Την Τρίτη 19/10 στις 10:30, στα Δικαστήρια Πειραιά, έχει οριστεί η δίκη για την δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών τραμπούκων του εργοδοτικού “σωματείου” “Αγ. Νικόλαος” κατά μελών και φίλων της ΟΡΜΑ. Στο ίδιο δικαστήριο συνεκδικάζεται και η μήνυση που έχουν υποβάλει, σε αντιπερισπασμό, οι φασίστες κατά των αντιφασιστών.

Η υπόθεση ανάγεται στο 2018. Το Σάββατο 26 Μαΐου του 2018, η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού πραγματοποιούσε μια συνήθη, την εποχή εκείνη, παρέμβαση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (ΝΕΖ) Περάματος. Όταν οι σύντροφοι περνούσαν έξω από τα γραφεία του εργοδοτικού “σωματείου” “Αγ. Νικόλαος”, που έχει στήσει η Χρυσή Αυγή μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην ΝΕΖ, ομάδα φασιστών οπλισμένοι με σιδερολοστούς, με επικεφαλής τον επαγγελματία απεργοσπάστη Νίκο Μεγαλοοικονόμου και το καταδικασμένο μέλος της Χ.Α. Νίκο Αποστόλου, επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες της παρέμβασης. Οι αντιφασίστες κατάφεραν να απωθήσουν τους δολοφόνους ναζί οι οποίοι φυγαδεύτηκαν στη γιάφκα τους.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο των αντιφασιστών κινήθηκε προς το αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει την φασιστική επίθεση που είχε δεχθεί, και, γνωρίζοντας την τακτική των ναζί, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβοκατόρικης καταγγελίας εναντίον των αντιφασιστών. Πράγμα όμως που εγένετο, καθώς λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο υπόδικος τότε Λαγός, όπου ως κράτος εν κράτει, διέταξε τον διοικητή του τμήματος να αφήσει ελεύθερο το προαναφερόμενο πρωτοπαλίκαρό του και να προσαχθούν στην ΓΑΔΑ όλοι οι αντιφασίστες, ακόμα και αυτοί που είχαν καταφτάσει μετά το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η προσπάθεια κράτους και παρακράτους, να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες, στήνοντας μια σκευωρία εις βάρος 6 μελών και φίλων της ΟΡΜΑ, με ψευδείς κατηγορίες.

Έπειτα από τρεις αναβολές, εξαιτίας της τακτικής των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής να καθυστερήσουν τη δίκη σε βάρος τους, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερες συνθήκες, η δίκη θα διεξαχθεί την Τρίτη 19/10. Το ίδιο πρωινό, η ΟΡΜΑ καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

Πλήθος εργατικών σωματείων, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και προσωπικότητες του κινήματος υπογράφουν ψηφίσματα και δηλώσεις υποστήριξης στους συντρόφους της ΟΡΜΑ. Το ΕΕΚ επίσης υποστηρίζει τους συντρόφους της ΟΡΜΑ και απαιτεί την τιμωρία των φασιστών τραμπούκων.

Μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ της ΟΡΜΑ και κατηγορίας κατά των φασιστών

o Αντώνης Νταλακογιώργος (πρόεδρος ΠΕΝΕΝ), ο Σπύρος Μαρκέτος (Πανεπιστημιακός), ο Τάκης Καραγιαννάκης (τέως Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος), o Άρης Βασιλόπουλος (τέως Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας και Δημοτικός Σύμβουλος), η Στέλλα Μιχάλογλου (Αντιδήμαρχος Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας), ο Θανάσης Διαβολάκης( Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά), ο Σταύρος Βαλσαμής (Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού), η Όλγα Κοσμοπούλου (συνδικαλίστρια Γ.Ν. Νίκαιας), ο Δημήτρης Τζαμουράνης (Σωματείο Μισθωτών–Τεχνικών), ο Παναγιώτης Τσελεπής (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νίκαιας–Ρέντη), ο Λευτέρης Σιδέρης (Ένωση Γονέων Περιστερίου), εκπρόσωποι ΝΑΥΜΑΧΗΑ Σαλαμίνας, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος).

