Διακόπτει την απεργία πείνας στην 66η ημέρα, αλλά η κυβέρνηση είναι ηττημένη

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ύστερα από 65 ημέρες απεργίας πείνας (από τις 8 Ιανουαρίου) και απεργίας δίψας (από 22 Φεβρουαρίου και για δύο περίπου εβδομάδες μέχρι να υποστεί νεφρική ανεπάρκεια και να του χορηγηθεί ορός με προτροπή των γιατρών της εμπιστοσύνης του), ο φυλακισμένος απεργός Δημήτρης Κουφοντίνας διακόπτει την απεργία πείνας.

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή του ακόμη κινδυνεύει ύστερα από τόσο μακρόχρονη απεργία πείνας και δίψας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες.

Με τον αγώνα του ο Δημήτρης Κουφοντίνας έδωσε έναν αγώνα με σθένος και θάρρος. Αντιμετώπισε τον θάνατο με επαναστατική αξιοπρέπεια μαχόμενος ενάντια στη δολοφονική θανατομηχανή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη και των φασιστοειδών της υπουργών. Στο πρόσωπό του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε και θέλει να επισφραγίσει το «τέλος εποχής», το τέλος της Μεταπολίτευσης με ό,τι αυτή συνυφάνθηκε, τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, που ο ελληνικός λαός κατέκτησε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την συνακόλουθη ανατροπή της στρατιωτικής δικτατορίας. Η οικογένεια Μητσοτάκη, παραβιάζοντας νόμους που η ίδια ψήφισε, συνδύασε την εκδικητικότητα και την αναλγησία απέναντι στον Δημήτρη Κουφοντίνα με τους πολιτικούς στόχους του αντιδραστικού κράματος νεοφιλελε – φασιστών, αλλά και της αμερικάνικης πρεσβείας, να σηματοδοτηθεί το «τέλος εποχής». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολιτικά ηττημένη, ενώ έδειξε απέναντι σε έναν πολιτικό της αντίπαλο την εκδικητική μικροψυχία της. Ο φυλακισμένος Δημήτρης Κουφοντίνας είναι τελικά ο νικητής σε αυτήν την αναμέτρηση.

Αντί να επισφραγίσει το τέλος εποχής, μια νέα ριζοσπαστικοποίηση πυροδοτήθηκε. Η βάρβαρη αστυνομική βία στις διαδηλώσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα όχι μόνο δεν τρομοκράτησε τη νεολαία και το λαό αλλά μια νέα γενιά αγωνιστών έχει βγει μαζικά στο προσκήνιο. Στις μαζικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, στη Νέα Σμύρνη, στις εκατοντάδες τοπικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 13-14 Μάρτη, χιλιάδες άνθρωποι ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στα μοχθηρά και δολοφονικά ανθρωπάκια της βάρβαρης καπιταλιστικής μηχανής.

Ο κόσμος της αλληλεγγύης και της ζωής είναι εδώ και δίνει μαζικούς αγώνες ενάντια στην θανατοπολιτική της κυβέρνησης. Μια νέα φάση επαναστατικών αγώνων ανοίγεται μέσα στο εκρηκτικό υπέδαφος της συνδυασμένης κρίσης, της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα συνθήματα «Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Χρυσοχοΐδη σκουπίδι» έχουν το δικό τους πολιτικό βάρος. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη Νίκη!

Πριν τη δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα με τις ευχαριστίες του στους «φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι» σε έναν αγώνα που «δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία» (που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή 14/3 στα ηλεκτρονικά μέσα, βλέπε και  https://www.neaprooptiki.gr/dilosi-dimitri-koyfontina/ ) είχε προηγηθεί κοινή δήλωση αριστερών οργανώσεων απευθυνόμενη κυρίως προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κοινή δήλωση οργανώσεων:

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 64η μέρα απεργίας πείνας. Η κυβέρνηση, απομονωμένη και χωρίς καμία λαϊκή στήριξη, προσπαθεί να δολοφονήσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα επειδή έχει αρνηθεί να υπογράψει δηλώσεις μετανοίας και δίνει με αξιοπρέπεια τη μάχη για να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό και να εφαρμοστεί αυτό που προβλέπει ο εκδικητικός νόμος που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει. Οι κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αντιμετώπισαν την πιο βάρβαρη καταστολή. Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν, χτυπήθηκαν χωρίς κανένα δισταγμό από τον κρατικό μηχανισμό με εκατοντάδες συλλήψεις, τραυματισμούς και προσαγωγές. Όμως, σταδιακά ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, της νεολαίας και των εργαζομένων συντάχθηκε με τον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Με αιχμή την αλληλεγγύη στην απεργία πείνας, αναδείχθηκε ένα πλατύ, μαζικό κίνημα που κέρδισε μαχητικά την παρουσία του στο δρόμο σπάζοντας τις χουντικές απαγορεύσεις. Παράλληλα, η ανάγκη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών ολόκληρης της κοινωνίας και η σύγκρουση με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ενοποίησαν ένα πολύμορφο δυναμικό που εμφανίστηκε μαχητικά στο προσκήνιο.

Η νεολαία, ομάδες και οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, δικηγόροι, καλλιτέχνες, φίλαθλοι, διανοούμενοι, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικά σχήματα και εργατικές λέσχες, φεμινιστικές ομάδες, αγωνιστές και αγωνίστριες, πρωτοβουλίες κατοίκων, ένωσαν τη φωνή τους και πορεύτηκαν μαζί στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη μετά την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του Α.Π.Θ, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πια. Παρά τη δολοφονική μανία των σωμάτων ασφαλείας και τις προσπάθειες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να περισώσουν το κύρος της κυβέρνησης, λοιδορώντας και τρομοκρατώντας, είναι φανερό ότι ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο.

Η ηρωική απεργία πείνας και η αταλάντευτη στάση του Δημήτρη Κουφοντίνα λειτούργησαν παραδειγματικά. Το αίτημά του, απόλυτα νομιμοποιημένο στη συνείδηση της κοινωνίας, δεν ικανοποιείται από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο περιθώριο, στηριζόμενη πλέον μόνο από την αμερικανική πρεσβεία, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τις δυνάμεις καταστολής και κάποια φασιστοειδή. Όμως, η απεργία πείνας πέτυχε μια μεγαλύτερη νίκη, γεμίζοντας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το κίνημα για τη σκληρή αναμέτρηση που έρχεται, δημιουργώντας πανικό στα κρατικά επιτελεία. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλες και όλοι μαζί, μέσα και έξω από τα κελιά. Γι’ αυτό ζητάμε από τον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα να μείνει ζωντανός και να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα. Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται. Θα νικήσουμε!

Κοινή δήλωση των:

Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/Κομμουνιστριών

ΑΡ.Α.Σ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ε.Ε.Κ

Κόκκινη Γραμμή – Ομάδα για την εργατική αντεπίθεση

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά