ΔIKAZONTAI OI ΣYΛΛHΦΘENTEΣ THΣ ΠPYTANEIAΣ

ΔIKAZONTAI OI ΣYΛΛHΦΘENTEΣ THΣ ΠPYTANEIAΣ

Στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δίκη αυτών που συνελήφθησαν γύρω από την κατειλημμένη Πρυτανεία στις 13 Απριλίου του 2015. Εκείνη τη μέρα οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την Πρυτανεία και προχώρησαν σε συλλήψεις στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια ώστε να δημιουργηθεί “υγειονομική ζώνη”  γύρω από την κατάληψη και να διευκολυνθούν στην εισβολή του πάνοπλου αστυνομικού “στρατού” που έγινε τελικά στις 17 Απριλίου.

Η αστυνομική περικύκλωση έστελνε μήνυμα σε κάθε πολίτη που είτε περνούσε έξω από την κατάληψη είτε ήθελε να παρακολουθήσει προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις της, πως κινδύνευε να βρεθεί κατηγορούμενος. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Πανούσης, έχοντας την προσωπική έγκριση του Πρωθυπουργού Τσίπρα και την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, προχωρούσε την αστυνομική αυθαιρεσία, παράλληλα με την γκεμπελίστικη καμπάνια στα ΜΜΕ.

Tα αιτήματα της κατάληψης, που έληξε σε μεγάλο βαθμό με την νίκη του κινήματος και την υποχώρηση της κυβέρνησης, ήταν η κατάργηση του «κουκουλονόμου», των φυλακών τύπου Γ’, η πρόβλεψη για φυλακισμένους με αναπηρία πάνω από 80% να έχουν την δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους σε κατ’ οίκον περιορισμό, η οριοθέτηση στη χρήση DNA, απελευθέρωση συγγενών πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί αναίτια και εκδικητικά από τις διωκτικές αρχές.

Ο αγώνας, που διήρκεσε συνολικά 48 ημέρες, αποτέλεσε μια ρωγμή στην κάλπικη κοινωνική και ταξική «ειρήνη», της οποίας υποτιθέμενος εγγυητής ήταν επί μήνες η «αριστερή κυβέρνηση».  

Οι πάνοπλοι αστυνομικοί φάνηκαν τόσο αφοσιωμένοι στο τρομοκρατικό τους έργο, που στις 13/4 συλλάμβαναν στη κυριολεξία ό,τι κινείτο περιμετρικά της Πρυτανείας: από επισκέπτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση εντός του χώρου, εξαρτημένους που βρισκόντουσαν ολόκληρα τετράγωνα μακριά, Αλγερινούς επιχειρηματίες-στελέχη της Philip Morris, Αφγανούς μετανάστες, Αυστραλούς τουρίστες, νεολαίους πάνω σε μηχανάκια, τουρίστες κ.α. Ανάμεσά τους και δύο μέλη του ΕΕΚ-Τροτσκιστές.

Η αυθαιρεσία όμως δεν τελείωσε εκεί, αλλά συνεχίστηκε και στη ΓΑΔΑ. Εκεί ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν, όπου λίγο πολύ «έμαθαν» πως επί… δύο εβδομάδες «συναυτουργούσαν» μέσα στην κατάληψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ίδια κατηγορία αποδόθηκε και στους Αλγερινούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν καταφθάσει στην χώρα ανήμερα της σύλληψης, διαμένοντας μάλιστα… στη Μεγάλη Βρετανία, και έκαναν περίπατο για να δουν τα αξιοθέατα της πόλης.

Η δίκη των συλληφθέντων γύρω από την Πρυτανεία πρέπει να μετατραπεί σε ηχηρή καταδίκη και καταγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που εξευτέλισε τις ελπίδες του λαού και υλοποιεί το 3ο μνημόνιο κόβοντας μισθούς και συντάξεις φορτώνοντας νέα φορολογικά βάρη στο λαό. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση ήταν μην τολμήσει ο λαός και το κίνημα να διανοηθούν καν ότι… μπορούν να διεκδικήσουν την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεών της!

Το μήνυμα όμως που οφείλει να στείλει το κίνημα είναι, πως δεν είναι μακριά εκείνη η μέρα που ο λαός και η εργατική τάξη θα αρνηθούν τις φτηνές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο για να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν: ολόκληρο τον πλούτο που παράγουν, την δημόσια υγεία και παιδεία που δικαιούνται, με δύο λόγια την πολιτική εξουσία.

Αβραμίδης Κώστας