ΔΥΟ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

 

 

 

Δύο είναι οι νεκροί εργάτες μετά την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου των ΕΛ.ΠΕ., κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, στις 8 Μαΐου. Αρκετοί άλλοι εργάτες τραυματίστηκαν, άλλοι ελαφρά, άλλοι σοβαρά.

Έντεκα ημέρες μετά το «ατύχημα», το πρωινό της Τρίτης 19/5, κατέληξε ο εργαζόμενος της επιχείρησης Μπάμπης Δευτεραίος. Πατέρας δύο παιδιών, μόλις 41 ετών, υπέκυψε στα τραύματα του στο «Αττικόν», όπου νοσηλευόταν.

Δεν πρόλαβε να φύγει η ημέρα, κι άλλος ένας συνάδελφός του τον «ακολούθησε». Πρόκειται για τον μετανάστη εργάτη Ραμαντάν Ντελιλάι, εργαζόμενο στα ΕΛ.ΠΕ. μέσω εργολαβικής εταιρείας.

Είναι οι ίδιες εταιρείες που έχουν κατακυριεύσει τον Δημόσιο κι Ιδιωτικό τομέα, από την μια εκμεταλλευόμενες σαν σκλάβους τους εργάτες τους, από την άλλη, πιέζοντας προς τα κάτω τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και των «παλιών» εργαζόμενων μέσα στους χώρους εργασίας, μέχρις ότου εξισωθούν όλοι «στον πάτο». Εκεί, όπου και μας θέλουν να ζούμε και να δουλεύουμε τα αφεντικά.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας της εργατικής τάξης, που πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις εν μέσω κρίσης τα τελευταία χρόνια, αντανακλάται πρώτα και κύρια στην ασφάλεια των εργαζομένων: εκεί που κάθε έκπτωση στις δαπάνες ασφαλείας των εργοδοτών, σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Δευτεραίος και ο Ντελιλάι δεν είναι τα πρώτα θύματα των αφεντικών στα βωμό του κέρδους. Στο χέρι της εργατικής τάξης, να είναι τα τελευταία. Παλεύοντας για να πάρουμε οι ίδιοι τα εργοστάσια και την εξουσία στα χέρια μας, σχεδιάζοντας την παραγωγή με τους δικούς μας όρους, έτσι όπως μόνο εμείς ξέρουμε ότι θα είναι ασφαλείς για εμάς και για όλη την κοινωνία. Κανένα αρπακτικό καπιταλιστής δεν θα νοιαστεί για τις ζωές μας, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, λίγη ώρα μετά το θάνατο του Χαράλαμπου Δευτεραίου, εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει το τραγικό συμβάν «έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης».

Κ. Α.