Δίωξη δασκάλας στη Σάμο επειδή υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ της Σάμου, που ήδη έχει αποδειχτεί σφηκοφωλιά φασιστών, προχώρησε σε αγωγή ενάντια σε δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, στη δημόσια εκπαίδευση.
Mάλιστα, οι διώκτες της εργαζόμενης δασκάλας διεκδικούν το ποσό των 50.000 ευρώ για «προσβολή των προσωπικοτήτων» τους (μια αντίφαση εν τοις όροις να διεκδικούν «προσωπικότητα» οι ρατσιστές και φασίστες).
Το Μάρτιο είχε προηγηθεί η απόφαση του εν λόγω συλλόγου γονέων για αποχή των παιδιών από τα μαθήματα, ενάντια στην λειτουργία της Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε απογευματινή ζώνη.
Στην πραγματικότητα η διωκόμενη δασκάλα σέρνεται στα δικαστήρια, επειδή υπερασπίζεται έμπρακτα την θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Σάμου και της ΔΟΕ, για την ένταξη όλων των παιδιών στην πρωινή ζώνη των σχολείων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Το προηγούμενο διάστημα, οι ίδιοι ρατσιστικοί κύκλοι, είχαν προπηλακίσει το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Φώτη Μαντζώρο, μέλος του τοπικού σχήματος των Παρεμβάσεων. Τότε, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί, ο Φώτης Μαντζώρος δέχτηκε επίθεση γιατί μετέφερε την απόφαση του Συλλόγου να παλέψει για το δικαίωμα των προσφύγων στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Τώρα οι φασίστες, λυσσασμένοι για την σταθερή και αποφασιστική στάση μαχόμενων εκπαιδευτικών, συνεχίζουν την τακτική τους, έχοντας αποθρασυνθεί από την χρεοκοπία της Κυβέρνησης η οποία εξάλλου είναι υπεύθυνη για τον αποκλεισμό των προσφύγων από την πρωινή ζώνη των σχολείων.
Ήδη εκδηλώνεται ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη διωκόμενη δασκάλα, με ψηφίσματα αλληλεγγύης από συλλόγους σε όλη τη χώρα. Η δίωξη δεν πρέπει να περάσει! Είναι καθήκον του εργατικού κινήματος να παλέψει για το τσάκισμα των φασιστών και του καπιταλιστικού συστήματος που τους υποθάλπει και τους χρησιμοποιεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΑΙΓΑΛΕΩ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αιγάλεω δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός της κατάθεσης αγωγής από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαθέος σε δασκάλα μέλος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου που είχε στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα τις θέσεις του Συλλόγου, της Ομοσπονδίας και του κλάδου συνολικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία έχουν θέση για την εκπαίδευση των μαθητών προσφύγων και μάλιστα στα πρωϊνά τμήματα των Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας, σε συνθήκες ουσιαστικής συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης με τα ελληνόπουλα.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού που ζει στη ελληνική επικράτεια να έχει ισότιμη πρόσβαση και εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συνθήκες.
Στεκόμαστε απέναντι από κάθε μισάνθρωπη φωνή που εμποδίζει τα παιδιά του πολέμου, της φτώχειας και της αναγκαστικής προσφυγιάς να μπουν στο σχολείο
Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι ώστε πάνω απ’ όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.
Θεωρούμε ότι στηρίζοντας τα δικαιώματα των μαθητών προσφύγων στηρίζουμε ταυτόχρονα και τα δικαιώματα όλων των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να βρίσκονται στο σχολείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές
Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.
Ο κλάδος μας πρέπει να θωρακιστεί από αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, που παραβιάζουν τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συγχαρούμε τη δασκάλα μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου που λειτούργησε όπως της επέβαλε η συνείδησή της και σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα όλων των παιδιών για εκπαίδευση.
Παρ’ όλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
* Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
* Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.
* Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς του νησιού και τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας να στηρίξουν τη συναδέλφισσα.
* Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
* Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που τυχόν βρεθεί στη θέση της, και καλούμε το ίδιο να πράξει και η ΔΟΕ με νομική και οικονομική κάλυψη.