Δίκη για την υπόθεση της κατάληψης της Πρυτανείας: AΛΛHΛEΓΓYH ΣTOYΣ ΣYΛΛHΦΘENTEΣ

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο Θ΄τριμελές πλημμελειοδικείο, (Eυελπίδων, κτίριο 12, αίθουσα 1, δικάζονται οι συλληφθέντες γύρω από την κατειλημμένη Πρυτανεία στις 13 Απριλίου του 2015. Εκείνη τη μέρα οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την Πρυτανεία και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια. Στόχος τους η δημιουργία “υγειονομικής ζώνης”  γύρω από την κατάληψη και να διευκολυνθεί η εισβολή του πάνοπλου αστυνομικού “στρατού” – που τελικά έγινε στις 17 Απριλίου.

Η αστυνομική περικύκλωση έστελνε μήνυμα σε κάθε πολίτη που είτε περνούσε έξω από την κατάληψη είτε ήθελε να παρακολουθήσει προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις της, πως κινδύνευε να βρεθεί κατηγορούμενος. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Πανούσης, έχοντας την προσωπική έγκριση του πρωθυπουργού Τσίπρα και την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  προχωρούσε την αστυνομική αυθαιρεσία, παράλληλα με την γκεμπελίστικη προπαγάνδα στα ΜΜΕ.

Οι πάνοπλοι αστυνομικοί φάνηκαν τόσο αφοσιωμένοι στο τρομοκρατικό τους έργο, που στις 13/4 συλλάμβαναν στη κυριολεξία ό,τι κινείτο περιμετρικά της Πρυτανείας: από επισκέπτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση εντός του χώρου, εξαρτημένους που βρισκόντουσαν κάποια χιλιόμετρα μακριά, Αλγερινούς επιχειρηματίες-στελέχη της Philip Morris, Αφγανούς μετανάστες, Αυστραλούς τουρίστες, νεολαίους πάνω σε μηχανάκια, τουρίστες κ.α. Ανάμεσα τους και δύο μέλη του ΕΕΚ-Τροτσκιστές.

Η αυθαιρεσία δεν τελείωσε εκεί. Στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν, ότι δηλαδή, επί… δύο εβδομάδες «συναυτουργούσαν» μέσα στην κατάληψη. Η ίδια κατηγορία αποδόθηκε και σε δυο Αλγερινούς επιχειρηματίες, που είχαν αφιχθεί στη χώρα την ημέρα της σύλληψης, διέμεναν μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία και έκαναν περίπατο για να δουν τα αξιοθέατα της πόλης!

Tα αιτήματα της κατάληψης, που έληξε σε μεγάλο βαθμό με την νίκη του κινήματος και την υποχώρηση της κυβέρνησης, ήταν η κατάργηση του «κουκουλονόμου», των φυλακών τύπου Γ’, η πρόβλεψη για τη δυνατότητα φυλακισμένων με αναπηρία πάνω από 80% να εκτίσουν την ποινή τους σε κατ’ οίκον περιορισμό, η οριοθέτηση στη χρήση DNA, η απελευθέρωση συγγενών πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί αναίτια και εκδικητικά από τις διωκτικές αρχές.

Ο αγώνας, που διήρκεσε συνολικά 48 ημέρες, αποτέλεσε μια ρωγμή στην κάλπικη κοινωνική και ταξική «ειρήνη», της οποίας υποτιθέμενος εγγυητής ήταν επί μήνες η ψευτο-αριστερή κυβέρνηση. 

Η δίκη των συλληφθέντων γύρω από την Πρυτανεία πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη και καταγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξευτέλισε τις ελπίδες του λαού και υλοποιεί το 3ο μνημόνιο κόβοντας μισθούς και συντάξεις, φορτώνοντας νέα φορολογικά βάρη στο λαό.

Aκριβώς για να υλοποιήσουν τα φρικαλέα μνημόνια που ψήφισαν καταφεύγουν στο κράτος έκτακτης ανάγκης. Η παράνομη κράτηση του ανήλικου παιδιού της Πόλας Ρούπα, η στέρηση νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων, οι διώξεις αγωνιστριών καθαριστριών και η σωρεία μηνύσεων κατά οποιουδήποτε παλεύει, απεργεί και αγωνίζεται, πηγάζει από την χωρίς διέξοδο οικονομική χρεοκοπία του καπιταλισμού και την κοινωνική κρίση που βαθαίνει.

 

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι να μην τολμήσουν, ο λαός και το κίνημα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

 

Το μήνυμα που οφείλει να στείλει το κίνημα είναι, πως δεν είναι μακριά εκείνη η μέρα που ο λαός και η εργατική τάξη θα αρνηθούν τις φτηνές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο για να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν: ολόκληρο τον πλούτο που παράγουν, την δημόσια υγεία και παιδεία που δικαιούνται, με δύο λόγια την πολιτική εξουσία.

 

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA