του Σωτήρη Παπαδημητρίου

Ο δήμαρχος Λιβαδειάς αγνοώντας τους δημότες, το Εργατικό Κέντρο και 46 φορείς της πόλης που συνυπέγραψαν το αίτημα του Εργατικού Κέντρου, αλλά και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο που είχε από πριν ένα χρόνο πάρει απόφαση για την σύσταση διαπαραταξιακής για τον ίδιο σκοπό, διαπραγματεύτηκε  μόνος του, εν κρυπτώ και παραβύστω, με έναν γραμματέα του πρωθυπουργού μια έκπτωση μερικών ευρώ για τα ακίνητα της Κρύας, ξεσηκώνοντας εναντίον του όλη την πόλη.

Όπως σημειώναμε σε προηγούμενο άρθρο η περιοχή της Κρύας είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η Κρύα είναι η καρδιά και η ταυτότητα της πόλης, ένα σημείο εξαιρετικού κάλλους, που μαζί με τις ανακαινισμένες παλιές βιοτεχνικές εγκαταστάσεις έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης, πολιτικών, συνδικαλιστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και χώρο χαλάρωσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λιβαδειάς, στις 2-6-2021, συζητήθηκε το θέμα των ακινήτων της Κρύας, σχεδόν ένα χρόνο μετά από μια ομόφωνη απόφαση του ιδίου οργάνου, για τη δωρεάν διεκδίκηση της παραχώρησης των ακινήτων στο Δήμο Λιβαδειάς, και με ταυτόχρονο άνοιγμα των ακίνητων, με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή του δημάρχου κ. Ταγκαλέγκα όχι μόνο δεν άνοιξε για χρήση τα ακίνητα με ευθύνη της, όπως καλούσε η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση της ΕΤΑΔ ΑΕ, για μίσθωση του ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ από τον Δήμο, έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.200 ευρώ.

Το ΕΚ Λιβαδειάς εκτός από την ανακοίνωση που ακολουθεί, έχει καλέσει σε συγκέντρωση την Παρασκευή 1/10 στις 17:30 στον αύλειο χώρο για ενημέρωση και αποφάσεις, όλους τους φορείς που συνυπέγραψαν το δικό του ψήφισμα διεκδίκησης.

Η ανακοίνωση του ΕΚ Λιβαδειάς αναφέρει:

Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς εμποδίζει με τις ενέργειές του την δωρεάν παραχώρηση στους πολίτες της Λιβαδειάς των Ακινήτων της Κρύας.
Ο Δήμαρχος δεν σεβάστηκε τους πολίτες της Λιβαδειάς, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων και ενεργεί αυτοβούλως ρίχνοντας από την μία πλευρά στον κάλαθο των αχρήστων το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς με τους 46 υπογράφοντες Φορείς, ενώ από την άλλη παραγκώνισε και δεν σεβάστηκε ούτε την διαπαραταξιακή του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε συσταθεί!
Ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μέσω  τηλεοπτικής εκπομπής και όχι στα επίσημα θεσμικά όργανα, ότι ύστερα από συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, το αντίτιμο για τον Νερόμυλο έκλεισε στα 2.200 €.

Δηλαδή προκύπτει  ότι ο Δήμαρχος διαπραγματεύτηκε (;) βιαστικά, μόνος του και εν κρυπτώ με την κυβέρνηση ένα νέο «μικρότερο» μίσθωμα, αντί να προχωρήσει  στην διαδικασία -για την οποία είχε και ο ίδιος δημόσια δεσμευτεί-  δηλαδή, να ζητήσει την δωρεάν παραχώρηση των Ακινήτων στα Υπουργεία και με την Πόλη σύσσωμη, να διεκδικήσει την απόδοση των Ακινήτων στους φυσικούς ιδιοκτήτες, τον Λαό της Λιβαδειάς.

Και το χειρότερο όλων είναι πως για μεγάλο διάστημα ενεργούσε θέλοντας να πείσει, πως θα μπει μπροστά για να διεκδικήσει την δωρεάν απόδοση των Ακινήτων στο Λιβαδίτικο λαό και γι’ αυτό υποτίθεται ο δήμαρχος συναίνεσε και στην δημιουργία της  διαπαραταξιακής.

Στις 23/7 δε, στην εκδήλωση του ΕΚΛ, δεσμεύτηκε σε ομιλία, που του παραχώρησαν το δικαίωμα να εκφωνήσει το ΕΚΛ και οι παρευρισκόμενοι Φορείς, πως θα έμπαινε μπροστά για να κερδίσουμε το αίτημα, πολιτικά ή και  δικαστικά.

Τι  δεν έκανε;

  • Δεν έκανε ένα έγγραφο αίτημα για να εξεταστεί από το Υπουργείο και κάθε αρμόδιο φορέα, η δωρεάν  παραχώρηση των Ακινήτων.
  • Δεν ζήτησε ποτέ την νομική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και δεν προετοίμασε ποτέ επί της ουσίας μια δικαστική διεκδίκηση των ακινήτων.

Τι  έκανε;

  • Παραγκώνισε  την διαπαραταξιακή επιτροπή, ενεργώντας μόνος.
  • Διαπραγματεύτηκε μόνος του  έκπτωση… μερικών ευρώ και όχι το συμφωνηθέν αίτημα για τη δωρεάν παραχώρηση των Ακινήτων!

Η εξέταση των παραπάνω γεγονότων  δείχνει μια επικίνδυνη διαχείριση των συμφερόντων των πολιτών της Λιβαδειάς από μέρους της Δημοτικής Αρχής,  με αδιαφανείς τρόπους και σκοπούς.

Τέλος ζητάμε από κάθε δημοτικό σύμβουλο να τοποθετηθεί επίσημα και προσωπικά, αλλά και από τις δημοτικές παρατάξεις να καταψηφίσουν την πρόταση του Δημάρχου όταν έρθει στο ΔΣ, ώστε να μπορεί  ο λαός της Λιβαδειάς να ξεκινήσει πολιτική και δικαστική διεκδίκηση των Ακινήτων. 

Για       το       Δ.Σ.:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ  –  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