DIP και ΕΕΚ: Αλληλεγγυή στους πρόσφυγες και μετανάστες

DIP και ΕΕΚ: Αλληλεγγυή στους πρόσφυγες και μετανάστες

Kοινή ανακοίνωση Tούρκων και Eλλήνων διεθνιστών
DIP και EEK : Aλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Μην αφήσετε τη Μεσόγειο να γίνει νεκροταφείο των φτωχών για άλλη μια φορά! Ανοίξτε τα σύνορα της Ευρώπης!
Σταματήστε το πολιτικό αλισβερίσι Τουρκίας – Ε.Ε.!

Η Τουρκία άρχισε και πάλι να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πολιτικό όπλο, ανοίγοντας τα σύνορά της για να πιέσει την Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία από την Τουρκία.

Το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μέρος της ταξικής πάλης

Ο αντίκτυπος στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας είναι δραματικός. Η δεξιά ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε εξαιρετικά σκληρά μέτρα, όπως η οχύρωση των ελληνοτουρκικών συνόρων, χρησιμοποιώντας το στρατό, τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και την ακτοφυλακή, καθώς και εθνικιστικές πολιτοφυλακές και φασιστικές συμμορίες κατά μήκος του ποταμού Έβρου και των νησιών, όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν βαλτώσει ήδη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Ενάντια ακόμα και στο υφιστάμενο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, με εντολή του Γενικού Επιτελείου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβλήθηκε αναστολή ενός μηνός των διαδικασιών ασύλου και η άμεση επιστροφή των αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν εισέλθει τη χώρα. Η ελληνική αστυνομία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί χημικά και κρότου-λάμψης κατά των προσφύγων που στριμώχνονται στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο στρατός ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με τη χρήση πραγματικών πυρών. Το Ναυτικό, το Λιμενικό και η Ευρωπαϊκή Frontex περιπολούν στα σύνορα απ’ τον ποταμό Έβρο (Meriç) μέχρι τη Λέσβο (Midilli), τη Χίο (Sak_z), την Κω (_stanköy) και τα άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Ήδη πρόσφυγες, ιδιαίτερα παιδιά, αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν κοντά στον ποταμό Έβρο ή πνίγηκαν στο Αιγαίο. Φασιστικές συμμορίες, κυρίως τάγματα εφόδου της διαβόητης ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» επικουρούμενης από Αυστριακούς, Γερμανούς, ακόμη και Σκανδιναβούς ή Νορβηγούς Ναζί, επιχειρούν πογκρόμ κατά των προσφύγων στον Έβρο, στη Λέσβο και τη Χίο, επιτίθενται σε ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ, εθελοντές αλληλέγγυους προς τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα αντιφασιστικές αριστερές οργανώσεις και αγωνιστές. Στην προπαγάνδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, οι φασίστες δηλώνουν: «Για να απαλλαγούμε απ’ τους μετανάστες, θα πρέπει ν’ απαλλαγούμε πρώτα απ’ την Αριστερά». Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός Τύπος, η τηλεόραση και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, διασπείροντας την εθνικιστική υστερία και πολεμοκαπηλία, απεικονίζουν την Αριστερά και κατ’ αρχήν τους επαναστάτες διεθνιστές, ως «προδότες του Έθνους και συνεργάτες της τουρκικής εισβολής».
Αψηφώντας τις απειλές και την καταστολή, τα ελληνικά εργατικά, λαϊκά, αντιφασιστικά και νεολαιΐστικα κινήματα αγωνίζονται. Στις 5 Μαρτίου, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, του Βόλου, των Χανίων κλπ. σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, την ξενοφοβία, τον πόλεμο και το σοβινισμό, καταγγέλλοντας το ρόλο της κυβέρνησης και των κυρίων της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, μια χώρα και ένας λαός που έχει ήδη καταστραφεί από την άλυτη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και μια δεκαετία δρακόντειας «λιτότητας», είναι το σημείο συνάντησης της έκρηξης του ηφαιστείου της Μέσης Ανατολής και της βαθιάς κρίσης στην ίδια την ΕΕ. Κλονίζεται και πάλι από έναν κοινωνικοπολιτικό σεισμό τον οποίο η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν στα σύνορα, μέσα στο κρύο, την πείνα και αντιμετωπίζοντας την απειλή της ασθένειας, με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους τους. Μερικοί απ’ τους πρόσφυγες, προσπαθώντας να πετύχουν άσυλο στην Ευρώπη, αναγκαστικά διασχίζουν μονοπάτια λαθρεμπόρων που ήδη περιμένουν να επωφεληθούν από την κρίση. Σύμφωνα με αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, από το 2014 έως το 2018 σχεδόν 16 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους πνιγμένοι στη Μεσόγειο ενώ προσπαθούσαν να μπουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης επιβιβαζόμενοι στα μικρά, ανασφαλή σκάφη των λαθρεμπόρων. Όσοι είναι αρκετά «τυχεροί» για να φτάσουν στην Ελλάδα, θα κρατηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που ονομάζονται “hot spots”.

Το βάρος στους ώμους των λαών της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικά, δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα!

