ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ/ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ/ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»

 

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν αδιάκοπης λειτουργίας του αυτοοργανωμένου Κοινωνικού  Ιατρείου/Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ιλίου.

Η δημιουργία του ήταν προϊόν της ενεργού αντίστασης, ‘από τα κάτω’, στην κατάρρευση του όποιου συστήματος Υγείας υπήρχε,  την οποία είχαν ήδη επιφέρει τα δυο πρώτα μνημόνια, επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου, με την διάλυση, μεταξύ άλλων, του ΙΚΑ, με την μετάλλαξη και συρρίκνωσή του στο ανεπαρκέστατο ΠΕΔΥ.

Ακολούθησε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, αυτή τη φορά από την «πρώτη φορά αριστερά», που τις συνέπειες της εφαρμογής του ζούμε ακόμα σήμερα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ταυτόχρονα με την ραγδαία φτωχοποίηση της πλειονότητας των λαϊκών μαζών, την μαζική ανεργία και την ραγδαία επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας- κακοπληρωμένης, ή και απλήρωτης και όλο και πιο συχνά ανασφάλιστης – και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα κοράκια του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, έχουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με όλο και λιγότερο και όλο και πιο κακοπληρωμένο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο), με την εισαγωγή και επέκταση των ποικίλων μορφών ιδιωτικών σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, με αποψιλωμένους τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη.

Τα μέτρα του δήθεν ‘παράλληλου προγράμματος’ της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, που θα έκαναν, υποτίθεται απρόσκοπτη την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας και στο φάρμακο, δεν ήταν παρά μια παρωδία κοινωνικής πολιτικής, που δεν κατάφερε να ξεγελάσει κανέναν, αφού, εκτός από την αβάσταχτη για πολλούς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) συμμετοχή στα φάρμακα, όλοι και όλες βιώνουν καθημερινά τις τρίμηνες έως και εξάμηνες (καμιά φορά, έως και ένα χρόνο, σε κάποιες μονάδες ψυχικής υγείας) αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και τις άκρως υποβαθμισμένες συνθήκες νοσηλείας μέσα στα νοσοκομεία.

Και έρχεται τώρα το ‘τέταρτο μνημόνιο’, που επέβαλλαν οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της ΕΕ και του ΔΝΤ, για μια επ΄ άπειρον επιτροπεία της χώρας, μιαν εσαεί λιτότητα, περαιτέρω φτωχοποίηση, εξάλειψη της όποιας κοινωνικής παροχής.

Είναι γι΄ αυτό που τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο για τη στήριξη (ιατρική, φαρμακευτική, κοινωνική, υλική κλπ) όλων όσων έχουν ανάγκη, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων,

εργαζόμενων και άνεργων, προσφύγων και μεταναστών.

Όχι για να καλύψουν τις τρύπες του συστήματος, ή για να το υποκαταστήσουν, αλλά σε κινηματική βάση, αμφισβητώντας κάθε στιγμή την απόρριψη, από το Σύστημα Υγείας, όλων όσων έχουν ανάγκη, παλεύοντας ενάντια στις ασκούμενες πολιτικές και διεκδικώντας ένα πλήρως δημόσιο σύστημα Υγείας, με απολύτως δωρεάν και υψηλού ποιοτικού επιπέδου παροχές, κάτω από τον πλήρη έλεγχο των εργαζόμενων σε αυτό, των ασθενών και της κοινωνίας.

Αυτό φυσικά σημαίνει επαρκή χρηματοδότηση της Υγείας, προσλήψεις προσωπικού, εθνική φαρμακοβιομηχανία και πολλά άλλα, που προϋποθέτουν την άμεση και πλήρη διαγραφή του χρέους, την ρήξη με τα μνημόνια, την λιτότητα, την  ΕΕ και το ευρώ, προς μια κοινωνική οργάνωση όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα αποτελούν την πρώτη και αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα.

Καλούμε όλες και όλους στην εκδήλωση – συζήτηση

«Η Υγεία στην εποχή των μνημονίων»

την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, ώρα 6.30 μμ.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιλίου, Αγ. Φανουρίου 99.

 

Θα μιλήσουν :

Πάνος Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ

«Οι επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας». Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος,

«Η κρίση στην Ψυχική Υγεία»

Δώρα Κανελλοπούλου, αλληλέγγυα του ΚΙΦΑ Ιλίου

«Απολογισμός των δυο χρόνων λειτουργίας του ΚΙΦΑ Ιλίου»

Νίκος Κατούφας, αλληλέγγυος του ΚΙΦΑ Ιλίου

«Η κατάσταση των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι από τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία Ν. Φιλαδέλφειας/Ν. Χαλκηδόνας, Κ. Πατησίων/Αχαρνών, Ν. Σμύρνης και Αγ. Νεκταρίου Βόλου.

Θα συντονίσει ο Δημήτρης Γεωργίου, καρδιολόγος στο ΚΙΦΑ Ιλίου.