Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και μετά από 5 χρόνια αναβολών η υπόθεση της φασιστικής ενέδρας εις βάρος των συντρόφων της ΟΡΜΑ στα γραφεία του απεργοσπαστικού ναζιστικού “σωματείου” “Αγ. Νικόλαος” στο Πέραμα στις 26/5/2018.
Το 3μελές πρωτοδικείο προχώρησε σε μια προκλητική απόφαση για όλο το ταξικό αντιφασιστικό κίνημα, αρνούμενο τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, αντιμετωπίζοντας την φασιστική ενέδρα ως απλή «συμπλοκή ομάδων». Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους αντιφασίστες συντρόφους της ΟΡΜΑ αλλά και τους φασίστες κατηγορούμενους για διαφορετικές κατηγορίες στον κάθε έναν. Η απόφαση για τους φασίστες ήταν ομόφωνη ως προς την οπλοφορία και την ενοχή για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή για τον έναν εκ των τριών. Με ποινές φυλάκισης 8 μηνών για τους Αντώναρο, Κούτη και 25 μηνών για τον Παπαδόπουλο.
Όσον αφορά τους έξι διωκόμενους συντρόφους, η κατηγορία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας απορρίφθηκε, και για τους τέσσερις από τους έξι κατέπεσε επίσης η κατηγορία της σωματικής βλάβης, αλλά επιβλήθηκε ποινή 6 μηνών στον καθένα για απλή διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ στους υπόλοιπους δύο καταλογίζεται επιπλέον η επικίνδυνη σωματική βλάβη με ποινή 9 μήνες. Όλες οι ποινές έχουν 3ετή ανασταλτικό χαρακτήρα, όμως οι έξι αντιφασίστες έκαναν έφεση στην απόφαση.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες που αποδόθηκαν προέκυψαν κατά πλειοψηφία 2/3 από τους δικαστές: Φωτεινή εξαίρεση ήταν η στάση ενός μέλους του Δικαστηρίου που πρότεινε την πλήρη απαλλαγή των αντιφασιστών αλλά μειοψήφησε.
Κατά την διάρκεια της δίκης: Οι τρεις διωκόμενοι σύντροφοι που αποτελούσαν και μάρτυρες κατηγορίες ξεκαθάρισαν ότι η παρέμβαση εκείνης της ημέρας ήταν προγραμματισμένη για να πάει στα καραβάκια Περάματος-Σαλαμίνας, περνώντας αναγκαστικά έξω από τα γραφεία του “Αγ. Νικόλαου” και ανέδειξαν ότι πρόκειται για ενέδρα περιγράφοντας πώς εκείνη την ημέρα οι χρυσαυγίτες είχαν μαζευτεί στα γραφεία τους, όταν είδαν το σώμα της ΟΡΜΑ να παρεμβαίνει στην κεντρική πλατεία του Περάματος πιο πριν. Τα φασιστοειδή μοίρασαν σιδηρολοστούς και ξεκίνησαν να βρίζουν και να απειλούν τους συντρόφους μέχρι που ξεκίνησαν να εκτοξεύουν τους λοστούς και πέτρες στο σώμα της παρέμβασης. Αναφέρθηκαν ως επικεφαλής οι Αποστόλου και Μεγαλοοικονόμου, που τελικά φυγάδεψε εκείνη την μέρα ο εγκληματίας πρώην βουλευτή Λαγός και είναι κατηγορούμενοι στην δεύτερη δίκη που αφορά την φασιστική ενέδρα που εκδικάζεται στις 20 Δεκεμβρίου. Όταν οι φασίστες αντιλήφθηκαν ότι οι αγωνιστές δεν τρομοκρατήθηκαν και κράτησαν τις θέσεις τους και απέκρουσαν την επίθεση, έτρεξαν μέσα στα γραφεία. Οι αγωνιστές μάζεψαν τους σιδηρολοστούς από το δρόμο και πορεύτηκαν προς το ΑΤ Περάματος για να καταθέσουν μηνύσεις για την επίθεση και να παραδώσουν τον φασιστικό εξοπλισμό ως αποδεικτικά στοιχεία.
