και όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων

15-22 Ιανουαρίου 2022

του Θόδωρου Κουτσουμπού

πηγή: https://samidoun.net

Ο Ahmad Sa’adat είναι ο φυλακισμένος ηγέτης (Γενικός Γραμματέας) του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ηγέτης του παλαιστινιακού εθνικού απελευθερωτικού κινήματος και σύμβολο των διεθνών αριστερών και επαναστατικών κινημάτων.

Στις 15 Ιανουαρίου 2022, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη σύλληψη του Sa’adat από την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της «συνεργασίας για την ασφάλεια» με τις ισραηλινές αρχές κατοχής. Το Ισραήλ απαίτησε τη σύλληψη του αγωνιστή και η παλαιστινιακή Αρχή εκτέλεσε. Όμως, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Σε μια εκδήλωση ιμπεριαλιστικής ισχύος εισέβαλαν στην παλαιστινιακή φυλακή της Ιεριχούς, τον απήγαγαν βιαίως και σε μια δίκη σε στρατιωτικό δικαστήριο του Ισραήλ τον καταδίκασαν, στις 25 Δεκεμβρίου 2008, σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο  Ahmad Sa’adat κατηγορείται ως ηγέτης «απαγορευμένης οργάνωσης» και για «υποκίνηση» – όχι συμμετοχή, υποκίνηση στη δολοφονία ισραηλινού υπουργού τουρισμού. Βεβαίως, κατά το Ισραήλ, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του PFLP, θεωρούνται «απαγορευμένες οργανώσεις». «Νόμιμος» είναι μόνο ο στρατός του κατακτητή…

Ο Ahmad Sa’adat είναι ηγέτης στον αγώνα των Παλαιστινίων κρατουμένων και στο Παλαιστινιακό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Είναι  διεθνές σύμβολο αντίστασης στον σιωνισμό, τον καπιταλισμό, τον ρατσισμό, το απαρτχάιντ και τον αποικισμό. Είναι στοχοποιημένος από τις αρχές κατοχής του Ισραήλ για τον πολιτικό του ρόλο στην πάλη για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης,  και την εγκαθίδρυση ενός μη θρησκευτικού κράτους. Παρά τις συνθήκες κράτησής του και την καταπίεση παραμένει σταθερός και ανυποχώρητος στις αρχές του αγώνα.  Ο ίδιος μαζί με άλλους 4.650 συγκρατούμενούς του Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους βρίσκονται στην πρωτοπορία του παλαιστινιακού αγώνα απελευθέρωσης.

Ο Ahmad Sa’adat γεννήθηκε το 1953 στην παλαιστινιακή πόλη Al Bireh της Δυτικής Όχθης. Το 1975 πήρε το πτυχίο μαθηματικών από το Κολλέγιο της UNRWA στη Ραμάλα. Μετείχε στο παλαιστινιακό κίνημα και είχε διάφορες καταδίκες 10 ετών στις φυλακές του Ισραήλ. Το 2001, μετά τη δολοφονία από δολοφονικές ισραηλινές μονάδες του ηγέτη του PFLP Abu Ali Mustafa, ο Sa’adat εξελέγη Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2001. Ήταν η περίοδος της Δεύτερης Ιντιφάντα. Αν και κρατούμενος, στις παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου 2006 εξελέγη στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Μετά την απαγωγή και την κράτησή του στις φυλακές του Ισραήλ έχει συμμετάσχει σε πολλές απεργίες πείνας γεγονός που έχει επηρεάσει την υγεία του. Για αρκετά χρόνια ήταν κλεισμένος στην απομόνωση.

Το αίτημα απελευθέρωσης του Ahmad Sa’adat είναι αίτημα όλων των ελεύθερων ανθρώπων για την απόδοση δικαιοσύνης για τον ίδιο, για τους χιλιάδες φυλακισμένους Παλαιστίνιους, για την Παλαιστίνη. Είναι μέρος της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, μέρος της πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαών από την καταπίεση και την εκμετάλλευση του καπιταλισμού.

 Στα πλαίσια της καμπάνιας για την απελευθέρωση του Ahmad Sa’adat οργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ.