ΔIEΘNHΣ ΣYNANTHΣH ΣTH ΘEΣΣAΛONIKH ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ, 28-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η παγκόσμια συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Αργεντινή και έφερε κοντά εργαζόμενους ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων, πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκούς. Κάθε δύο χρόνια από τότε, οι συναντήσεις αυτές αποτελούν χώρους συνεύρεσης, συζήτησης και αναστοχασμού πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την εργασία τους μέσα από την αυτοδιαχείριση, απέναντι στην επίθεση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

 

Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση στην Ευρώπη έγινε το 2014 στο εργοστάσιο της τότε κατειλημμένης και αργότερα ανακτημένης Φραλίμπ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 28-30 Οκτωβρίου.

 

Θα λάβουν μέρος εργαζόμενοι ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων, πολιτικοί και κοινωνικοί αγωνιστές, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκοί από την Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Βοσνία, Κροατία, Κύπρο, Ισπανία, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι προσκεκλημένοι από το Μεξικό και την Αργεντινή, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία εργατικών αγώνων και επιχειρήσεων κατειλημμένων και αυτοδιαχειριζόμενων εδώ και 25 χρόνια!

 

Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης είναι οι εξής:

 

Παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, λιτότητα, υποτίμηση της εργατικής δύναμης και λαϊκές αντιστάσεις: ανάλυση από την οπτική της οικονομίας των εργαζόμενων. Η σημασία και ο ρόλος της αυτοδιαχείρισης σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

 

  • · Αυτοδιαχειριζόμενη εργασία, ανακτημένες επιχειρήσεις και κολλεκτίβες εργασίας: προβλήματα, ευκαιρίες, και προκλήσεις στην λειτουργία τους μέσα στην αγορά. Καταστολή, ενσωμάτωση και διεκδικήσεις απέναντι στο κράτος. Συγκλίσεις και αποκλίσεις από το παραδοσιακό συνεταιριστικό κίνημα.
  • · Αυτοδιαχειριζόμενη διανομή και εναλλακτικά εμπορικά δίκτυα: ένας χώρος αντίστασης και οργάνωσης.
  • · Αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή: αντιμετώπιση των διοικητικών, παραγωγικών, τεχνολογικών και νομικών προκλήσεων σε συνθήκες απουσίας χρηματοδότησης και τεχνικής εξειδίκευσης. Η σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης.
  • · Υπέρβαση της περιθωριοποίησης και ενδυνάμωση της αυτοδιαχειριζόμενης εργασίας επί της οικονομίας και μέσα σε αυτήν: συνεργασία, αλλυλεγγύη, βιωσιμότητα και παραγωγική αποδοτικότητα.
  • · “Ευρώπη-φρούριο”, “κινητικότητα του εργατικού δυναμικού” και σχέσεις Βορρά-Νότου: υπέρβαση των συνόρων και χτίσιμο νέων δεσμών στον Ευρωμεσογειακό χώρο.
  • · Προκλήσεις για το εργατικό κίνημα του 21ου αιώνα: συνδικαλιστική γραφειοκρατικοποίηση, επισφάλεια, αυτοαπασχόληση, ανεργία και άτυπη εργασία. Απαντήσεις εκ μέρους της αυτοδιαχειριζόμενης εργασίας και των νέων μορφών συνδικαλισμού.
  • · Υπέρβαση των φυλετικών, έμφυλων και κοινωνικών ανισοτήτων και εξέταση του θέματος της κοινωνικής αναπαραγωγής στις αυτοδιαχειριζόμενες προσπάθειες.

 

Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν εκδηλώσεις, εργαστήρια, ομάδες εργασίας, προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικες βραδιές και πολλά άλλα.  Περισσότερες πληροφορίες στο  http://euromedworkerseconomy.net