Δηλώσεις στήριξης για τα θύματα της φασιστικής ενέδρας

Δημήτρης Κουσουρής, Ιστορικός Πανεπιστημίου Βιέννης
Σπύρος Μαρκέτος, Ιστορικός Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου
Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Άρης Βασιλόπουλος, τέως Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας και Δημοτικός Σύμβουλος

Ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων

Κερατσινίου–Δραπετσώνας

Ψηφίσματα Σωματείων

1. ΕΚΠ
2. ΟΕΝΓΕ
3. ΕΙΝΑΠ
4. ΠΕΝΕΝ
5. ΕΛΜΕ Πειραιά
6. Α ΕΛΜΕ Δ. Αττικής
7. ΕΛΜΕ Καλλιθέας
8. ΣΕΠΕ Αιγάλεω
9. ΣΕΠΕ Ν. Σμύρνης
10. Εργ. Δήμου Νίκαιας–Ρέντη
11. Εργ. Δήμου Ζωγράφου
12. Εργ. Γ.Νοσοκομείου Νίκαιας
13. Εργ. Αττικού Νοσοκομείου
14. Εκτάκτων Εργ. ΥΠΠΟ
15. Εργ. ΕΛΓΟ Δήμητρα
16. Σερβιτόρων–Μαγείρων
17. Βιβλίου–Χάρτου Αττικής
18. Βιβλίου–Χάρτου Θες/νικης
19. Μισθωτών Τεχνικών
20. ΣΒΕΟΔ
21. Εργ. Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές

Ψηφίσματα Φοιτητικών Συλλόγων Συλλογικοτήτων

1. Νομικής ΕΚΠΑ
2. ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ
3. Πληροφορικής ΕΚΠΑ
4. Φυσικού ΕΚΠΑ
5. Μαθηματικού ΕΚΠΑ
6. Οικονομικού ΕΚΠΑ
7. Γεωλογικού ΕΚΠΑ
8. Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
9. Παιδαγωγικό ΕΚΠΑ
10. Ιατρικής ΕΚΠΑ
11. Μεταλλειολόγων ΕΜΠ
12. ΕΜΦΕ ΕΜΠ
13. ΗΜΜΥ ΕΜΠ
14. Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
15. Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
16. Μηχανολόγων/Μηχανικών ΕΜΠ
17. Ναυπηγών ΕΜΠ
18. Μεταπτυχιακοί ΕΜΠ
19. ΠΑΠΕΙ
20. ΣΤΕΦ Πειραιά
21. ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας
22. ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας

Ψηφίσματα Συλλογικοτήτων

1. ΝΑΥΜΑΧΗΑ Σαλαμίνας
2. Εκτός Πλαισίου Κερατσινίου
3. Ανυπότακτος Κορυδαλλός
4. Μαζί για τον Κορυδαλλό
5. Λαϊκή Αντίσταση στις Γειτονιές
6. Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
7. ΟΚΔΕ (Σπάρτακος)
8. ΑΔΚ Σπάρτακος
9. ΚΕΔ
10. ΟΚΔΕ
11. ΕΕΚ
12. Ροσινάντε
13. ΚΕΕΡΦΑ
14. ΕΠΑ Σαλαμίνας
15. Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας–Μοσχάτου
16. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την στοχοποίηση, τις προσαγωγές και συλλήψεις των θυμάτων της επίθεσης μελών και φίλων της ΟΡΜΑ.

Ζητάμε:

  • την καταδίκη όλων των ναζιστών που εμπλέκονται στην ενέδρα, ακόμα και αυτών που η αστυνομία φυγάδευσε μέσα από το A.Τ. Περάματος,
  • την αθώωση των 6 αντιφασιστών,
  • το κλείσιμο των γραφείων και του ίδιου του φασιστικού εργοδοτικού «σωματείου» «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ».

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά στις 10:30 την Τρίτη 19/10.