχής του Ντονέτσκ προκήρυξε την Πράξη της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και υιοθέτησε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.
Στις 14 Απριλίου 2014, το παράνομο καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε ένα πόλεμο πλήρους κλίμακας ενάντια στο λαό του Ντονμπάς, ο οποίος είχε επιλέξει το μονοπάτι του αυτοπροσδιορισμού. Ο πόλεμος οδήγησε στην απώλεια της ζωής χιλιάδων πολιτών στην περιοχή και καταστροφή των παραγωγικών πόρων και υποδομών.
Οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς έχουν ζήσει μέσα σε ατέρμονες εχθροπραξίες για περισσότερο από τέσσερα χρόνια ήδη. Οι συστηματικές παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Ουκρανική πλευρά καταδεικνύουν ότι το Κίεβο και οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές πίσω τους δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνική επίλυση της διαμάχης.
Με την όξυνση της γενικής κρίσης του καπιταλισμού στον κόσμο, η αστική τάξη εφαρμόζει τα πιο βάναυσα μέτρα στην πάλη της ενάντια στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων ακόμα και φασιστικών μεθόδων. Αρνούμενοι στις μάζες έστω τις ελάχιστες νόμιμες εγγυήσεις της διαμαρτυρίας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, το δικαίωμα των εργατών να παλέψουν για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους, η αστική τάξη προχωράει στην ανοιχτή καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας με την ένοπλη δύναμη.
Είναι απαραίτητο να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές συμφιλίωσης με τον φασισμό, είναι επίσης απαραίτητο να αποτρέψουμε την πολική και ιδεολογική του ρεβάνς στο σύγχρονο κόσμο!
Μόνο μαζί μπορούμε εμείς, οι εργαζόμενοι άνθρωποι του κόσμου, να αναμετρηθούμε με τη φασιστική απειλή.
Οι συμμετέχοντες στο Αντιφασιστικό Φόρουμ απευθύνουμε κάλεσμα στους εργάτες όλων των χωρών:
– να δυναμώσουν τη διεθνή αλληλεγγύη στην πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές του φασισμού.
– για να συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου στο να υποστηρίξουν τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
– για την αναγνώριση της βούλησης του λαού του Ντονμπάς να δημιουργήσει ειρηνικές Λαϊκές Δημοκρατίες.
– για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για να φέρει στη δικαιοσύνη στους στρατιωτικούς και πολιτικούς εγκληματίες της Ουκρανίας.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στο Αντιφασιστικό Φόρουμ, απαιτούμε:

– από τις Ουκρανικές αρχές, να σταματήσουν τον πόλεμο στο Ντονμπάς, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ επάνω στην επίτευξη ειρηνικών σχέσεων.
– από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανικής κυβέρνησης και να της παρέχουν όπλα.
– από τις Κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια όλων των κρατών, να αναγνωρίσουν τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως κυρίαρχα κράτη, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ, οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, το δικαίωμα των λαών στον αυτοπροσδιορισμό, ο σεβασμός της βούλησης του λαού του Ντονμπάς επιβεβαιωμένη μέσα από ένα εθνικό δημοψήφισμα, για να εγκαθιδρυθεί μια ειρηνική, φιλική και αμοιβαία επωφελής σχέση μαζί τους.
Όχι στον πόλεμο στο Ντονμπάς!
Ναι στον αυτοπροσδιορισμό των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ!
Ζήτω η διεθνής αντιφασιστική αλληλεγγύη!