ΔΝΤ και ΕΕ προειδοποιούν για ένα νέο κοινωνικό πόλεμο

Την πρώτη επίσημη μεταμνημονιακή “κόκκινη” κάρτα έλαβε η κυβέρνηση στο Eurogroup, καθώς δεν εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας.
Ο λόγος για αυτό το μπλόκο ήταν οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων, δηλαδή μη εξυπηρετήσιμων, δανείων μέσα από τις σχεδιαζόμενες ανατροπές στο νόμο Κατσέλη.
Αν και η μη άντληση της δόσης αυτής δεν δημιουργεί κανένα άμεσο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα, εντούτοις αποτελεί ένδειξη της αναντιστοιχίας μεταξύ της εθνικής πολιτικής κατάστασης και των απαιτήσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Ποιο είναι το βασικό συστατικό της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας; Η προσπάθεια της κυβέρνησης και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος να τη βγάλει το “λάδι” μετά από 10 χρόνια μνημονιακής λεηλασίας, αλλά και για τα επόμενα δεκάδες χρόνια της μεταμνημονιακής εποπτείας. Η απόπειρα αυτή γίνεται, κυρίως, μέσω παρεμβάσεων σαν αυτή της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, αλλά και τα διάφορα σενάρια που διαρρέονται σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις το 2011 -12.
Ποιο είναι το βασικό συστατικό της διεθνούς πολιτικής κατάστασης; Η όξυνση της παγκόσμιας κρίσης χρέους, του διεθνούς οικονομικού πολέμου αλλά και της πολιτικής κρίσης ιδίως στο εσωτερικό των χωρών-μελών της ευρωζώνης ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη. Η διεθνής και ευρωπαϊκή κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει παροχές σαν εκείνες τις οποίες εξαγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Έτσι μπορεί η κυβέρνηση, πρώτα από όλα, να κάνει τα πάντα για να πείσει το λαό πως επιστρέφουμε στην “κανονικότητα” και έτσι πάει πίσω κάθε μέτρο που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν ψευδαίσθηση (όπως π.χ. το κυνήγι των οφειλετών των τραπεζών) ή εξαγγέλλει “φιλο-λαϊκά” μέτρα, αλλά η Ευρωζώνη, όσο και να κάνει τα… στραβά μάτια για να μην κηλιδώσει το ελληνικό “success story” παραμονές των ευρωεκλογών, δεν μπορεί και να καταπιεί αμάσητα τα μπρος – πίσω της στις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια.
Επίσης δεν μπορεί να μην πει κουβέντα για την “σοκαριστική”, όπως την χαρακτήρισε η Κομισιόν, αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα.
Δεν μπορεί, εξάλλου, να μην μιλήσει για το κόστος των αναδρομικών των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο υπερκαλύπτει το ύψος του στόχου του υπερπλεονάσματος (δηλ. πάνω από 7 δισ. ευρώ).
Γι’ αυτό ήδη οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως αν αυτή ή όποια μελλοντική κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει αναδρομικά, θα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει “αντισταθμιστικά” μέτρα. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών για επιδόματα και μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων. ΔΝΤ και Κομισιόν δεν προειδοποιούν απλά για επικείμενες ανατροπές στην εκτέλεση στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά για ένα νέο κοινωνικό πόλεμο, μετά τις εκλογές, όποιον και αν είναι το αποτέλεσμά τους.Ας προετοιμαστούμε.
ΔΚ