Κάτω οι συμφωνίες του Όσλο!

Ο Παλαιστίνιος αγωνιστής Nizar Banat δολοφονήθηκε το πρωί της 24ης Ιουνίου στο κρατητήριο. Όχι, δεν δολοφονήθηκε από την Ισραηλινή αστυνομία. Δολοφονήθηκε από την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής, του τύποις κρατιδίου που δημιουργήθηκε στη βάση των συμφωνιών του Όσλο (1993) και που ως κράτος διαθέτει μόνο μια αστυνομία συνεργαζόμενη με τις αρχές της ισραηλινής κατοχής – υπό την επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βεβαίως. Ένα κράτος και μια αστυνομία εναντίον κάθε φωνής που επικρίνει τις συμφωνίες του Όσλο, όσο και τη διαφθορά που κυριαρχεί στις γραμμές της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Nizar Banat είχε συλληφθεί πολλές φορές για τις επικρίσεις του κατά της Παλαιστινιακής αρχής, ιδίως στα ζητήματα διαφθοράς και επίσης, επέκρινε τις συμφωνίες του Όσλο. Στις εκλογές του Απρίλη που αναβλήθηκαν επρόκειτο να είναι υποψήφιος με ένα εκλογικό σχήμα. Η δολοφονία του έχει συνταράξει τον παλαιστινιακό λαό, και ευρύτερα τον αραβικό κόσμο. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν κατά του Μαχμούντ Αμπάς. Το παρακάτω κείμενο είναι από το Δίκτυο Samidoun.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun καταδικάζει με δριμύτητα τη δολοφονία του Παλαιστίνιου αγωνιστή Nizar Banat, ενός γενναίου μαχητή ενάντια στη διαφθορά, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα για να τερματιστεί ο «συντονισμός ασφαλείας» μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραηλινού καθεστώτος κατοχής, το πλαίσιο στο οποίο βασίζονται οι Συμφωνίες του Όσλο. Πριν από τη δολοφονία του νωρίς το πρωί της 24ης Ιουνίου, από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που έρχονταν για άλλη μια φορά για να τον συλλάβουν ως πολιτικό κρατούμενο, ο Banat είχε φυλακιστεί επανειλημμένα, ανακριθεί και δικαστεί από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Samidoun καλεί τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες και τους διεθνιστές σε όλο τον κόσμο να διαμαρτυρηθούν και να οργανωθούν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και λογοδοσία – και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης!

Η δολοφονία του Nizar Banat αντανακλά μια συνειδητή πολιτική της ισραηλινής κατοχής και της Παλαιστινιακής Αρχής του Όσλο που συνδέεται με αυτήν. Η τελευταία εκτελεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία προστασίας της ύπαρξης της κατοχής και του ελέγχου του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη. Ενεργώντας ως πράκτορας της κατοχής, η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί όλες τις μορφές καταπίεσης και τρόμου, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών συλλήψεων, βίαιων επιδρομών και δολοφονιών, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, προκειμένου να υπηρετήσει το σιωνιστικό αποικιακό σχέδιο και να προστατεύσει τα προνόμια του μικρού θραύσματος των ευεργετούμενων της Παλαιστινιακής Αρχής – της τάξης του Όσλο που συνδέεται με το σιωνιστικό καθεστώς.

Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός της πολιτικής δολοφονιών εναντίον Παλαιστινίων ηγετών και μαχητών που διεξάγεται συνεχώς για δεκαετίες από το ισραηλινό καθεστώς κατοχής. Το πλαίσιο του «συντονισμού ασφάλειας», το οποίο εποπτεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (όλες μπλεγμένες στην εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την εποπτεία των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής), έχει σχεδιαστεί για να απασχολεί παλαιστινιακές υπηρεσίες για την εκτέλεση της αποστολής της σιωνιστικής αποικιοκρατίας – κυνηγώντας, καταπιέζοντας, φυλακίζοντας και στοχεύοντας την παλαιστινιακή αντίσταση, καθώς και πολλούς Παλαιστίνιους -αγωνιστές, συγγραφείς, διανοούμενους, φοιτητές ακτιβιστές- οι οποίοι παρουσιάζουν ένα εναλλακτικό όραμα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από τον Ποτάμι ως τη θάλασσα, χωρίς τη δωσίλογη οντότητα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο σκοπός αυτών των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και του προγράμματος «συντονισμός ασφάλειας» λόγω του οποίου κρατούν όπλα, είναι να εμποδίσουν τον παλαιστινιακό λαό και το απελευθερωτικό κίνημά του να αντισταθούν αποτελεσματικά και να ανατρέψουν το ισραηλινό καθεστώς κατοχής σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, μέσω της άσκησης συνεχούς ισχύος, βίας και καταστολής, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού, ενώ φέρει το έμβλημα της παλαιστινιακής σημαίας στο σήμα κάθε αστυνομικού υπαλλήλου.

Η βαρβαρότητα του ξυλοδαρμού του Nizar Banat είναι εμφανής στις φωτογραφίες του σώματός του. 25 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής -εκπαιδευμένοι στα πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αξιωματικοί των ΗΠΑ, όπως ο Στρατηγός Keith Dayton- εισέβαλαν στο σπίτι του Banat στην Dura κοντά στην al-Khalil (Χεβρώνα, Σ.τ.Μ.) στις 3:30 π.μ., ανατινάζοντας τους μεντεσέδες της πόρτας, μιμούμενοι σχεδόν ακριβώς τον τρόμο των ισραηλινών νυχτερινών επιδρομών τις οποίες υφίστανται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι πριν την αυγή. Αναφέρθηκε στο Middle East Eye, «ο Ammar, ξάδερφος του Banat… πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί εισέβαλαν στο δωμάτιο στο οποίο κοιμόταν ο Nizar και τον ψέκασαν αμέσως με σπρέι πιπεριού στο στόμα και τη μύτη του. Ο ξάδερφος είπε ότι χτύπησαν τον Banat με σιδερένια και ξύλινα γκλοπ. Με τον Nizar σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση, είπε ο Ammar, οι δυνάμεις ασφαλείας τον έσυραν στη συνέχεια, τον έγδυσαν, και τον πήραν μακριά μέσα σε ένα στρατιωτικό όχημα». Αναφέρθηκε νεκρός ώρες αργότερα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έκαναν πορεία στους δρόμους με οργή για τη δολοφονία του Banat, απαιτώντας όχι μόνο δικαιοσύνη και λογοδοσία για τους υπευθύνους της δολοφονίας αλλά και την πτώση του Μαχμούντ Αμπάς, κατάργηση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής και της συνεργασία της με το Ισραήλ, και το τέλος των συμφωνιών του Όσλο. Πράγματι, ο παλαιστινιακός λαός και η αντίσταση έχουν επανειλημμένα απαιτήσει τον τερματισμό του συντονισμού ασφαλείας από την αρχή της εφαρμογής του, ενώ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τον έχει κηρύξει «ιερό».

Όλη η διαδικασία του Όσλο ήταν καταστροφική για τον παλαιστινιακό λαό: χιλιάδες παλαιστινιακές ζωές έχουν κλαπεί στο δρόμο προς το Όσλο, ενώ τα πολιτικά πλαίσια του παλαιστινιακού αγώνα έχουν παραμορφωθεί, ληστευτεί και συμβιβαστεί. Ενώ οι Παλαιστίνιοι μέσα στην κατεχόμενη από το 1948 Παλαιστίνη συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα και την ύπαρξή τους και οργανώνονται για απελευθέρωση, η επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής αντίθετα, «αναγνώρισε» το Ισραήλ, τη δημιουργία της Nakba και ενός Σιωνιστικού αποικιακού σχεδίου στο 78% της Παλαιστίνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Παλαιστίνιοι οργανωτές ζήτησαν έναν εναλλακτικό παλαιστινιακό δρόμο που απορρίπτει το Όσλο και το σχέδιο παράδοσης στο σύνολό του.

Πράγματι, ο τελευταίος μήνας κινητοποίησης εντός και εκτός της Παλαιστίνης υπογράμμισε τη βαθιά ενότητα του παλαιστινιακού λαού σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη από το Ποτάμι ως τη θάλασσα και παντού στην εξορία και τη διασπορά, και τη δέσμευσή του για αντίσταση μέχρι την απελευθέρωση – δύο πράγματα που το σχέδιο του Όσλο προοριζόταν να καταστρέψει και να υπονομεύσει, αλλά απέτυχε εντελώς να το πράξει.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους με οργή για τη δολοφονία του Nizar Banat, κάνοντας πορεία στη Ραμάλα – για να δεχτούν επίθεση ακόμη μια φορά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής που πέταξαν δακρυγόνα και έδειραν διαδηλωτές με γκλοπ. «Ο παλαιστινιακός νόμος προστατεύει την κατοχή», δήλωσε ο Maher al-Akhras, ο οποίος κέρδισε την απελευθέρωσή του από τη διοικητική κράτηση μετά από απεργία πείνας 103 ημερών. Η δολοφονία γίνεται επίσης αφότου δεκάδες Παλαιστίνιοι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων ηγετών σε διαμαρτυρίες και πορείες προς υποστήριξη της νεολαίας στη συνοικία Sheikh Jarrah και τη Γάζα, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και δέχτηκαν επίθεση από την Παλαιστινιακή Αρχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Δικηγόροι για τη Δικαιοσύνη, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα για να απελευθερώσουν δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους από τις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής, εξιστόρησαν την κατάχρηση των κανονισμών υγείας και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καταστείλουν την παλαιστινιακή οργάνωση σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε μόνο δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του Banat. Το Middle East Eye ανέφερε ότι ο Muhammad Karajah των Δικηγόρων για τη Δικαιοσύνη σημείωσε ότι «ο Banat τον είχε καλέσει την Τετάρτη και του είπε ότι δέχθηκε απειλές από την υπηρεσία πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία του είχε ζητήσει να σταματήσει την κριτική του στις αρχές… Σκοτώνοντας το Nizar Banat, η [Παλαιστινιακή] Αρχή επιβεβαιώνει σήμερα ότι είναι μια κατασταλτική αρχή που απειλεί οποιονδήποτε υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι κάθε άτομο υποβάλλεται σε διαδικασία πολιτικής σύλληψης», είπε.

Φυσικά, η δολοφονία του Banat αντηχεί πολλές προηγούμενες περιπτώσεις βιαιότητας και συνενοχής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με τα ισραηλινά εγκλήματα – από τη δολοφονία του Basil al-Araj από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής λίγο μετά αφού αυτός και πέντε σύντροφοί του φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής, μέχρι τη δολοφονία του Omar Nayef Zayed, που βρέθηκε νεκρός έξω από την Πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου είχε καταφύγει όταν οι ισραηλινές αρχές κατοχής προσπάθησαν να ζητήσουν την έκδοσή του, δεκαετίες αφότου διέφυγε από τις αποικιακές φυλακές.

Η πολιτική κράτηση της Παλαιστινιακής Αρχής είναι μια «περιστρεφόμενη πόρτα» με τη φυλάκιση της ισραηλινής κατοχής για πολλούς Παλαιστίνιους νεολαίους ηγέτες και φοιτητές ακτιβιστές. Οι συλλήψεις φοιτητών ηγετών στην πανεπιστημιούπολη από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνδυάζονται με κρατήσεις από το «συντονισμό ασφαλείας» ακόμη περισσότερων Παλαιστινίων φοιτητών. Πριν από λίγους μήνες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Βηρυτό που έκαναν διαμαρτυρία για δικαιοσύνη στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Και, αχρείως, η Παλαιστινιακή Αρχή φυλάκισε τον Ahmad Sa’adat, Γενικό Γραμματέα του PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης)˙ τους συντρόφους του, Ahed Abu Ghoulmeh, Majdi Rimawi, Basil al-Asmar και Hamdi Qur’an – όπως και τον επί πολλά χρόνια ηγέτη της Φατάχ, Fuad Shobaki, στη φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιεριχώ, υπό αμερικανική και βρετανική φρουρά, για τέσσερα χρόνια, από το 2002 έως το 2006. Τώρα, όλοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όταν συνελήφθησαν από τη φυλακή της Ιεριχώ από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Το αίμα του Nizar Banat βρίσκεται στα χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής – και επομένως είναι στα χέρια του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των μερών που συμμετέχουν στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη στήριξη του πλαισίου του «συντονισμού ασφάλειας», που ωφελεί μόνο τον κατακτητή και τον αποικιστή εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και όλους τους υπευθύνους για την επιβολή της στον παλαιστινιακό λαό εις βάρος του παλαιστινιακού αγώνα για επιστροφή και απελευθέρωση. Η Παλαιστινιακή Αρχή και οι χρηματοδότες και οι εκπαιδευτές της πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συνεχιζόμενη προδοσία της στον παλαιστινιακό λαό και τη συνεργασία της με το καθεστώς κατοχής και τη σιωνιστική αποικιοκρατία. Σημειώνουμε ότι αυτό το έγκλημα αποτελεί επίσης επείγουσα έκκληση για μποϊκοτάζ, απομόνωση και αντίσταση στην κατοχή του Ισραήλ σε ολόκληρη την Παλαιστίνη και αλλού. Το έργο του Όσλο υποστηρίζεται από το Σιωνισμό, τον ιμπεριαλισμό και τα αντιδραστικά καθεστώτα – και πρέπει και θα πέσει, στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από το ποτάμι ως τη θάλασσα.

Αναλάβετε δράση:

  1. Οργανώστε διαμαρτυρία στην πρεσβεία, την αποστολή ή το προξενείο της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα σας – ή στην Ισραηλινή πρεσβεία. Ζητήστε δικαιοσύνη και λογοδοσία για τη δολοφονία του Nizar Banat και καταστήστε σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αντιπροσωπεύει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση!
  2. Απαιτήστε από την κυβέρνησή σας να σταματήσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ.Η βοήθεια και η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι σχεδιασμένη για να παρέχει ασφάλεια στους Παλαιστινίους, αλλά αντ’ αυτού για να ενισχύσει την ισραηλινή κατοχή και να καταστείλει την παλαιστινιακή αντίσταση.
  3. Συμμετάσχετε στα παλαιστινιακά κινήματα και οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στο Όσλο.
  4. Μποϊκοτάρετε το Ισραήλ – Η διεθνής, αραβική και παλαιστινιακή εκστρατεία για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.