Διεθνές Συνέδριο στη Βουδαπέστη Για τα 100 χρόνια της Ουγγρικής Κομμούνας

Διεθνές Συνέδριο στη Βουδαπέστη
Για τα 100 χρόνια της Ουγγρικής Κομμούνας

Χρόνια τώρα στην Ουγγαρία κάτω από το ακροδεξιό εθνικιστικό καθεστώς του Βίκτορ Όρμπαν απαγορεύονται από τον νόμο οι κόκκινες σημαίες και κάθε κομμουνιστικό σύμβολο. Καταδικάζεται μετά βδελυγμίας κάθε αναφορά στον σοσιαλισμό, στον κομμουνισμό, την κοινωνική επανάσταση. Κι όμως, στις 23 Μαρτίου 2019, στο κέντρο της Βουδαπέστης, στο Πανεπιστήμιο Eötvös εμφανίζονταν ξανά οι ξεχασμένες αφίσες και τα πανό με τα σύμβολα της Ουγγρικής Επανάστασης των Συμβουλίων των Εργατών και Στρατιωτών του 1919 – με κυριαρχική την περίφημη κόκκινη αφίσα της Ουγγρικής Κομμούνας του Μπέλα Κουν και των συντρόφων του με το σύνθημα: Στα όπλα! Στα όπλα! (για την ακρίβεια, στα ουγγρικά, FEGYVERBE! FEGYVERBE! σημαίνει Στα μυδράλια! Στα μυδράλια!)
Τί συνέβη; Στις 21 Μαρτίου 2019 συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την Ουγγρική Κομμούνα που επέζησε 133 ηρωικές μέρες μέχρι να πνιγεί στο αίμα από την αντεπανάσταση και την εισβολή ξένων στρατών με την καθοδήγηση των “δημοκρατών” ιμπεριαλιστών της Αντάντ, των νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 22-23 Μαρτίου, το μαρξιστικό περιοδικό Eszmélet (Συνείδηση) που ίδρυσε ο Γκέοργκ Λούκατς το 1956, τον καιρό της εξέγερσης κατά του σταλινισμού, οργάνωσε, στην Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Eötvös της Βουδαπέστης, Διεθνές Συνέδριο για τα 100 Χρόνια από την Ουγγρική Σοβιετική Δημοκρατία.
Στην κατάμεστη αίθουσα το ακροατήριο που παρακολουθούσε με αμείωτη προσοχή, ερωτήσεις και παρεμβάσεις την συζήτηση, άκουσε εισηγήσεις, συχνά υψηλού θεωρητικού επιπέδου, από ομιλητές που είχαν προσκληθεί και προσέλθει, πέρα από την ίδια την Ουγγαρία, από δέκα χώρες: την Σλοβενία, την Πολωνία, την Ρωσία, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Βρετανία, τις HΠΑ και την Βραζιλία.
Από την Ελλάδα προσκλήθηκε και μίλησε εκ μέρους του ΕΕΚ και του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκυ”, ο Σάββας Μιχαήλ. Τίτλος της ομιλίας του που προκάλεσε θερμότατες αντιδράσεις: Μια Κομμούνα στην καρδιά της Ευρώπης. Η ανάλυση επικέντρωσε στην ιστορική αναγκαιότητα της επανάστασης του 1919, την “ηθική νίκη” της πάνω στην χρεοκοπημένη αστική τάξη (σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν) παρόλη την τραγική της ήττα, την κεντρική σημασία που απέκτησε στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επανάστασης, προπαντός την επικαιρότητά της σήμερα.
Τα υλικά του σημαντικού αυτού Συνεδρίου πρόκειται να εκδοθούν σε δίγλωσσο τόμο, στα ουγγρικά και τα αγγλικά. Η αξία του, ολοφάνερα, ξεπερνά τα όποια “ακαδημαϊκά” πλαίσια. Αυτός ο φόρος τιμής στην Ουγγρική Κομμούνα και τους μάρτυρές της, ο υψηλής ποιότητας αναστοχασμός της στρατηγικής εμπειρίας της, ήταν πράξη αντίστασης σε ένα δεσποτικό καθεστώς που η ΕΕ χαϊδεύει, και προετοιμασία των μελλουμένων.
Καθόλου τυχαία ήρθε την επαύριο της απρόσμενης μαζικής εξέγερσης των Ούγγρων εργατών ενάντια στο “νόμο της σκλαβιάς” που θέλει να επιβάλλει ο “πατριώτης” Όρμπαν για λογαριασμό των Γερμανών βιομηχάνων.
Έναν αιώνα μετά, το φάντασμα της Κομμούνας επιστρέφει πάνω από την πανέμορφη χώρα του Δούναβη!
Σ.Μ.