ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τυχοδιωκτικό εκφυλισμό

 του Σωτήρη Παπαδημητρίου*

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 2021. φωτογραφεία αρχείου Ν.Π.

Οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς ανέδειξαν με απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ τις δυνάμεις που αποτέλεσαν το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΕΑΜ δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την δυνατότητα το ΕΚΛ να συνεχίσει να μάχεται για τα συμφέροντα των εργαζόμενων της επαρχίας, ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τυχοδιώκτες που προσπάθησαν να το ελέγξουν.

Ο σταθερός ταξικός προσανατολισμός του ΕΚΛ, που εκφραζόταν από την πλειοψηφία του ΔΣ, στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, έκανε δυνατή στην πόλη της Λιβαδειάς να εμφανιστεί το εργατικό κίνημα σε ενωτικές εκδηλώσεις με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνοντας νέα πνοή στο εργατικό κίνημα στην πόλη. Έτσι η σταθερή αντι-μνημονιακή δράση του ΕΚ που συνεχίστηκε με την ενεργή συμμετοχή στους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, την υπεράσπιση των υγειονομικών, τις καταγγελίες για την καταστροφική κυβερνητική πολιτική στην πανδημία, τις διεκδικήσεις μέτρων και μέσων για την προστασία των εργαζόμενων από τους κινδύνους που δεν αντιμετώπιζαν τα κυβερνητικά Λοκ Ντάουν, την καταγγελία της αστυνομοκρατίας, της βίας και την στοχοποίηση και φτωχοποίηση της νεολαίας, είχαν θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους της επαρχίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για συνεργασίες με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Η συνεργασία αυτή περνώντας από την προσπάθεια για ενημέρωση και αγώνα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, είχε σαν καρπό της τον κοινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2021στην πλατεία της Λιβαδειάς, γεγονός που αύξησε το κύρος του ΕΚΛ στην πόλη. Αυτό του έδωσε την δυνατότητα στο επόμενο βήμα να ηγηθεί στην διεκδίκηση από την ΕΤΑΔ, της δωρεάν παραχώρησης στους κατοίκους της πόλης για πολιτιστική χρήση, των μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων της Κρύας, ακολουθούμενο από 46 πολιτιστικούς φορείς.

Μέσα σε αυτές τις διαδικασίες σφυρηλατήθηκε μια συνεργασία συνδικαλιστών της πλειοψηφίας του προηγούμενου ΔΣ του ΕΚΛ με το ΠΑΜΕ, σε μια προσπάθεια να ενωθούν σε κοινούς αγώνες οι ταξικές δυνάμεις των εργαζόμενων για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι επιλογές αυτές έφεραν μια συνεργασία που έκανε δυνατή την δημιουργία του ενωτικού ψηφοδέλτιο του ΕΑΜ, που αν δεν είχε πραγματοποιηθεί, το ΕΚΛ θα «χανόταν», στις συμπληγάδες των εργοδοτικών και τυχοδιωκτικών δυνάμεων, αναστρέφοντας την πορεία του.

Το ΕΑΜ λοιπόν είναι μια συνεργασία συνδικαλιστών τις πλειοψηφίας της προηγούμενης διοίκησης με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Αποτελείται από συνδικαλιστές που η αξιοπρέπεια τους δεν τους άφησε να γίνουν όργανα ενός σχεδίου που θα χρησιμοποιούσε ατιμωτικά, την καλή συνεργασία και την εμπιστοσύνη που χτίστηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (που κερδήθηκε με την σταθερή και πολυετή προσπάθεια για αξιόπιστη, ταξική, αγωνιστική στάση, από μέρους της διοίκησης του ΕΚΛ), για να ικανοποιηθούν προσωπικοί, τυχοδιωκτικοί σχεδιασμοί, που εν τέλει θα απαξίωναν τους ίδιους και το ΕΚΛ.

Στη δημιουργία του ΕΑΜ καθοριστική ήταν η συμβολή και του συνδικαλιστή της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης, Σωτήρη Παπαδημητρίου που εκλέγεται αντιπρόσωπος στο ΕΚΛ, από το ψηφοδέλτιο της ΕΠΑΝ στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, σαν συνεργαζόμενος. Η αναγνώριση αυτής της δράσης είχε αποτέλεσμα την ομόφωνη (στο ΕΑΜ), εκλογή, του εκπροσώπου της, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ του ΕΚΛ. Το νέο προεδρείο του ΔΣ του ΕΚΛ με απόλυτη πλειοψηφία πλέον στηρίζεται για πρώτη φορά στην ενιαιο-μετωπική συνεργασία ανεξάρτητων συνδικαλιστών που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία με την μαχητική τους παρουσία στο κίνημα, του εκπροσώπου της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης Σ. Παπαδημητρίου και δύο εκπροσώπων του ΠΑΜΕ. 

Μέσα από ένα ταξικό πρόγραμμα δράσης η νέα διοίκηση του ΕΚΛ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει τους αγώνες του εργατικού κινήματος στην περιοχή της Λιβαδειάς σε όλα τα μέτωπα που έχει ήδη ανοίξει, με αιχμή την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία.  

Οι καιροί απαιτούν να πετύχει η ενιαία μετωπική οργάνωση, της δράσης των εργατικών δυνάμεων, για να δοθεί με καλύτερους όρους ο αγώνας Ζωής που είναι αναγκασμένοι να δώσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

  • Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είναι Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς