Αλληλεγγύη στους εργάτες της Eλληνικής Xαλυβουργίας

Με ένα κάλεσμα προς ολόκληρη την εργατική τάξη που είναι ταυτόχρονα και μια κατάθεση ψυχής, γεμάτη με την ιδιαίτερη εκείνη αξιοπρέπεια που μόνο στους προλετάριους συναντά κανείς, με ταξικό λόγο και συνείδηση, οι Χαλυβουργοί σκιαγραφούν τον αγώνα τους, απευθυνόμενοι προς όλο τον λαό.

Τίποτα δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάμψει τον δύσκολο απεργιακό τους μαραθώνιο, 16 μέρες όταν έγραφαν το ψήφισμα τους, 23 μέρες όταν γράφεται το παρόν. Ούτε οι απειλές της εργοδοσίας, ούτε οι δικαστικοί κλητήρες στα σπίτια των απεργών, ούτε οι ψευτο-υποσχέσεις των Κουτρουμάνηδων. Οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας ξέρουν καλά πως ο αγώνας τους για δουλειά, ψωμί κι αξιοπρέπεια, αγώνας ενάντια στους μισθούς πείνας, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην πλήρη διάλυση όλων των δικαιωμάτων τους, μπορεί να νικήσει μόνο από τα δικά τους χέρια.

Γι’ αυτό και 23 μέρες τώρα, από τις 31 Οκτώβρη, όχι απλά κανείς εργάτης δεν έχει πάει για δουλειά, αλλά και το εργοστάσιο παραμένει όπως του πρέπει, κλειστό και περιφρουρημένο.

Και οι χαλυβουργοί ξέρουν καλά πως, σε αντίθεση με τους παρασιτικούς εργοδότες και την κυβέρνηση φασιστοειδών που τους κάνει τις πλάτες, έχουν με το μέρος τους την εργατική τάξη και το λαό. Δίπλα στον αγώνα τους βρίσκονται καθημερινά δεκάδες σωματεία και κινήσεις. Στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο, τα σχολεία της περιοχής βγήκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν κι απαίτησαν «Νίκη στους Απεργούς Χαλυβουργούς». Ολόκληρη η τοπική κοινωνία στους γύρω δήμους, που ζουν από τους μισθούς των πατεράδων-συζύγων-εργατών στη Χαλυβουργία, οργανώνεται στο πλευρό τους.

Στη συναυλία στο εργοστάσιο, το Σάββατο 19/11, εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Αττικής κι ακόμη παραπέρα, συνέρευσαν κατά χιλιάδες, κλείνοντας μέχρι και το ένα ρεύμα της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού. Δεκάδες εργατικά κέντρα, σωματεία, συνεταιρισμοί, οργανώσεις, σύλλογοι ήταν εκεί. Κι ενώ ο βιομήχανος Μάνεσης έστελνε εξώδικα να μη μπει κανείς στο εργοστάσιο, η θάλασσα από εργαζόμενους, άνεργους και νεολαίους, τον έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και γέμιζε κάθε γωνιά της Χαλυβουργίας, στήνοντας το δικό της γλέντι αλληλεγγύης.

Την Δευτέρα 21/11 πάλι, οι απεργοί της Χαλυβουργίας συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή, μεταφέροντας την πάλη τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι εργάτες της Χαλυβουργίας είναι αποφασισμένοι να νικήσουν. Θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά, όποιος θελήσει να τους σταθεί εμπόδιο, να τους εξαπατήσει, να τους κοροϊδέψει, ή και να περιχαρακώσει τον αγώνα τους.

 

Κώστας Απ.

 

Ακούστε την φωνή των Χαλυβουργών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό.

Συνάδελφοι, ακούστε την φωνή των Χαλυβουργών.

 

Εμείς οι 400 εργάτες της Ελλ. Χαλυβουργίας απεργούμε σαν μια γροθιά για 16η μέρα & συνεχίζουμε. Πίσω δεν κάνουμε, διαλέξαμε τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, υπερασπίζουμε το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν γυρνάμε για δουλειά μέσα στην φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Απαιτούμε να επιστρέψουν στη δουλειά οι 34 απολυμένοι συνάδελφοι μας. Ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία της Ε.Χ. λειτουργεί σαν λαγός των βιομηχάνων. Είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών. Η παραγωγή με την σκληρή δουλειά μας, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με νεκρό συνάδελφο μας πέρυσι, από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000 τόνους. Τα κέρδη του βιομήχανου της εταιρίας είναι αμύθητα, ο οποίος συνεχίζει να εκβιάζει ότι αν δεν δεχθούμε να δουλέψουμε σκλάβοι, θα απολύσει 180 ακόμη εργαζόμενους. Οι χαλυβουργοί του δώσαμε την απάντηση που πρέπει. Νικήσαμε το φόβο, τους εκβιασμούς, την απειλή της πείνας. Κατεβήκαμε σε απεργία. Είμαστε όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές, δεν μπορεί κανείς να μας λυγίσει. Οι βιομήχανοι στα γύρω εργοστάσια περίμεναν να έχουμε κουραστεί, να έχουμε πάει για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, να έχουμε υπογράψει 5ωρο. Ο βιομήχανος της εταιρίας ομολόγησε ότι δεν περίμενε τέτοιο αγώνα! Αποδείξαμε ότι οι εργάτες έχουν αστείρευτη δύναμη. 16 μέρες σήμερα, όλο το 24ωρο με βάρδιες περιφρουρούμε την απεργία μας. Ένιωσαν την δύναμη μας, κι εμείς μάθαμε περισσότερα. Ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους εχθρούς. Στηριζόμαστε στην δύναμη της αλληλεγγύης. Δεκάδες σωματεία μας στηρίζουν από την πρώτη μέρα. Το ΠΑΜΕ είναι διπλά μας. Ενισχύστε τον αγώνα των Χαλυβουργών με κάθε τρόπο. Για τον Χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό! Χάνοντας εμείς, ανοίγει η πόρτα για το 5ωρο και την εργασιακή ζούγκλα και στις υπόλοιπες βιομηχανικές μονάδες, οι βιομήχανοι περιμένουν στην γωνία. Η νίκη των Χαλυβουργών θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη. Γι αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας, κοντά μας. Ως εδώ! Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η επίθεση στην ζωή μας δεν θα περάσει. Στηρίξτε τους απεργούς Χαλυβουργούς με κάθε τρόπο. Ψηφίσματα & αποφάσεις απ’ τα συνδικάτα, φορείς της γειτονιάς, συλλόγους νεολαίας, γυναικών, παντού, την φυσική σας παρουσία έξω από την πύλη, την συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των οικογενειών των χαλυβουργών, συγκέντρωση τροφίμων. Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργ. Κέντρου Ελευσίνας που εδώ και 16 μέρες όχι μόνο δεν συνεδρίασαν για να συζητήσουν την οργάνωση της αλληλεγγύης, αλλά μας «συμβουλεύουν» να υποταχθούμε, μας συκοφαντούν, προσπαθούν να μας διαιρέσουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να τους προσπεράσουν και να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η νίκη θα είναι δύσκολη μα θα είναι δική μας!

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ KAI ΠΑΛΗ

Από την Γ.Σ των εργαζομένων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Ασπρόπυργος