Όπως φαίνεται και στην περίπτωση αυτή, τα φασιστικά κινήματα και όλα τα είδη ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το προσφυγικό πρόβλημα για να εκτρέψουν το θυμό της εργατικής τάξης και των φτωχών απ’ τους πραγματικούς ενόχους πίσω απ’ τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που υπομένουν, δηλαδή την καπιταλιστική τάξη, και να τον κατευθύνουν στους φτωχούς και απελπισμένους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στις χώρες τους, προωθώντας τον ρατσισμό. Αυτοί οι πρόσφυγες διέφυγαν από έναν πόλεμο που προωθήθηκε και προωθείται από τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό, τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την κατάσταση των χωρών τους! Οι πρόσφυγες/μετανάστες δεν είναι «ανταγωνιστές» αλλά θύματα του ίδιου συστήματος που εκμεταλλεύεται όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το βάρος στους ώμους των εργατών της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικά δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα!
Η ΕΕ είναι ένοχη γιατί υπέγραψε συμφωνία με τον Ερντογάν το 2016, πίσω απ’ την πλάτη των προσφύγων, συμφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και τους απομακρύνει απ’ την Ευρώπη, δωροδοκώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας για να κρατήσει τα σύνορα κλειστά. Ανοίξτε τα σύνορα της Ευρώπης στους Σύρους, στους Αφγανούς και τα άλλα θύματα του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος!

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί, είναι αδέλφια μας!

Μην πιστεύετε στα λόγια του Ερντογάν και των άλλων εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΑΚΡ που ισχυρίζονται ότι φιλοξενούν και βοηθούν τους πρόσφυγες μέχρι σήμερα και ότι έχουν αφεθεί μόνοι από την Ευρώπη. Αυτή είναι μια πολύ παραμορφωμένη εικόνα της αλήθειας. Ενώ ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες είναι οι θρησκευτικοί αδελφοί τού τουρκικού λαού, η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν χορήγησε ούτε στους αιτούντες άσυλο στη χώρα το καθεστώς του πρόσφυγα. Οκτώ χρόνια, εξακολουθούν να ονομάζονται νομικά «επισκέπτες»! Ενώ ο Ερντογάν καυχιόταν για την καλοσύνη της Τουρκίας προς τους πρόσφυγες, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των προσφύγων έπρεπε να υποφέρει και υποφέρει ακόμα άθλιες συνθήκες στη χώρα, δουλεύοντας ανεπίσημα, λαμβάνοντας ένα κλάσμα ακόμη και του κατώτατου μισθού, με την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, ζώντας στοιβαγμένη σε κακής ποιότητας, υπερτιμημένες κατοικίες και αντιμετωπίζοντας το ρατσισμό όλη την ώρα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνέχισε να παίζει το προσφυγικό χαρτί κατά της Ευρώπης σαν οι πρόσφυγες να ήταν απλά πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι – ως τώρα, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χαρτί, τελικά.
Είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία να θυμηθούμε ότι ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος, μόλις πριν από έξι μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2019, στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επιπλήττοντας τη Δύση επειδή ανέλαβε πολύ μικρή ευθύνη για τους Σύρους πρόσφυγες, σήκωσε μια φωτογραφία του Aylan Kurdi, ενός νεαρού παιδιού Κούρδων απ’ τη Συρία που, αφού προσπάθησε να διασχίσει το Αιγαίο με την οικογένειά του, πνίγηκε στη θάλασσα και του οποίου το σώμα ξεβράστηκε στην στεριά και βρέθηκε με το πρόσωπο στο έδαφος σε μια παραλία ενός από τα μοντέρνα τουριστικά θέρετρα της τουρκικής ακτής του Αιγαίου. Το πόσοι ακόμη Aylan θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα της νέας απόφασης της τουρκικής Κυβέρνησης, μένει να το δούμε.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι διαπραγματευτικά χαρτιά για χρήση από την κυβέρνηση του ΑΚΡ όποτε το επιθυμεί, είναι τα αδέλφια μας! Η ίδια η τουρκική κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη για το λόγο ακριβώς που αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις χώρες τους, για τη πολιτική που ακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών στη Συρία. Αυτή η πολιτική επιδιώκεται πεισματικά εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, προς εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του Ερντογάν να αναδειχθεί ο μοναδικός ηγέτης του σουνιτικού αραβικού κόσμου. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως αυτή την πολιτική και να αποσύρει τα στρατεύματά της απ’ την Ιντλίμπ και τη Συρία!
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη στα κατασταλτικά της μέτρα, φυσικά. Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν μία προς μία, με την Κωνσταντινούπολη επικεφαλής, να απαγορεύουν όλες τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε επίσης την ως τώρα πατροπαράδοτη φεμινιστική νυχτερινή πορεία στη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική συνοικία του Beyo_lu (Πέραν) οδηγώντας στο ιστορικό κέντρο της πλατείας Taksim. Άλλοι χώροι λέγεται ότι επετράπησαν, αν και η αστυνομία πέρυσι επιτέθηκε βίαια στις γυναίκες καθώς φώναζαν συνθήματα κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες! Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ιντλίμπ χρησιμοποιείται από τους ακολούθους του AKP και το συνεργάτη του το φασιστικό MHP για να ανάψουν το σοβινισμό στη χώρα, με την αστική αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου του δήθεν σοσιαλδημοκρατικού CHP να παίζει το δεύτερο βιολί στη εθνικιστική ρητορική των κυβερνητικών κομμάτων.

Για μια εργατική διεθνή αλληλεγγύη!

Καλούμε το διεθνές εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί ενάντια στην προοπτική η Μεσόγειος να γίνει για άλλη μια φορά νεκροταφείο για τους φτωχούς λαούς της Δυτικής Ασίας οι οποίοι είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών και αντιδραστικών πολέμων στη Μέση Ανατολή!
Καλούμε τους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και του κόσμου να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες κατά της αντιδραστικής ελληνικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη και κατά του ιμπεριαλισμού της ΕΕ, που αφήνουν στους πρόσφυγες μόνο τις επιλογές να πνιγούν στη Μεσόγειο, να στριμωχτούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να γίνουν θύματα της αστυνομίας και του στρατού της τουρκικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα δικά της συμφέροντα!

DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα -Τουρκία)
EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Ελλάδα)
6-3-2020