
Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα στέκεται στο πλευρό του εργαζόμενου διανομέα στο καφέ ΜΑΝΟΛΟ στο Βόλος. Ο εργαζόμενος έπαθε τροχαίο ατύχημα την ώρα της δουλειάς του, αλλά ο εργοδότης αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Ο εργαζόμενος, όπως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας απεφάνθη υπέρ του εργαζόμενου, αλλά το αφεντικό είχε άλλη γνώμη και, μετά τις πιέσεις, εφάρμοσε μεθόδους βίας και τρομοκρατίας κατά του τραυματισμένου εργαζόμενου. Η οργάνωση του ΕΕΚ στο Βόλο με ανακοίνωσή της αναφέρει:
Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα στέκεται στο πλευρό του εργαζόμενου διανομέα-ντιλιβερά στο καφέ ΜΑΝΟΛΟ (Βόλος) ο οποίος έπαθε τροχαίο ατύχημα την ώρα της δουλειάς του και το οποίο ο εργοδότης του έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει.
Ο εργαζόμενος κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί η εργατική διαφορά, η οποία απεφάνθη υπέρ του εργαζόμενου για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του (ήταν υποδηλωμένος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) και υπολόγισε τη διαφορά των πραγματικών δεδουλευμένων αποδοχών οι οποίες πρόκειται να διεκδικηθούν πλέον δικαστικά.
Ο εργοδότης αφού εξάντλησε τις μεθόδους πίεσης (είχε επισκεφθεί τον πατέρα του εργαζόμενου για να “συνετίσει” το γιό του!) κατέφυγε σε παρωχημένα κι αναποτελεσματικά κόλπα. Σύμφωνα με δημοσιευμένη καταγγελία “…την Τετάρτη 30/6/21 ο εργαζόμενος-διανομέας του Manollo Group πήγε στο γραφείο-λογιστήριο του καταστήματος προκειμένου να καταθέσει την αναρρωτική άδεια αν και ο εργοδότης δεν έχει αναγνωρίσει το εργατικό ατύχημα ως όφειλε. Όταν ο εργοδότης αντιλήφθηκε την παρουσία του εργαζομένου του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο εργαζόμενος ακόμα αναρρώνει (περιμένοντας 2ο χειρουργείο) και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το αριστερό χέρι του, επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια τον έφτυσε και τον κυνήγησε προκειμένου να τον χτυπήσει, κάτι το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε.”.
Ο εργοδότης σχεδόν αμέσως μετά τη δυσμενή γι’ αυτόν εξέλιξη στην Επιθεώρηση Εργασίας, κατέφυγε σε φυσική επίθεση κατά του εργαζόμενου (αντιστρέφοντας τα γεγονότα) για να μπορεί να καταθέσει μήνυση εναντίον του (όπως και έγινε) ώστε να αποτελέσει μέσο πίεσης και συμβιβασμού στα επικείμενα δικαστήρια. Επιπρόσθετα, σκοπός της μήνυσης είναι να δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες περιπέτειες και να περιορίσει την παρεχόμενη πολιτική και συνδικαλιστική στήριξη σε αυτόν. Μετά το περιστατικό αυτό, ο εργοδότης δεν είναι μόνο υπεύθυνος για τις οικονομικές διαφορές αλλά για την ασφάλεια και τη ζωή του υπαλλήλου του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργοδότης στρέφεται κατά εργαζόμενου για δήθεν εκβιασμό, απειλές κ.λπ. Πριν λίγο καιρό εργοδότης ξυλοκόπησε εργαζόμενο ντελιβερά γιατί διεκδικούσε τα αυτονόητα. Η μήνυση έχει σκοπό να εμπλέξει την αστυνομία στην εργατική διαφορά και να μετατρέψει τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε ποινικό αδίκημα για όσους ζητούν την εφαρμογή της. Υποθέτουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας δεν θα υποπέσει σε σφάλματα του παρελθόντος όταν ντελιβεράς κλήθηκε στην Ασφάλεια προκειμένου να τον “συμβουλεύσει” για συμβιβασμό με το αφεντικό του σε παρόμοια υπόθεση.
Η εποχή της πανδημίας εκτόξευσε τους εργαζόμενους στη διανομή (επιτρεπόταν η λειτουργία καταστημάτων εστίασης μόνο εφόσον γινόταν διανομή των προϊόντων) και ταυτόχρονα οδήγησε στα ύψη την εκμετάλλευση που καμιά ψηφιακή κάρτα εργασίας Χατζηδάκη δεν πρόκειται να εμποδίσει όπως στα σκουπίδια πήγε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (επί ΣΥΡΙΖΑ) για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων διανομέων.
Η νέα γενιά αδυνατεί να βρει δουλειά στο Βόλο εξαιτίας της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού που οδήγησε στην κατάρρευση μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Ο Βόλος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο τουριστικό προορισμό με διαρκή επέκταση του κλάδου εστίασης και φιλοξενίας και του αριθμού των εργαζομένων στη διανομή.
Ο δήμαρχος της πόλης που εκλέχτηκε με το σύνθημα ότι “ο Βόλος θα γίνει Μονακό”, έδινε εξαρχής την υπόσχεση ότι θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πόλης από τους γίγαντες όπως η ΑΓΕΤ με την καύση σκουπιδιών μέχρι τους νάνους. Στο Μονακό της Μαγνησίας εργάζονται χιλιάδες φτωχοί, εκμεταλλευόμενοι, διαρκώς απειλούμενοι και γι’ αυτό οργισμένοι. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες άνεργοι χωρίς καμιά ελπίδα για δουλειά.
Η συλλογική δράση εργαζομένων και ανέργων είναι αναγκαίος όρος για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η ώρα της οργάνωσης των διανομέων του Βόλου έχει φτάσει.
Αν όχι τώρα, τότε πότε. Αν όχι εμείς, τότε ποιος!
3 Ιούλη 2021
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