της Κατερίνας Μάτσα
Την Παρασκευή 18 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Συμποσιο «Sumud (Αντοχή) και Αλληλεγγύη: Διεθνή Δίκτυα Ψυχικής Υγείας Ενωμένα για Απελευθέρωση και Δικαιοσύνη». Το Συμπόσιο οργανώθηκε με τη συνεργασία των Δικτύων Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη της Βραζιλίας, της Τουρκίας, και της Ν. Αφρικής. Μίλησαν ψυχίατροι από την Παλαιστίνη, ενώ τρεις ψυχολόγοι από τις τρεις διοργανώτριες χώρες παρουσίασαν τη δουλειά που κάνουν στη χώρα τους για την υποστήριξη του τομέα ψυχικής υγείας του παλαιστινιακού λαού.
Ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος στη Γάζα Yasser Jamei περιέγραψε τα κύρια συναισθήματα των κατοίκων της Γάζας αυτή τη στιγμή. Απελπισία, τεράστια οργή, αίσθημα εγκατάλειψης από τη διεθνή κοινότητα. Τα 15 Δίκτυα Αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Βραζιλία, Ν. Αφρική, Τουρκία, Ελλάδα κ.ά.) μας απελευθερώνουν από αυτό το βασανιστικό αίσθημα εγκατάλειψης, τόνισε. Το 60% του πληθυσμού της Γάζας έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από τη γενοκτονία…
Η Παλαιστίνια ψυχίατρος Dr Samah Jabr ανέφερε ότι από την αρχή της γενοκτονίας 1.000 ψυχίατροι έχουν δολοφονηθεί από το σιωνιστικό στρατό και 400 έχουν συλληφθεί και βασανιστεί. Όταν έγινε η εισβολή του ισραηλινού στρατού πριν ένα χρόνο στη Γάζα ο πρώτος στόχος των βομβαρδισμών ήταν τα κέντρα ψυχικής υγείας, όπου παρακολουθούνταν 40.000 άνθρωποι.
Τα κύρια μέσα εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού, που χρησιμοποιεί το σιωνιστικό κράτος, είναι οι βομβαρδισμοί, η καταστροφή υγειονομικών εγκαταστάσεων και η λιμοκτονία. Οι Παλαιστίνιοι σήμερα βιώνουν ένα διαρκές τραύμα, που, όπως γνωρίζουμε, μεταδίδεται και στις επόμενες γενιές. Το να θεραπεύεις σήμερα στη Γάζα ισοδυναμεί με το να αντιστέκεσαι στον εισβολέα, που διαπράττει σε μαζική κλίμακα το ειδεχθέστερο έγκλημα, τη γενοκτονία.
Έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη σας! Συνεχίστε να μιλάτε για την Παλαιστίνη! Μη σταματάτε να πιστεύετε ότι ο λαός της Παλαιστίνης στο τέλος θα νικήσει!
Συγκινητικος ήταν ο όρκος, που διάβασε η Dr. Samah Jabr, των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία για την αφοσίωσή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μέχρι τη νίκη.
Στο τέλος ακούστηκαν μηνύματα συμπαράστασης από εκπροσώπους των 15 Δικτύων Ψυχικής Υγείας -μαζί και από την Ελλάδα- για την οργάνωση της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό