της Τρισεύγενης Βαρελά – Γιαννατσή

Την Πέμπτη 14/3 διοργανώθηκε με επιτυχία διεθνιστική μουσική εκδήλωση στη Λοκομοτίβα στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης για την Γάζα και με τίτλο : “From the River to the Sea…” Συμμετείχαν τα συγκροτήματα Chepkalo Projects και ΛΑΣΚΑ. Στο πεζοδρόμιο της Λοκομοτίβα είχε στηθεί συλλογική Παλαιστινιακή κουζίνα στα πλαίσια της ενίσχυσης των καλλιτεχνών της Γάζας.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο σύντροφος Κυριάκος Μουτίδης, στη συνέχεια μίλησε ο μουσικός Δημήτρης Μικέλης που έχει ζήσει στην Παλαιστίνη 7 χρόνια δίδασκε εκεί μουσική και είναι ο εμπνευστής μιας σειράς συναυλιών στην Αθήνα από τους μουσικούς της Αθήνας για τους μουσικούς της Γάζας. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του γενικού γραμματέα του ΕΕΚ σ. Σάββα Μιχαήλ που μεταξύ άλλων είπε : “Η αυγή του 2024 μάς βρήκε να συντελείται η χειρότερη γενοκτονία των αρχών του 21ου αιώνα και σήμερα διανύουμε την 160η μέρα από τις 7 Οκτώβρη 2023 όταν ξεκίνησε η Παλαιστινιακή αντίσταση. Η σημερινή εκδήλωσή μας συμπίπτει με την μεγάλη πορεία που γίνεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην προκλητική πρόταση της εισαγγελέως για την απαλλαγή και αθώωση από κακουργηματικές πράξεις του παιδοβιαστή Μίχου συνεργάτη της κυβερνώσας ΝΔ και την ενοχή για μαστροπεία της μητέρας της 12χρονης και μάλιστα ότι την εξωθούσε και την διευκόλυνε πριν την γνωριμία του κοριτσιού από τον Μίχο. Την ίδια στιγμή που στην γενοκτονία της Παλαιστίνης έχουν σκοτωθεί επισήμως 32.000 από τους οποίους πολλές χιλιάδες μάνες και μικρά παιδιά. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, αλλά ένας πόλεμος απέναντι σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό που συνένοχοι των σιωνιστών εγκληματιών πολέμου είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της ΕυρωπαΪκής Ένωσης που στηρίζουν και εξοπλίζουν τον πόλεμο, μαζί και οι συμμαχοί τους, η Ελληνική κυβέρνηση που στέλνει φρεγάτες εναντίον των Παλαιστινίων και των Υεμενιτών Χούτι. Όπως είχαμε πάρει απόφαση στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ”, “Χωρίς να δίνουμε πολιτική υποστήριξη στην Χαμάς, δεν είμαστε ουδέτεροι στην σύγκρουση ανάμεσα σε εξεγερμένους σκλάβους και τους καταπιεστές τους”. Στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης, στον δίκαιο αγώνα ενάντια στην σιωνιστική κατοχή και τους διεθνείς υποστηρικτές της. Ταυτόχρονα δημιουργείται στρατηγικό κενό με τον Νατοϊκό πόλεμο δια πληρεξουσίου στην Ουκρανία ενάντια στην μετασοβιετική Ρωσία για την ολοκλήρωση της καταστροφής του 1991 που μαζί με την Ρωσία βασικός στόχος είναι η Κίνα, ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ… Στη Παλαιστίνη γίνεται ένας διευρυνόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που απέναντί του προτάσσουμε την Διαρκή Επανάσταση. Ουτοπία θα πουν οι ρεφορμιστές και οι σκεπτικιστές. Αλλά αν η επαναστατική σοσιαλιστική διέξοδος είναι ουτοπία, ζήσαμε και ζούμε και το αντίθετό την δυστοπία “.

Στην είσοδο της Λοκομοτίβας υπήρχε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες. Ακολούθησε το συγκρότημα Chepkalo Projects που μας παρουσίασε τα “σιωπηλά” τραγούδια μιας απαγορευμένης γλώσσας κυρίως από την βορειοδυτική Μακεδονία αλλά και από περιοχές εντός και εκτός συνόρων. Το μουσικό σχήμα σχηματίστηκε το 2019 στην Αθήνα και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του από τον Απρίλιο του ιδίου έτους σε διάφορους χώρους της Αθήνας κυρίως, σε φεστιβάλ αλλά και το εξωτερικό. Η Χρύσα Παπαδοπούλου τραγούδησε με την συνοδεία κιθάρας, η Κατερίνα Τζιβίλογλου επίσης τραγούδησε και έπαιξαν ούτι ο Δημήτρης Μικέλης και πνευστά ο Peter Jaques, ενώ ο κύκλος του χορού από παρευρισκόμενες δεν άργησε να αρχίσει. Αρκετές φορές ακούστηκε το σύνθημα μέσα και έξω από το χώρο Free Free PALESTINE – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ !

Μετά από μία ώρα το συγκρότημα ΛΑΣΚΑ συνέχισε με παραδοσιακές μουσικές από Ήπειρο και νησιώτικα μέρη της χώρας και πάλι ο χορός να συνόδευσε τα τραγούδια τους. Η Έλενα Αβραμιώτη έπαιξε βιολί και τραγούδησε, ο Χρήστος Αναστασιάδης έπαιξε κλαρίνο, γκάιντα και τραγούδησε, ο Γιάννης Μάλαμας έπαιξε κρουστά και τραγούδησε και ο Κώστας Ζευκιλής έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα.

Την ίδια ώρα δύο ακόμη σημαντικές εκδηλώσεις – κινητοποιήσεις ήταν σε εξέλιξη. Μία Αντιπολεμική διαδήλωση στον Πειραιά με σύνθημα “Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά θάλασσα”. “Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ”. Με διοργανωτές την ΠΕΝΕΝ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με παρουσία αριστερών και αντιεξουσιαστικών αναρχικών συλλογικοτήτων, ανάμεσα σ’ αυτούς και σύντροφοι/ισες από το ΕΕΚ, την Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, το ΝΑΡ-νΚΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά. Μια διεθνιστική εκδήλωση για τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας και όλης της Παλαιστίνης.

Η δεύτερη ήταν μία πετυχημένη εκδήλωση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αλτάϊ στα Εξάρχεια από την “Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα για την ψυχική υγεία” με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Εκεί μίλησε η συντρόφισσά μας ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα πρώην Διευθύντρια του 18ΑΝΩ, ο ψυχίατρος Λυκούργος Καρατζαφέρης και άλλοι/ες. Συνεισφορές έγιναν από το ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, απεξαρτημένους/ες και καθαρούς από ουσίες που έχουν τελειώσει το δημόσιο στεγνό πρόγραμμα 18ΑΝΩ, κ.ά.

Η Πέμπτη 14 Μάρτη 2024, θα μείνει σαν μια μέρα που έδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην εργατική τάξη και την νεολαία ώστε ένα ορμητικό “ποτάμι” να δημιουργηθεί που θα συγκεντρώσει όλα τα ρυάκια της δυσαρέσκειας και των αγώνων ενάντια στο πόλεμο, την διαφθορά των από τα πάνω, τους μαστροπούς, την καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας και θα τους σαρώσει μέχρι την ανατροπή τους για να νικήσει η Ζωή!