ΔΙΕΘΝΕΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

“Ένα μικρό βήμα, μια μεγάλη αφετηρία”

Νεολαίοι επαναστάτες διεθνιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Σερβία συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συζητήσουν τα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα που βιώνει η νεολαία και να επεξεργαστούν ένα κοινό διεθνές σχέδιο δράσης.

Η πρωτοβουλία της διήμερης αυτής συνάντησης ανήκει στην Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας και διεξήχθη στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, που είναι συνδεδεμένος όσο κανένας άλλος με τους αγώνες και την ιστορία του νεολαιΐστικου κινήματος.

Το διήμερο ξεκίνησε με την παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής νεολαίας του DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) από την Τουρκία, του PCL (Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων) από την Ιταλία και του Marks21 από τη Σερβία.
Το άνοιγμα εκ μέρους της ΟΕΝ έγινε από το Σύμβουλιο Δράσης τονίζοντας τη σημασία αυτής της της πρώτης διεθνούς συνάντησης σαν ένα πρώτο μικρό βήμα αλλά και αφετηρία στο μεγάλο δρόμο του διεθνούς συντονισμού του επαναστατικού κινήματος της νεολαίας, της ανάπτυξης ενός διεθνούς κινήματος νεολαίας στην περιοχή, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο.

Το διήμερο αφιερώθηκε στους νεολαίους αγωνιστές που έπεσαν θύματα της κρατικής και παρακρατικής καταστολής σε αυτό το νέο κύμα νεολαιιστικής εξέγερσης και ριζοσπαστικοποίησης : στο Μοχάμεντ Μπουαζίζι από την Τυνησία, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Παύλο Φύσσα, τον Μαριάνο Φερέιρα από την Αργεντινή, όπως και στον φυλακισμένο γενναίο σύντροφό μας Μουσταφά Τζιχάν Γιλμάζ από την Τουρκία.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ανάγνωση μηνύματος χαιρετισμού που έστειλε ο σ. Τζιχάν προς το διήμερο από τις τουρκικές φυλακές (δημοσιεύεται σε αυτό το φύλλο).

Πολλές οργανώσεις νεολαίας και αγωνιστές από κάθε γωνιά του κόσμου είχαν εκφράσει τη θέλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνάντηση, αλλά οικονομικές δυσκολίες εμπόδισαν να γίνει αυτό δυνατό, όπως  η Ένωση Νέων για το Σοσιαλισμό (UJS-Οργάνωση Νεολαίας του Partido Obrero) από την Αργεντινή η οποία έστειλε ένα ουσιαστικό μήνυμα χαιρετισμού στη συνάντηση  (δημοσιεύεται επίσης σε αυτό το φύλλο της ΝΠ).

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση εθνικών ραπόρτων για το κίνημα της νεολαίας στις χώρες από τις οποίες προέρχοταν οι συμμετέχοντες.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο υπόβαθρο της έκρηξης της νεολαίας σε ολόκληρο τον κόσμο, την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και το ζήτημα της ανεργίας της νεολαίας που αποτελεί, όπως επισήμανε η εισήγηση της ΟΕΝ, “ένα διεθνές φαινόμενο, με διεθνή πηγή, διεθνή κλίμακα και διεθνείς συνέπειες”.

Η δεύτερη ημέρα, το πρωί της Κυριακής 19 Γενάρη, αφιερώθηκε στην επεξεργασία ενός κοινού μεταβατικού προγράμματος αιτημάτων και κοινού σχεδίου δράσης της νεολαίας. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια και αναπτύχθηκε προβληματισμός για το ζήτημα της δράσης της νεολαίας ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα από τον ιμπεριαλισμό, την ανάπτυξη του φασισμού και του εθνικισμού, μέχρι την πατριαρχία και την έμφυλη καταπίεση. Η κοινή ανακοίνωση και το πλαίσιο κοινών δράσεων που αποφασίστηκαν θα δημοσιευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες στο μπλογκ της ΟΕΝ: konservokouti-oen.blogspot.gr