EEΚ: ΣTO ΠΛEYPO TΩN EPΓAZOMENΩN THΣ ΣTA.ΣY.

EEK
ΣTO ΠΛEYPO TΩN EPΓAZOMENΩN THΣ ΣTA.ΣY.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταδικάζει την επίθεση της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ.ΑΕ (συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς Αθήνας) στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Tο EEK στέκεται δίπλα και παλεύει στο πλευρό των εργατών του σωματείου της ΣΕΛΜΑ για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται από την κυβερνητική διοίκηση που υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Η επίθεση βρίσκει «νομιμοποιητική» βάση στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φόρτωσαν την χώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι το 2060. Σε κατάφωρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί «εξόδου από τα μνημόνια» που διατυμπανίζουν κυβέρνηση και διεθνείς επιτηρητές ΕΕ, ΔΝΤ, είναι η μνημονιακή πραγματικότητα που επιβάλει στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ.ΑΕ. να καλύψει τα ελλείμματά της με περικοπές του κόστους λειτουργίας. Την πρώτη φάση αυτών των περικοπών την έχουμε νιώσει όλοι όσοι κάνουμε χρήση των μεταφορικών μέσων σταθερής τροχιάς. Έτσι, η αραίωση των δρομολογίων και η «σαρδελοποίηση» των επιβατών, συμπληρώνονται από μια συστηματική καταστρατήγηση των όρων της σύμβασης εργασίας, με κορυφαία στιγμή την παρακράτηση μέρους του μισθού των εργαζομένων για την πληρωμή ανταλλακτικών συντήρησης.
Oι πολιτικές διαχείρισης των εξόδων συντήρησης με περικοπές δρομολογίων και μισθών είναι καταστροφική για την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, το επιβατικό κοινό. Eνώ δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μηδενικά ελλείμματα, ταυτόχρονα φέρνουν την απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων – με στόχο την εκποίησή τους σε ιδιώτες στην επόμενη φάση.

Τα ελλείμματα προκαλούνται από το αστικό κράτος που υπερφορολογεί τα καύσιμα των ΜΜΜ, από τις ληστρικές συμβάσεις για την αγορά ακριβών ανταλλακτικών, τα τοκογλυφικά δάνεια από το τραπεζικό κεφάλαιο, τις άκαρπες «μελέτες κατασκευών», την προνομιακή δωρεάν μετακίνηση των μηχανισμών καταστολής. Aπό την άλλη, το αστικό κράτος με τις κυβερνήσεις του αναθέτει σε ακριβοπληρωμένους κοντυλοφόρους να ρίξουν την αιτία στους εργαζόμενους και σ’ όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο.
Να τελειώνουν τα ψέματα. Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργούν με λογικές καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και τα ελλείματα δεν μπορούν να καλυφθούν υπογράφοντας νέες συλλογικές συμβάσεις με περικοπές.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν μια νέα συλλογική σύμβαση που να ικανοποιεί τις μισθολογικές και εργασιακές απαιτήσεις τους. Ένας τέτοιος αγώνας όμως δεν μπορεί να είναι νικηφόρος αν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ δώσουν τον αγώνα μόνοι τους. Ο αγώνας αυτός πρέπει σε πρώτη φάση να κερδίσει όσους χρησιμοποιούν τα μέσα σταθερής τροχιάς. Γι’ αυτό πρέπει οι εργάτες του σωματείου ΣΕΛΜΑ να παλέψουν για δωρεάν ελεύθερες ποιοτικές και ασφαλείς μετακινήσεις όλου του λαού, φέρνοντας δίπλα τους όχι μόνο όσους χρησιμοποιούν τα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά κι όλο τον εργαζόμενο και φτωχό λαό που με την πάλη του μπορεί να καταργήσει τις πολιτικές των μνημονίων, ανατρέποντας τις κυβερνήσεις που τα νομοθετούν και τα εφαρμόζουν, ανοίγοντας δρόμο για τη δική του εξουσία, τη μόνη που μπορεί να καταργήσει με μονομερή διαγραφή το χρέος που υπαγορεύουν τα μνημόνια.

Μόνο τότε θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια κεντρικά σχεδιασμένη επιχείρηση, όλων των μαζικών μέσων συγκοινωνίας που τα έξοδα λειτουργίας της θα καλύπτονται από το κράτος και τους εργοδότες. Mε τον έλεγχο της διοίκησης στα χέρια των εργαζομένων της και του επιβατικού κοινού, με σκοπό την εξυπηρέτηση, με τα πιο υψηλά στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας, των ανθρώπινων αναγκών που η νέα εποχή θα έχει καταχτήσει.
Αθήνα 12-3-2019