Είναι επίκαιρη όσο ποτέ η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008!

Η διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη 2020, δώδεκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη που προκάλεσε η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία στα Εξάρχεια, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και πρώτα απ’ όλα της προλεταριακής πρωτοπορίας της.  

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στον κόσμο, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα είναι στο στόχαστρο μιας άχρηστης και επικίνδυνης Κυβέρνησης. Η υγεία του λαού είναι στο μάτι του κυκλώνα του κορωνοϊού, με χιλιάδες ασθενείς και δεκάδες νεκρούς καθημερινά μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο και με την πείνα να θερίζει. Η Κυβέρνηση επιχειρώντας να επιβάλλει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, κινητοποιεί το αστυνομικό κράτος, αλλά οι πολιτικές συνέπειες είναι ανεξέλεγκτες για αυτούς. 

Μέσα σε μια τέτοια εκρηκτική κατάσταση, τα μαύρα σύννεφα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, έχουν φέρει την “τέλεια καταιγίδα” και όπως οι ίδιοι οι καπιταλιστικοί οργανισμοί ομολογούν, τα χειρότερα είναι μπροστά. Τα εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ, στην παρακμασμένη και διχασμένη μητρόπολη του παρακμασμένου καπιταλισμού, μαζί με τις μάζες των εργατών της σήπουσας καπιταλιστικής Ευρώπης, είναι αντιμέτωποι με αυτό το σύστημα, του οποίου οι άρχουσες τάξεις, οι κυβερνήσεις και τα κράτη τους, είναι διασπασμένοι και επικίνδυνοι, προκαλώντας μόνο τον θάνατο, την ανεργία και τον πόλεμο. Η λαϊκή οργή σε παγκόσμια κλίμακα φουντώνει. Η εξέγερση του λαού στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τις Μαύρες γυναίκες και όλους τους καταπιεσμένους της καταρρέουσας αστικής κοινωνίας, μετά την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ, έχει δώσει το στίγμα της παγκόσμιας κατάστασης. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ενάντια στο νόμο Μακρόν για την κάλυψη της αστυνομικής βίας, πυροδοτούμενες από την αστυνομική βαρβαρότητα ενάντια στον Μαύρο μουσικό παραγωγό στο Παρίσι, δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει όλη η Ευρώπη, μαζί και η χρεοκοπημένη Ελλάδα. 

Πρώτα η διαδήλωση του Πολυτεχνείου 2020 και στη συνέχεια, με σημαντική δυναμική, η απεργιακή πορεία της 26 Νοέμβρη, αμφισβήτησαν την κυβερνητική απαγόρευση των διαδηλώσεων και την καταστολή που εξαπολύθηκε. Το  κράτος του τρόμου που χρειάζονται οι κυβερνώντες και οι καπιταλιστές εντολείς τους, δεν περνάει! Η αδυναμία και η κρίση της Κυβέρνησης των ληστών του λαού, μέσα σε μια ανεξέλεγκτη πανδημία την οποία συναγωνίζεται μόνο η ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ολόκληρο το κράτος του κεφαλαίου και η ελληνική αστική τάξη, μπαίνουν στη νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης και της αναμέτρησης με την εργατική τάξη, διασπασμένοι και χωρίς εναλλακτικές λύσεις για τον πολιτικό έλεγχο του λαού.  

Μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση προχωράει σε νέα χτυπήματα ενάντια στις εναπομείνασες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, επιχειρώντας να καταργήσει το οκτάωρο, να διαλύσει τα σωματεία, να ιδιωτικοποιήσει τις τελευταίες βιομηχανίες (ΛΑΡΚΟ, κτλ), να απαλλοτριώσει τη μικρή ιδιοκτησία και την πρώτη κατοικία. Συγχρόνως το φάσμα του ματοκυλίσματος στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, για τα ταξικά συμφέροντα των καπιταλιστών και του κράτους τους, πλανιέται πάνω από την εργατική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, μέσα στη νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε το 2007-8, όλοι οι δρόμοι της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, οδηγούν στο δρόμο της πάλης για την Τέταρτη Διεθνή της επερχόμενης παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης, με το χτίσιμο του Επαναστατικού Κόμματος της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, μαζί και του ΕΕΚ-Τροτσκιστές στην Ελλάδα.

Όλοι στους δρόμους της διαδήλωσης για την εξέγερση του 2008 για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και όλα τα θύματα της αστυνομικής καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Της εξέγερσης που ήταν η “πρώτη πολιτική έκρηξη” της αρχής της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008, στην οποία η νεολαία συνδέθηκε με τις ιστορικές μάχες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και του Δεκέμβρη του 1944 με το σύνθημα: Βάρκιζα Τέλος! Της εξέγερσης που λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη, από την αστική τάξη και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της, ενώ στη διαδήλωση ένα χρόνο μετά, η αστυνομία του Χρυσοχουντίδη υπό την εποπτεία της αμερικάνικης πρεσβείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους ενάντια στην εξέγερση, έκανε βάρβαρη επιδρομή με μηχανές στο μπλοκ του ΕΕΚ-Τροτσκιστές, οδηγώντας στον βαρύτατο τραυματισμό της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού και τον τραυματισμό, τις συλλήψεις και τις διώξεις πολλών ακόμα συντρόφων.   

Δώδεκα χρόνια μετά, εμπρός στους δρόμους για την ανατροπή της Κυβέρνησης της πανδημίας, της ανεργίας, της καταστολής και του πολέμου! Για την εργατική εξουσία και τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.

Όλοι στην διαδήλωση στην Αθήνα, Κυριακή 6 Δεκέμβρη 12μμ, στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. 

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-Τροτσκιστές