ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ; ΤΟ ΕΕΚ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ; ΤΟ ΕΕΚ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η διοργάνωση διεθνιστικής εκδήλωσης από το ΕΕΚ την Τετάρτη 20 Ιουλίου για τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία.

Η παρουσίαση μιας μαρξιστικής ανάλυσης των εξελίξεων, ελάχιστες μέρες μετά το πραξικόπημα, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ήταν κάτι για το οποίο πραγματικά διψούσαν οι συγκεντρωμένοι στο κατάμεστο καφέ-μπαρ Locomotiva στα Εξάρχεια, το οποίο φιλοξένησε την εκδήλωση. Η εισήγηση της συντρόφισσας, στελέχους της Κεντρικής Επιτροπής του DIP, φώτισε τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνοντας στο αποτυχημένο πραξικόπημα, το μίνι εμφύλιο-πόλεμο ο οποίος εκτυλίχθηκε και τη εν εξελίξει διαδικασία συριοποίησης της Τουρκίας.  

Ο σύντροφος Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ, άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας πως είναι τιμή για εμάς η παρουσία αντιπροσωπείας του DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα), αδελφού κόμματος του ΕΕΚ και τουρκικού τμήματος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς.

Η εκπρόσωπος του DIP έσπασε συγχύσεις και αποκάλυψε τη στρατηγική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο ανταγωνιζόμενα τμήματα της τουρκικής αστικής τάξης, ένα υπέρ μιας φιλοδυτικής πορείας και ένα υπέρ ενός ρόλου ηγεμόνα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του μουσουλμανικού κόσμου.

Η πλούσια συζήτηση η οποία ακολούθησε με κατακλυσμό ερωτήσεων και τοποθετήσεων υπογράμμισε την επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμβολή του συντρόφου Latief Parker από τη συντακτική επιτροπή της Critique ο οποίος σκιαγράφησε τη σύνδεση ανάμεσα στο πραξικόπημα στην Τουρκία και την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο μαζί και στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Μια ερώτηση η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον είναι η απουσία της τουρκικής αριστεράς και του εργατικού κινήματος στο να παίξουν κάποιο ανεξάρτητο ρόλο. Aπό την απάντηση της συντρόφισσας του DIP κρατάμε το ότι η τουρκική αριστερά –δυστυχώς- προσαρμόζεται στη μία ή στην άλλη από τις αντιμαχόμενες πτέρυγες της αστικής τάξης επιλέγοντας αυτή που θεωρεί δημοκρατικότερη ή προοδευτικότερη.

Η θέση του DIP είναι πως μόνο η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος σε ανεξάρτητη πολιτική δύναμη μπορεί να δώσει διέξοδο από τον κίνδυνο της κοινωνικής καταστροφής, προσανατολιζόμενο στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης την παραμονή της 11ης μαρξιστικής διεθνιστικής κατασκήνωσης του ΕΕΚ και της ΟΕΝ ήταν πραγματικά καθοριστική για την επιτυχία και το χαρακτήρα της κατασκήνωσης ως μιας διαδικασία πάλης για το μαχόμενο μαρξισμό σήμερα.

N. Tζ.