Από πλευράς της ΟΡΜΑ κατατέθηκαν στο δικαστήριο φωτογραφίες από τη στιγμή της ενέδρας όπου φαίνονται οι εμπλεκόμενοι φασίστες με σιδηρολοστούς (Αποστόλου, Μεγαλοοικονόμου, Αντώναρος, Κούτης, Παπαδόπουλος, και ένας με φουλ-φεις και κρυμμένα χαρακτηριστικά ο οποίος μένει ως τώρα άγνωστος) και έναν κατάλογο με τα ψηφίσματα συμπαράστασης από 25 σωματεία, 19 οργανώσεις (μεταξύ αυτών και του ΕΕΚ), 27 φοιτητικούς συλλόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τον σύλλογο φυλακισθέντων εξορισθέντων ΣΦΕΑ 1967-1974. Στη διάρκεια της δίκης αναγνώστηκε στο δικαστήριο από την έδρα μόνο το ψήφισμα του ΣΦΕΑ που καταγγέλλει την φασιστική ενέδρα και ζητά την αθώωση των έξι αντιφασιστών, το οποίο προκάλεσε οργή στον δικηγόρο των διωκόμενων φασιστών και επικαλέστηκε ότι «κανένας σύλλογος, όσο αξιοσέβαστος και αν είναι, δεν μπορεί να ξέρει και να καταδεικνύει στα δικαστήρια Πειραιά τι έγινε στο συμβάν»

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των αντιφασιστών, επισήμαναν ότι πρόκειται για επίθεση με δόλο και όχι συμπλοκή, τόνισαν τον εξοπλισμό των νεοναζί και τις φωτογραφίες με τα φουλ-φεις, γάντια, και σιδηρολοστούς που δεν αμφισβητήθηκαν, ενώ οι αντιφασίστες προσπαθούσαν αιφνιδιασμένοι να εξασφαλίσουν την διαφυγή τους σε θέση άμυνας. Σημείωσαν ότι, όταν μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, η αστυνομία δεν θεώρησε ικανά για όπλα τις σημαίες της ΟΡΜΑ και πως αφέθηκε ένα περιοδικό της ΟΡΜΑ, γεγονός που δεν θα έκανε καμία συμμορία που θα σκόπευε να επιτεθεί και ύστερα να κρυφτεί στο σκοτάδι. Επίσης επισημάνθηκε ότι η αναγνώριση των έξι συντρόφων έγινε με διαλογή βάσει χαρακτηριστικών σωματότυπου από τους φασίστες και επιλέχθηκαν αυτοί με τα πιο μαχητικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τραυματίσουν -άοπλοι- τους οπλισμένους φασίστες.
Τοποθετήθηκαν 7 μάρτυρες που περιέγραψαν την ταυτότητα και τη δράση της ΟΡΜΑ στον αντιφασιστικό αγώνα για την διάλυση της Χ.Α. και τον ωφέλιμο χαρακτήρα που έχει για την κοινωνία και αντίθετα τον ρόλο που είχε το υποτιθέμενο σωματείο “Άγιος Αντώνιος” στο Πέραμα. Η έδρα δεν επέτρεψε στους μάρτυρες να αναπτύξουν τις αγορεύσεις τους και ζήτησε να μην τοποθετούνται για “ζητήματα” που δεν συνδέονται στα ακριβή γεγονότα, υπονοώντας ότι ταυτίζεται με την υπερασπιστική γραμμή των ναζί που προσπαθούσαν να μετατρέψουν την επίθεση σε «υπερβάλλοντα ζήλο αντίθετων ομάδων».
Οι μάρτυρες υπεράσπισης:
Ο Γ. Μιχάλαρος (αυτόπτης μάρτυρας – συμμετέχων στην παρέμβαση της ΟΡΜΑ) περιέγραψε την φύση της πολιτικής προπαγανδιστικής παρέμβασης με φυλλάδια και σημαίες και το σκοπό ενημέρωσης απέναντι στην φασιστική τρομοκρατία στην περιοχή, περιγράφοντας επίσης την φασιστική επίθεση και την διαδικασία των ελέγχων σε ΑΤ και ΓΑΔΑ.
Ο Γ. Γιαννουλέας ως εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ και ηγετική φυσιογνωμία της εξήγησε τη διαφορά της αντιφασιστικής δράσης με την αντίστοιχη της φασιστικής βίας, την σχέση που είχε το παράνομο σωματείο με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ανέδειξε την συνηθισμένη τακτική της αστυνομίας να συλλαμβάνει αντιφασίστες μετά από επιθέσεις φασιστών προσπαθώντας να μετατρέψει μέσα από δήθεν «πραγματικά στοιχεία» την ναζιστική επιθετικότητα σε «συμπλοκή αντίπαλων ομάδων» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν ο Παύλος Φύσσας δεν έπεφτε νεκρός θα είχε συλληφθεί». Τέλος, υπερασπίστηκε κάθε αντιφασίστα ξεχωριστά ως εργαζόμενους και φοιτητές που αγωνιούν και παλεύουν για την κοινωνία ενάντια στον φασισμό.
Ο Σ. Μαρκέτος (καθηγητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ) περιέγραψε τον ρόλο του φασισμού στην εξόντωση των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και τον ρόλο που είχε η ΟΡΜΑ για να μην επανεμφανιστεί “ποτέ ξανά” η ναζιστική ιδεολογία και πρακτική.
Ο Τ. Καραγιαννάκης (τέως Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος) περιέγραψε τις σχέσεις του εργοδοτικού σωματείου με την Χρυσή Αυγή και την απεργοσπαστική δράση του, αναφέροντας τις πολλαπλές εισβολές μελών του σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, οπλοφορώντας μάλιστα μέχρι και με Beretta καραμπίνα, εντός του συμβουλίου !
Ο Μ. Θεόδοτος (Αντιδήμαρχος Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας) ανέδειξε τον ρόλο του φασιστικού σωματείου ως σκέλος της Χρυσής Αυγής.
