Mε προκήρυξή του το ΕΕΚ καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα να παλέψουν στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Οι απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ συνιστούν έγκλημα ενάντια στους εργάτες όλης της χώρας, σημειώνει το ΕΕΚ. 

Ολόκληρη η προκήρυξη:

Να φράξουμε το δρόμο στο έγκλημα

Όταν στη χώρα οι εργάτες πλήττονται από την ανεργία, την ακρίβεια και την φτώχια ενώ τους θερίζει απροστάτευτους ο κορονοϊος, η κυβερνητική εντολή για απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ, είναι «έγκλημα» ενάντια σε όλους τους εργάτες της χώρας και έτσι πρέπει να απαντηθεί.

Η κυβέρνηση με εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή, επιβάλλει την σκληρότερη εκδοχή ενός δήθεν «αναπτυξιακού σχεδίου» για την ΛΑΡΚΟ. Είναι «έγκλημα» ο σχεδιασμός που προβλέπει τις απολύσεις των εργατών, σαν προϋπόθεση για να υποβληθούν οι αμφίβολης κοινωνικής αξίας προσφορές, που θα ξεπουλήσουν την ΛΑΡΚΟ.

Οι απολύσεις 1.065 εργαζομένων αορίστου χρόνου, και πάνω από 250 εργολαβικών, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, είναι ένας «εγκληματικός σχεδιασμός» που προσπαθούν να εφαρμόσουν με την συναίνεση μέρους των εργατών. Και ένα πρόγραμμα με ένα μέρος του μισθού, για όσους θα δεχτούν να ζουν «μέρος της ζωής που ζούσαν». Και με μια «γέφυρα» σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέχρι που ο επενδυτής θα διαλέξει, ποιος και πώς θα ζήσει, στην ανεργία ή στην «δουλεία».

φωτογραφία: Θ.Κ.

Έτσι με στόχο “τα πλούτη στο κεφάλαιο και στους εργάτες φτώχεια”, σχεδίασαν ένα έγκλημα, στο οποίο συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις που ψήφισαν τα διαδοχικά μνημόνια που επέβαλαν στη χώρα οι διεθνείς και ντόπιοι δανειστές και σήμερα υλοποιείται με ζήλο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα έγκλημα ενάντια στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τους κατοίκους της περιοχής του εργοστάσιου και των μεταλλείων, καθώς κι ενάντια στον Ελληνικό Λαό. Γιατί έκαναν την ΛΑΡΚΟ προβληματική, για να την «χαρίσουν». Ξεπουλούν την βιομηχανία Νικελίου και μάλιστα κάτω από συνθήκες που το νικέλιο είναι ο «χρυσός του μέλλοντος» (για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων), την ώρα που η ΛΑΡΚΟ είναι η μεγαλύτερη και μοναδική βιομηχανία παραγωγής Νικελίου στην Ευρωζώνη, με πλούσια μεταλλεύματα και σε κοβάλτιο.

Τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ οι αστικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Είναι αυτοί που άφησαν ασυντήρητες τις εγκαταστάσεις σε σημείο που ο εργασιακός χώρος να χαρακτηρίζεται σαν κρεματόριο από το πλήθος των θανατηφόρων και άλλων ατυχημάτων. Μοιράσανε την πώληση σε δυο διαγωνισμούς, με τρόπο που απογυμνώνεται το εργοστάσιο από τα μεταλλευτικά “φιλέτα” του. Υποχρέωσαν την εταιρεία να πληρώνει τιμολόγια ενέργειας υψηλότερα από τις ιδιωτικές ομοειδείς μεταλλουργικές εταιρίες της χώρας. Απαξίωσαν και δυσφήμισαν το εργατικό δυναμικό και την τεχνογνωσία που κατέχει, ρίχνοντας στην πλάτη του την ευθύνη των συνεπειών από τις κυβερνητικές επιλογές διαχειριστικών πολιτικών μισού αιώνα.

φωτογραφία: Θ.Κ.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχετε κληρονομήσει βαρύ όνομα στην ιστορία του εργατικού κινήματος, οι πρόγονοί σας έπαιξαν ηγετικό ρόλο στο κίνημα των προβληματικών στην αρχή της δεκαετίας του ‘80 που συνέτριψε τον 330 του Λάσκαρη που προσπαθούσε να «καταργήσει» την πάλη των τάξεων και τον συνδικαλισμό. Σήμερα το μοντέλο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ είναι παραλλαγή του κλεισίματος της Ολυμπιακής, με πρωταγωνιστή ένα νέο φιλόδοξο «δολοφόνο» των εργατικών κατακτήσεων και αγώνων, τον Χατζηδάκη, που μαζί με τον 4808/21 πρέπει να βρει την τύχη του Λάσκαρη.

Οι κοινότητες των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ σήμερα, παρά τον εκφυλισμό και την διάσπαση που έσπειραν για χρόνια οι υπόγειες συναλλαγές κυβερνήσεων, συνδικαλιστών και τοπικών πολιτευτών, εκμαυλίζοντας και χειραγωγώντας μερίδα εργατών, για να τους κρατούν υποταγμένους, είναι υποχρεούμενες για να έχουν μέλλον, να αντιδράσουν πατώντας πάνω στα βήματα των παλαιότερων και καλύτερων συλλογικών αγωνιστικών περγαμηνών της τάξης μας.

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ με την συμπαράσταση των κατοίκων και των αγροτών της περιοχής, μπορεί να γίνει η βάση ενός πρώτου εργατικού μετώπου. Η υπεράσπιση των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, ανοίγει τον δρόμο για την κοινή δράση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη και της κυβέρνησης, που παλεύει να περάσει για λογαριασμό του κεφαλαίου την διάλυση του εργατικού κινήματος και των εργατικών δικαιωμάτων.

Έτσι μπορεί να γίνει εφικτή μια πανεθνική κινητοποίηση των εργαζόμενων της χώρας και της ΛΑΡΚΟ, σε σύγκρουση για ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει, απαραίτητη αρχή του δρόμου για την λύση.

Μόνο οι εργάτες αυτής της χώρας μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, γιατί έχουν συμφέρον να δώσουν λύσεις, σχεδιάζοντας, ελέγχοντας και διευθύνοντας παραγωγικές δραστηριότητες, με διαφάνεια, κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευθύνη, που να ανοίγει το δρόμο σε μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη Ζωή όλων. 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΖΩΗ

ΠΑΛΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 4808/21

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα   7/2/2022