“Δίνουν” συντάξεις - απολύσεις για να “πάρουν” προσλήψεις με δανεικά

“Δίνουν” συντάξεις – απολύσεις
για να “πάρουν” προσλήψεις με δανεικά

Με δάνειο 3 δις ευρώ από την Παγκόσμια Tράπεζα σχεδιάζει η κυβέρνηση να “προσλάβει” άνεργους έως το 2020

Δάνειο έως 3 δις ευρώ διεκδικεί η κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει 300.000 – 450.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης την περίοδο 2018 – 2020.
Το κυβερνητικό αίτημα για δάνειο οφείλεται σε δύο λόγους :

1) Τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια για προγράμματα ανέργων τελειώνουν φέτος και ουσιαστικά δεν αναμένεται ούτε ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι τέλους του 2020. Την ίδια στιγμή η πτωτική τάση των ποσοστών ανεργίας που έχει αρχίσει να σημειώνεται από το 2013 -2014 (λόγω της μαζικής επέλασης της μερικής απασχόλησης) έχει αρχίσει να «κάμπτεται».

2) Η κυβέρνηση επιχειρεί να «γλυκάνει» την επικείμενη περικοπή έως 1,8 δις ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συντάξεις, αλλά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση.
Μ’ άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να «αντισταθμίσει» τις επικείμενες μόνιμες περικοπές στις αποδοχές των μισών συνταξιούχων της χώρας (σ.σ. αφορούν 1,2 εκατομμύριο έναντι συνόλου 2,6 εκατομμύρια) με την δανεική επιδότηση για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προσωρινές θέσεις απασχόλησης των 586 ευρώ μικτά.
Δηλαδή η κυβέρνηση «δίνει» στους δανειστές μόνιμες περικοπές στις συντάξεις και μόνιμη απελευθέρωση απολύσεων για να «πάρει» μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας και μάλιστα με δανεικά τα οποία θα “φορτώσουν” και άλλο το δημόσιο χρέος.
Η απώλεια μίας σύνταξης το χρόνο -όπως προκύπτει μεσοσταθμικά από την περικοπή 1,8 δις ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για συνταξιούχους άνω των 600 ευρώ- κάθε άλλο παρά θα είναι προσωρινή.
Το ίδιο μόνιμες θα είναι και οι ανατροπές στα εργασιακά, οι οποίες θα πλήξουν τους εργαζομένους στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και πολύ πιθανόν την αύξηση του μέγιστου επιτρεπομένου ορίου τους από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 έως 300 εργαζομένους. Έτσι οι εργοδότες θα μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν εργαζομένους, χωρίς κανένα κρατικό περιορισμό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, το «γλυκαντικό» της δανεικής επιδότησης προγραμμάτων απασχόλησης θα έχει άλλο ένα «πικρό» στοιχείο. 
Ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει το ήδη υπέρογκο και μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος. Μ’ άλλα λόγια, ό,τι «κερδίσουν» προσωρινά οι άνεργοι από την πρόσληψή τους σε μια θέση προσωρινής απασχόλησης, θα το χάσουν και μάλιστα με… τόκο όλοι οι εργαζόμενοι, καθώς αυτοί είναι που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα δανεικά του δημοσίου που στόχο άλλο δεν έχουν από την ελάφρυνση των καπιταλιστών.

Και αυτό γιατί :

Οι μισές από τις νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τις οποίες σχεδιάζει να επιδοτήσει το Υπ. Εργασίας αφορούν τον «ιδιωτικό τομέα».

Οι άλλες μισές θα αφορούν το δημόσιο τομέα, μιας και θα «τρέξουν» μέσα από το ήδη υπάρχον σχήμα της «κοινωφελούς απασχόλησης» στο ευρύτερο δημόσιο. Το σχήμα αυτό δεν παίζει κανένα άλλο ρόλο από το να κλείνει τις «τρύπες» στο δημόσιο και κυρίως στους δήμους, τις οποίες έχει προκαλέσει το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εδώ και επτά χρόνια προκειμένου να μην αυξηθεί η δαπάνη του κράτους για μισθούς και έτσι το έλλειμμα και το χρέος με το οποίο έχουν «φορτώσει» οι Έλληνες και ξένοι καπιταλιστές τον λαό αυτής της χώρας.

Δ.Κ.