Ο Α. Νταλακογεώργος (Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και αντιπρόεδρος του ΕΚΠ) ανέδειξε πώς χτίστηκε το εργοδοτικό σωματείο από την Χρυσή Αυγή το 2015, ότι λειτουργεί παράνομα και δεν ανήκει σε εργατικό κέντρο, και παράλληλα περιέγραψε πως με την ΟΡΜΑ έχει συνεργαστεί σε δράσεις και εκδηλώσεις και έφερε το παράδειγμα της χρυσαυγίτικης επίθεσης που είχε γίνει στο εργατικό κέντρο Σαλαμίνας το 2017 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητές από την ΟΡΜΑ και τον ίδιο. Από την πλευρά των φασιστών κατηγορούμενων :
Από τους κατηγορούμενους δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο Κούτης, ούτε και κανένας μάρτυρας υπεράσπισης. Οι Αντώναρος και Παπαδόπουλος υπέπεσαν σε κραυγαλέες αντιφάσεις σε σύγκριση με τις αρχικές καταθέσεις τους στο ΑΤ Περάματος το 2018, αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με την Χ.Α. και οι τοποθετήσεις τους πρόδιδαν ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να σώσει ο καθένας το τομάρι του. Οι φασίστες δήλωσαν ότι εκείνη τη μέρα μαζεύτηκαν έξω από τα κλειστά γραφεία ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Μεγαλοοικονόμου όταν (βρισκόμενος σε καφετέρια επί της πλατείας Ηρώων) είδε την ΟΡΜΑ μετά την περέμβασή της με κάλεσμα για την επικείμενη διεθνιστική πορεία, να κατευθύνεται προς τα λιμανάκια Περάματος. Δηλώθηκε ότι η μάζωξη των φασιστοειδών έξω από τον Άγιο Αντώνιο έγινε με σκοπό να την αποτρέψουν με οποιοδήποτε κόστος από τον ενδεχόμενο τραμπουκισμού των κάποιων εργαζομένων(!;) που βρίσκονται στο κλειστό και παντελώς άδειο σωματείο! Αξιοσημείωτα περιστατικά της δίκης :
Στην αρχή της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου άρχισε να τοποθετεί τους κατηγορούμενους να καθίσουν σε συγκεκριμένες θέσεις. Η δικαστική αίθουσα ήταν εμφανώς μικρότερη από αυτήν της προηγούμενης φοράς και αναγκάστηκε ένας φασίστας να κάτσει δίπλα από έναν από τους έξι διωκόμενους συντρόφους. Τότε ο σύντροφος διαμαρτυρήθηκε
– «Κύριε δικαστά αυτό που γίνεται είναι λίγο άβολο. Ήμαστε δυο αντίδικες πλευρές και την προηγούμενη φορά καθόμασταν ξεχωριστά».
– «Αυτό θα μπορούσε να γίνει και τώρα αν μας το επέτρεπε μια μεγαλύτερη αίθουσα», απάντησε ο πρόεδρος.
– «Μα εμείς έχουμε μια άποψη ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε πλάι-πλάι με τους φασίστες. Μα αυτός είναι ένας εγκληματίας ναζί!», διαμαρτυρήθηκε ο σύντροφος.
– «Γιατί, εσύ τι είσαι ρε;», γυρνάει και τον κοιτάζει με ένα σκυλίσιο ύφος ο φασίστας δίπλα του.
Τότε γυρνάει ο σύντροφος, τον κοιτάζει με βαθύ βλέμμα, κατάματα και του απαντάει «Αντιφασίστας !» και ο φασίστας σιωπηλός, με το τατουάζ με το εθνόσημο στο λαιμό του, τον κοιτάζει και γυρνάει μπροστά.
Ένα άλλο γεγονός είναι όταν ολοκλήρωσε την αγόρευση του ο μάρτυρας υπεράσπισης και εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ Γ. Γιανουλέας, η αίθουσα γέμισε με ξέφρενα χειροκροτήματα για αρκετά δευτερόλεπτα και ύστερα μετά την αγόρευση του Μαρκέτου όταν πήγε ξανά να επαναληφθεί το γεγονός ο πρόεδρος του δικαστηρίου χτύπησε δυνατά το χέρι του στα έδρανα ζητώντας σιωπή από το ακροατήριο.
Τέλος, ένα χιουμοριστικό συμβάν συνέβη όταν ερωτήθηκε ένας εκ των φασιστών από την δικηγόρο υπεράσπισης της ΟΡΜΑ:
– «Ισχυρίζεστε ότι η ΟΡΜΑ κατευθυνόταν προς το σωματείο «Αγιος Νικόλαος» με σκοπό να τραμπουκίσει τους εργαζομένους που βρίσκονταν σε αυτό. Μα το σωματείο ήταν άδειο όπως είπατε πριν. Να τραμπουκίσουν ποιόν; Τα ντουβάρια;»
– Και απαντά αγχωμένος ο ερωτηθείς φασίστας «Ναι», ενώ όλο το ακροατήριο ξεσπά σε γέλια.
Στις 20 Δεκεμβρίου ακολουθεί η δίκη για την καταδίκη των Αποστόλου και Μεγαλοοικονόμου.
Φάνης Π.