Η δίκη συνεχίζεται στον Κορυδαλλό την Τρίτη 13/7

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Με δήλωσή τους οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, που κρατούνται και δικάζονται στην Ελλάδα, κάνουν σαφές ότι δεν θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη βία της αστυνομίας που βάναυσα τους ξυλοκόπησε και τους βασάνισε μέσα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού˙ ούτε θα λυγίσουν μπροστά στην εχθρότητα της έδρας του δικαστηρίου και της κυβέρνησης. Προειδοποιούν δε ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 8/7 οι δικαζόμενοι αγωνιστές και αγωνίστριες (με την κατηγορία της “διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης”) δέχθηκαν αναίτια και βάρβαρη επίθεση από τις Ειδικές Δυνάμεις Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέτρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου σε… ριγκ. Ένας δικαζόμενος μεγάλης ηλικίας, και με υποκείμενο νόσημα καρδιάς, καθώς έχει υποβληθεί σε by pass, δέχθηκε κλωτσιά στο στήθος από αστυνομικό και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η έδρα του δικαστηρίου, υποκρίθηκε ότι δεν είδε τίποτα γιατί είχε… διάλειμμα, παρότι οι κραυγές πόνου ακούγονταν σε όλα τα τμήματα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και βεβαίως θα μπορούσε να ρωτήσει σχετικά…

Η δήλωση των 11 δικαζόμενων, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, τρίτη ημέρα της δίκης, εξιστορεί τα γεγονότα αυτής της ημέρας:

«Δεν θα σκύψουμε τα κεφάλια μας απέναντι στην αδικία!

Σήμερα στην αίθουσα δεν δικάστηκαν οι επαναστάτες, αλλά δικάστηκε η εχθρότητα της αστυνομίας και του δικαστηρίου προς τους επαναστάτες.

Οι συνήγοροί μας λόγω της βίας που δεχτήκαμε, από την αστυνομία και την Ειδική Ομάδα Μεταγωγών, στις 8 Ιουλίου, μέσα στην δικαστική αίθουσα, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν σήμερα στη δίκη και αποχώρησαν.

Η έδρα δεν ήθελε να μας δώσει το λόγο καθόλου, αλλά με την αντίστασή μας καταφέραμε και τον πήραμε και αναδείξαμε την αδικία που επικρατεί. Ρωτήσαμε τους δικαστές, τι έχουν να πουν για τη βία μέσα στην δικαστική αίθουσα. Η πρόεδρος της έδρας έλεγε ότι αυτή βία δεν τους ενδιαφέρει, γιατί δεν έχει σχέση με τη δίκη.

Η έδρα μέχρι σήμερα πήρε θέση απέναντί μας. Συνέχεια διέκοπταν τις ομιλίες των δικηγόρων μας και δεν άφησαν να μιλάνε οι μάρτυρές μας. Με διάφορες αποφάσεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους [στην άσκηση του έργου τους].

Για όλα αυτά είπαμε ότι δεν θα σκύψουμε τα κεφάλια μας μπροστά στις αδικίες. Στην Τουρκία μπροστά στις αδικίες, οι καλλιτέχνες και οι δικηγόροι μας έκαναν απεργία πείνας μέχρι θανάτου και έχασαν τις ζωές τους. Αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αδικίας μέσα στο δικαστήριο θα ξεκινήσουμε απεργία πείνας.

Η έδρα προσπάθησε να συνεχίσει την δίκη χωρίς την παρουσία των συνηγόρων μας. Είπαν όλα είναι νόμιμα…

Εμείς είπαμε ότι και ο φασισμός είχε νόμους. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, είχαν νόμους. Και ο Τουρκικός φασισμός έχει νόμους. Είπαμε ότι δεν μιλάμε για τους νόμους αλλά μιλάμε για τη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια η έδρα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δικάζει χωρίς συνηγόρους και ακόμα και χωρίς εμάς. Επίσης μας έδωσε 10 λεπτά για να σκεφτούμε αν θα συνεχίσουμε χωρίς τους συνηγόρους μας.

Για όλα αυτά που έγιναν σήμερα εμείς σηκωθήκαμε και αδειάσαμε την αίθουσα. Εκείνη την ώρα, ο κύριος Θ. Σοφός, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, έφτασε στην αίθουσα που γίνεται η δίκη μας. Και δήλωσε στην έδρα της δίκης μας, πως σύμφωνα με την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δεν μπορεί να συνεχίζει το δικαστήριο χωρίς συνηγόρους και χωρίς κατηγορούμενους.

Μετά από αυτό η έδρα πήρε απόφαση για διακοπή και αποφάσισε να συνεχίσει την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ώρα 09:00.

Σήμερα στην δικαστική αίθουσα οι επαναστάτες καταδικάσανε την αδικία, τις πιέσεις, την εχθρότητα της έδρας, της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Σήμερα κέρδισε η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη.

Θα συνεχίζουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Εμείς θα Νικήσουμε.

Ελεύθεροι Κρατούμενοι από την Τουρκία στις Φυλακές της Ελλάδας

09.07.2021»