Την Τετάρτη 8 Μάρτη, μέρα πανελλαδικού πένθους για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και, ταυτόχρονα, μέρα οργής για τις ελλείψεις, τις παραλείψεις και τα αίτια του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο πόδι. Μια γενική απεργία κηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΕΚΠ, δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τα σχολεία και οι σχολές καταλήφθηκαν και οργανώθηκαν οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Ενάντια σε αυτό το παλλαϊκό πανεργατικό και νεολαιίστικο μαζικό κίνημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση των ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος, μέσω του περιφερειάρχη της στην Πελοπόννησο Παναγιώτη Νίκα, επιχειρεί να οργανώσει την αντεπίθεσή της. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα το έκανε με την χρήση της βίας των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές (όπως και χθες 16/3 στη δεύτερη γενική απεργία με επίθεση στο σωματείο ΣΒΕΟΔ). Στην Καλαμάτα, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ασκεί δίωξη κατά του προέδρου του οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα Παναγιώτη Κάτσαρη για τη συνδικαλιστική του δράση, τη συμμετοχή του και περιφρούρηση της απεργίας. Η ευθύνη της δίωξης του συνδικαλιστή δεν βαρύνει μόνο τον δεξιό περιφερειάρχη αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που υποκρίνεται τη θλιμμένη και με ψεύτικες συγγνώμες προσπαθεί να ξεγελάσει και να διαχύσει τις ευθύνες της και σε άλλους. Η δίωξη του Παναγιώτη Κάτσαρη είναι αποκαλυπτική των πραγματικών της στόχων.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Πρέπει να βρει αλληλέγγυο όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Κάτω τα χέρια από τον συνδικαλιστή Παναγιώτη Κάτσαρη. Να αποσυρθεί άμεσα η εναντίον του δίωξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον περιφερειάρχη της. Θα ασκήσει διώξεις κατά των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων απεργών και διαδηλωτών;

Ολόκληρη η καταγγελία:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΤΣΑΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, απεργών-εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών, νεολαίας βρέθηκαν στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 8/3, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας. Μαχητικές και μαζικές οι συγκεντρώσεις που καλούνταν καθημερινά σε όλες τις μεγάλες πόλεις ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ και να μπει φραγμός στην δολοφονική πολιτική κυβερνήσεων – συστήματος – κεφαλαίου. Τη στιγμή που το πολύνεκρο δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωρώντας σε συνδικαλιστική δίωξη κατά του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο.) Παναγιώτη Κάτσαρη.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη συνδικαλιστική δίωξη του Παναγιώτη Κάτσαρη, επειδή τόλμησε μαζί με τους εργαζόμενους-απεργούς στο Ινστιτούτο Καλαμάτας-ΔΑΟΚ να περιφρουρήσει την πανεργατική απεργία της 8 Mάρτη, που κηρύχθηκε για να πενθήσει τους αδικαίωτους νεκρούς των Τεμπών, σε ένα κτήριο που είναι άκρως επικίνδυνο και γεμάτο σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ο ίδιος ο σύλλογος εργαζομένων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει. Τους απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται, όπως πολύ θα ήθελαν, και δεν σιωπούν. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν μοιραίοι “Σταθμάρχες”, όπως στην εργατική τραγωδία – έγκλημα των Τεμπών. Η απεργιακή περιφρούρηση στην Καλαμάτα, που υλοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο. και τους απεργούς-εργαζόμενους ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 7/3/2023. Καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να περιφρουρούν τις απεργίες τους, όποτε κρίνουν σκόπιμο και κανένας νόμος Χατζηδάκη δεν θα βάλει στο γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία, όπως οι ίδιοι επιθυμούν και ονειρεύονται.

Η δίωξη του Παναγιώτη Κάτσαρη είναι παραδειγματική για να τρομοκρατήσει και να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης. Τους ενοχλεί η αγωνιστική στάση των ταξικών δυνάμεων των εργαζομένων, που δεν μασάνε τα λόγια τους απέναντι στον εργοδοτικό δεσποτισμό, δεν σφυρίζουν αδιάφορα στην λαϊκή αγανάκτηση και αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Το δικαίωμα στην απεργία, η περιφρούρηση των αγώνων και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες!

Ούτε το όργιο αστυνομικής βίας – διώξεων, ούτε το προπαγανδιστικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» μπορούν να διασώσουν την δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της “ανταποδοτικότητας”, του “πάνω από όλα το κέρδος”  που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

• ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΑΡΗ

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