Λένε, πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Σε παραλλαγή, πες μου το δικηγόρο σου, να σου πω τι κουμάσι είσαι…

Πλούσιο το βιογραφικό του μεγαλοδικηγόρου που όρισε ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Λαγός για να τον υπερασπίσει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πρόκειται για τον Κάρλο Ταορμίνα: πρώην στέλεχος της Forza Italia του Μπερλουσκόνι και των 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο.

By Roberto Vicario – Roberto Vicario, CC BY-SA 3.0

Ανάμεσα σε δίκες με διαβόητους παιδεραστές, παιδόφιλους και σαδιστές δολοφόνους, που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης υπερασπιστεί :

– τουλάχιστον δυο υποθέσεις διακεκριμένων μαφιόζων, όπως του Φραντζέσκο Προυντετίνο ηγέτη της Μαφίας της Απουλίας, του κεντροδεξιού πολιτικού Νικόλα Ντι Τζιρολάμο που κατονομάστηκε στα Panama Papers ως βασικό στέλεχος στο πλυντήριο χρημάτων της Μαφίας

– τον πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπετίνο Κράξι που καταδικάστηκε για διαφθορά,

– τον κεντροδεξιό πολιτικό Φράνκο Φλορίτο που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος

– έναν εκ των καραμπινιέρι δολοφόνων του Κάρλο Τζουλιάνι, τον Μάριο Πλατσάνιτσα,
– αλλά και τον Φράνκο Φρέντα ηγέτη του νεοφασιστικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που απαγορεύτηκε το 1990 και που είχε εμπλοκή στην σφαγή στην Πιάτσα Φοντάνα.

Ξεχωρίζει πάντως για την υπεράσπιση του Γερμανού αξιωματικού των SS, λοχαγού Έρικ Πρίεμπκε, οποίος ήταν από τους επικεφαλής του αποσπάσματος που διεξήγαγε στη Ρώμη την σφαγή της Αντρεατίνε. Σε αυτήν την επιχείρηση στις 24 Μαρτίου 1944, τα SS εκδικούμενα την Ιταλική αντίσταση που είχε καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις τάξεις τους, εκτέλεσαν σε μαζικό μπλόκο στην ομώνυμη γειτονιά της Ρώμης, 335 Ιταλούς πολίτες, τόσο φυλακισμένα μέλη της αντίστασης αλλά και άμαχους που συνελήφθησαν επί τούτου στον σωρό.

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες υπήρξαν περίπου 70 Εβραίοι αλλά και δεκάδες μέλη της σημαντικής Τροτσκιστικής οργάνωσης Associazione Bandiera Rosa.

Ο Πρίεμπκε μεταπολεμικά διέφυγε της σύλληψης και βρήκε καταφύγιο στην Αργεντινή. Εκδόθηκε ωστόσο και δικάστηκε την δεκαετία του 90 στην Ιταλία με δικηγόρο υπεράσπισης τον Ταορμίνα. Κέρδισε την πρώτη δίκη το 1996 επικαλούμενος ότι ακολουθούσε εντολές ανωτέρων, αλλά καταδικάστηκε ισόβια το 1998 στην έφεση που άσκησε εισαγγελέας της Ιταλίας. Τελικά πέθανε σε ηλικία 100 ετών ευρισκόμενος εκτός φυλακής σε ολιγοήμερη άδεια ετοιμάζοντας με τον Ταορμίνα την αίτηση αποφυλάκισής του.

Από αυτήν την άποψη δεν θα μπορούσε να κάνει πιο ταιριαστή επιλογή ο φυγόδικος και καταδικασμένος Ι. Λαγός. Φυσικά εκτός από την προφανή εμμονή και προθυμοποίηση του συγκεκριμένου δικηγόρου στην υπεράσπιση διαβόητων αποβρασμάτων, είναι σίγουρο ότι η υπέρογκη αμοιβή που θα λάβει είναι τέτοια που δεν θα μπορούσε να ξεπληρωθεί απλά και μόνο με την βουλευτική αποζημίωση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για παραπέρα δημοσιογραφική έρευνα, στον εντοπισμό των διαδρομών του χρήματος…..


ΓΧ