Δίκη Χ.Α.: Κίνητρο των δολοφονικών επιθέσεων ο ρατσισμός

Δίκη Χ.Α.
Κίνητρο των δολοφονικών επιθέσεων ο ρατσισμός

Συνεχίζονται οι εντάσεις στην δίκη της ΧΑ. Οι δικηγόροι των μελών της ναζιστικής οργάνωσης αδυνατώντας να αποδομήσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, συνεχίζουν να προκαλούν αναστάτωση στην δικαστική αίθουσα, ώστε να διακόπτεται η διαδικασία. Επίσης συνεχίζουν την προσπάθεια να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των μαρτύρων θίγοντας την καταγωγή τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και άλλα φαιδρά.

Πλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις για τις επιθέσεις ενάντια στα στέκια Αντίπνοια και Συνεργείο, στο μπαρ Κουαντρό, στο μαθητή του 3του Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, και των Πακιστανών Εργατών στην Ιεράπετρα. Στην Βαίνια Ιεράπετρας, το Φεβρουάριο του 2013, 10-12 χρυσαυγίτες, εκ των οποίων κάποιοι ανήκαν στο 5μελές συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης, επιτέθηκαν σε Πακιστανούς με ξύλα και καδρόνια από διπλανή οικοδομή. Πιο πριν δύο εξ αυτών είχανε ρωτήσει στο διπλανό ελαιοτριβείο αν δουλεύουν εκεί Πακιστανοί. Στην πρώτη δίκη κατέθεσαν ότι η επίσκεψη έγινε απλά για να πάρουν λάδι, δήλωση που αποδείχτηκε ψευδής. Κατά κοινή ομολογία των μαρτύρων τόσο η συμμετοχή των αυτουργών στην οργάνωση όσο και η έλλειψη προσωπικών διαφορών μαρτυρά το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεσης.

Ο σπιτονοικοκύρης των θυμάτων κατέθεσε πως είχε δει μια ύποπτη παρέα 10-12 ανθρώπων με μαύρα μπλουζάκια να κατευθύνεται προς το σπίτι του. Επειδή το προηγούμενο διάστημα οι ενοικιαστές του είχανε δεχτεί επιθέσεις με μολότοφ ανησύχησε και ειδοποίησε κάποιους απ’ τους Πακιστανούς, για να φύγουν. Ο ίδιος ένιωθε επίσης στοχοποιημένος από την ΧΑ. Πέρα από την ενοικίαση του σπιτιού του σε Πακιστανούς, συμμετείχε ως μουσικός σε πολιτιστικά δρώμενα με αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό χαρακτήρα. Ο μάρτυρας δήλωσε ειλικρινέστατα πως η περιοχή του είναι το “θερμοκήπιο της Ευρώπης” και ο λόγος που οι κάτοικοι θέλουν τους μετανάστες είναι για να κάνουν δουλειές. Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να ζούνε με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες και απολαβές με τον ντόπιο εργάτη – αιτία για να γίνει στόχος των φασιστών. Η συμμετοχή του σε αγώνες για την δημόσια υγεία στην περιοχή έδωσαν λαβή στους φασιστοδικηγόρους για να τον κατηγορήσουν για… μεροληψία απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Και στην κορφή κανέλα με άλλα λόγια.

Στις 20 Μαρτίου ξεκίνησε ο σχολιασμός των καταθέσεων με τον Θανάση Καμπαγιάννη που είπε ότι στις υποθέσεις που εξετάστηκαν φάνηκε ο ρόλος της εγκληματικής οργάνωσης. Σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν ομάδες πολυπληθέστερες των θυμάτων, οπλισμένες, που δρούσαν με αιφνιδιασμό, παραγγέλματα έναρξης και λήξης, και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα στέκια οι επιθέσεις έγιναν σε ώρες μαθημάτων που δεν υπήρχε αρκετός κόσμος, πράγμα που μαρτυρεί παρακολούθηση και σχεδιασμό. Η πολιτική τους ταυτότητα ήταν δηλωμένη. Στο Συνεργείο η παρουσία της ηγεσίας της Χ.Α. φαίνεται στις φωτογραφίες που τράβηξε γείτονας κατά την διάρκεια της επίθεσης. Την πομπή των μηχανών των ναζί συνόδευε ο Λαγός, μέσα στο βουλευτικό του αυτοκίνητο. Στο Αντίπνοια μπήκε ένας φασίστας δηλώνοντας “χαιρετίσματα από την ΧΑ – μουνιά θα πεθάνετε”. Ο Σιατούνης, που καταδικάστηκε για την επίθεση ήταν ήδη μέλος της ΚΕ της ναζιστικής οργάνωσης και αργότερας υποψήφιός της, σε ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το ίδιο το Μιχαλολιάκο.

Επίσης στην επιλογή των στόχων φαίνεται καθαρά ο ρόλος που παίζει η ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης και το ρατσιστικό κίνητρο. Ο Καμπαγιάννης μετά το τέλος της διαδικασίας δήλωσε πως οι φασίστες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την καταδικαστική απόφαση. Το διακύβευμα της δίκης σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, είναι να μην υπάρχει πολιτικός φορέας έκφρασής τους. Τα μέλη της οργάνωσης, που δεν βαρύνονται από καταδικαστικές αποφάσεις ήδη, όπως κάθε ποινικά διωκόμενος, διατηρούν το τεκμήριο της αθωότητας. Η οργάνωση όμως, και η ιδεολογία της έχουν χάσει κάθε τεκμήριο στη Δίκη της Νυρεμβέργης, που καταδικάστηκαν τα στελέχη του NSAPD και ο ναζισμός για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μαρξιστική θεωρία και πρωτίστως η πείρα του αιώνα που πέρασε μας έδειξαν ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον φασισμό αν δεν τσακίσουμε το σύστημα που τον παράγει.

Σ.