Οδεύουμε προς τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με την χώρα να βιώνει μια ανείπωτη καταστροφή, με τα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας βυθισμένα στις λάσπες, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες ζώα πνιγμένα, την περιοχή του Πηλίου και το Βόλο με καταστροφές και χωρίς νερό…

Κι αυτό, ύστερα από ένα εφιαλτικό καλοκαίρι όπου οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακάψανε την Ελλάδα από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, καίγοντας το δάσος της Δαδιάς και απανθρακώνοντας 18 μετανάστες σε δάσος στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Καμία πυρκαγιά δεν στάθηκε ικανή να σβήσει η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων όχι γιατί οι πυροσβέστες δεν έκαναν προσπάθειες, αλλά γιατί ο ίδιος ο μηχανισμός είναι λάθος.

Το “επιτελικό κράτος” του Μητσοτάκη και των τοπαρχών του είναι βυθισμένο στη λάσπη της ανικανότητας και αδιαφορίας για τις ζωές των ανθρώπων, για την προστασία του ζωικού και φυσικού πλούτου, των σπιτιών και περιουσιών των κατοίκων. Αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη ακρίδα, με τους τοπάρχες της στους δήμους και τις περιφέρειες θεωρεί “κόστος” οτιδήποτε σχετίζεται με το κοινωνικό κράτος (δημόσια υγεία, παιδεία, φροντίδα για τους αδύναμους, προστασία του περιβάλλοντος, πυρόσβεση και αντιπλημμυρικά έργα) και μόνο για την ενίσχυση του κράτους της καταστολής φροντίζει, για προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών και ΜΑΤατζήδων ενάντια στον “εχθρό λαό”, ενώ την ίδια στιγμή επιδίδεται σε μια κούρσα πολεμικών εξοπλισμών για την ανάγκες του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αντιπλημμυρικά έργα προϋπολόγισαν 9,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 προϋπολογίζουν 900 εκατομμύρια ευρώ, 100 φορές παραπάνω! Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταματούν την στρατιωτικο-οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, ο Μητσοτάκης, βασιλικότερος του Μπάιντεν, φροντίζει για την ενίσχυση των νοσταλγών του Χίτλερ και του Μπαντέρα στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν στα ύψη, η ακρίβεια τσακίζει το εργατικό εισόδημα και τις συντάξεις, ενώ τα ενοίκια γίνονται απαγορευτικά. Φοιτητές, νέοι και λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να βρουν διαμέρισμα που να μην απορροφά έναν ολόκληρο μισθό, ενώ οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τράπεζες και επενδυτικά funds ακόμη και για μικροποσά απειλούν φτωχούς και άνεργους συμπολίτες μας.

Να μην αφήσουμε τον Μητσοτάκη να κοκορεύεται ότι έκανε ξανά “γαλάζιους τους δήμους” – να μην αφήσουμε τα τρωκτικά να κάνουν “πάρτυ” στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ναι, γνωρίζουμε την απέχθεια πολλών απέναντι στο αντιδραστικό κράτος και τις τοπικές του εκπροσωπήσεις. Όμως, η αποχή μας τους διευκολύνει! Μέχρι να φτιάξουμε εναλλακτικές μορφές λαϊκών συνελεύσεων και συλλογικοτήτων βάσης, κόντρα στο κράτος και στο κεφάλαιο, είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές – που με τον νόμο Βορίδη έγιναν ακόμη πιο αντιδημοκρατικές καταργώντας κάθε ίχνος απλής αναλογικής.

Στις εκλογές στο δήμο Αιγάλεω το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετέχει και στηρίζει το Ρήγμα στα Δυτικά. Όχι για να έχουμε μια άλλη δημοτική παράταξη που “να τα λέει καλύτερα”. Αλλά για να έχουμε στην περιοχή μας μια συλλογικότητα που ενιαιομετωπικά να μπορεί να παλεύει ενάντια σε όσους μας κάνουν τη ζωή εφιαλτική.

Στηρίζουμε και ψηφίζουμε το Ρήγμα στα Δυτικά γιατί Αγανακτούμε:

* με την υποκρισία της κυβέρνησης και των χρυσοπληρωμένων ΜΜΕ.

* με τους δημάρχους και περιφερειάρχες που αφήνουν τον κόσμο αβοήθητο.

Που σπαταλούν κονδύλια για κερδοσκοπικά έργα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και των φτωχότερων στρωμάτων.

ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, μια εργατική συνοικία γύρω από το εμβληματικό Μπαρουτάδικο έχει ιστορία και δεν την ξεχνάμε. Κατοικείται από εργάτες του Μπαρουτάδικου και δεκάδων άλλων στο ποτάμι και πέρα απ’ το ποτάμι. Ανθρώπους που έδωσαν ιδρώτα και αίμα. Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και Πόντιους, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα. Υποδέχεται μετανάστες Ασσύριους από τη Μεσοποταμία και Ρώσοπόντιους στα Ρώσικα…

Κι εκτός από τους μεγάλους ταξικούς εργατικούς αγώνες στη Βιαμάξ, την Πεταλούδα, την ΕΤΜΑ, την Σόφτεξ, την Ελβίκα και την Ντόυτς, έχουμε τους αγώνες κατά των ναζί, την μάχη για την αποτροπή της ανατίναξης του Μπαρουτάδικου και την εκτέλεση 104 αγωνιστών από τους Γερμανούς ναζί στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 στην περιοχή του Αϊ Γιώργη…

Η καταστροφή της βιομηχανίας από την καπιταλιστική κρίση έχει τώρα φέρει τα μεγκα-μάρκετ όπου οι εργάτες και εργάτριες, πωλητές και πωλήτριες γίνονται λεία άγριας ταξικής εκμετάλλευσης, ενώ τα μικρομάγαζα οδηγούνται σε κλείσιμο. Η ανεργία ξανά φουντώνει… και η φτώχεια απλώνεται, τα παγκάκια φιλοξενούν ανθρώπους αβοήθητους.

Οι δημοτικές αρχές πάντα πρόθυμες στην εξουσία και στο χρήμα – με το αζημίωτο φυσικά!

Να αντιπαλέψουμε τον δήμαρχο και τον δήμο – διαχειριστή των καπιταλιστικών συμφερόντων και ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της (εκάστοτε) κυβέρνησης στο τοπικό επίπεδο.

Όχι στους εκβιαστές, που προσλαμβάνουν εργαζόμενους ομήρους με 12μηνα, 8μηνα, ακόμη και 4μηνα. Μονιμοποίηση όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αλλά ο δεξιός Γκίκας συμπλέοντας με την κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση.

Όχι στα συσσίτια κακής ποιότητας – στα τρόφιμα και είδη χείριστης ποιότητας από το ΤΕΒΑ.

Φροντίδα για τους άνεργους, τους άστεγους, τους αποκλεισμένους. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – όχι στο κλείσιμο των τοπικών δομών. Σχολεία ασφαλή και καθαρά.

Για ένα Δήμο κοινωνικής αλληλεγγύης, του εργαζόμενου λαού, των ανθρώπων του μόχθου. Εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων και διεκδίκησης – για ένα κόσμο ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς φασίστες και ακραίους εθνικιστές, κρατιστές και σεξιστές.

Η δύναμή μας είναι η συλλογική μας οργάνωση – Να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας.

Ενισχύστε, στηρίξτε και ψηφίστε το Ρήγμα στα Δυτικά – και τους εκπροσώπους του ΕΕΚ μέσα στο Ρήγμα.

Eνισχύστε, οργανωθείτε στο ΕΕΚ, για το κτίσιμο του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Σεπτέμβρης 2023