ΕΦΚΑ : Πλεόνασμα μερικής απασχόλησης και χρεών προς τους συνταξιούχους

ΕΦΚΑ

Πλεόνασμα μερικής απασχόλησης

και χρεών προς τους συνταξιούχους

 

Δύο εκπλήξεις κρύβει η έως τώρα εκτέλεση του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και οι προβλέψεις για την εκτέλεσή του έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα και η δεύτερη -και μεγαλύτερη- είναι το πως χειρίστηκε επικοινωνιακά το γεγονός αυτό η κυβέρνηση.

Γιατί είναι έκπληξη το πλεόνασμα στον υπερ-φορέα στον οποίο έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, Δημόσιο κ.λπ.);

Γιατί, απλά, είναι για πρώτη φορά κατά τελευταία τουλάχιστον οχτώ (μνημονιακά) χρόνια που ένα συνταξιοδοτικό ταμείο προβλέπεται να εμφανίσει πλεόνασμα και μάλιστα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναμενόταν έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά σειρά βαρύτητας, στους ακόλουθους παράγοντες :

  • Δεν αποδόθηκαν οι νέες κύριες συντάξεις, οι οποίες είχαν αρχικά υπολογισθεί.

Και αυτό γιατί δεν είχαν εκδοθεί έγκαιρα οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, ενώ μία στις πέντε αιτήσεις είχαν ελλιπή δικαιολογητικά. Έτσι εξοικονομήθηκαν 400 – 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η “εξοικονόμηση” αυτή του ΕΦΚΑ έγινε σε βάρος των συνταξιούχων που δεν έλαβαν τη σύνταξη την οποία δικαιούνταν.

  • Αυξήθηκαν, πάνω από τις προβλέψεις, οι ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν κατά 200 – 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα, αποκλειστικά λόγω της εκτίναξης της μερικής απασχόλησης.

Μ’ άλλα λόγια η αύξηση αυτή έγινε στις πλάτες των μισθωτών που ενώ γίνονται λάστιχο στη… σφεντόνα των αφεντικών, πληρώνονται με μισό μεροκάματο και καταβάλλονται γι’ αυτούς μισές εισφορές.

Το εντυπωσιακό είναι πως αυξήθηκε η κρατική επιχορήγηση κατά 200 – 250 εκατ. ευρώ και, επίσης, αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώθηκαν οι δαπάνες για τις νέες συντάξεις.

Γιατί, λοιπόν, περηφανεύεται η κυβέρνηση; Γιατί πέτυχε πλεόνασμα, μη δίνοντας συντάξεις στους συνταξιούχους, εισπράττοντας εισφορές από το όργιο της ελαστικοποίησης της εργασίας και αδειάζοντας ακόμα περισσότερο τα αποθεματικά των ταμείων τα οποία γεμίζουν από εισφορές στις συντάξεις; Είναι αυτό «επιτυχία» της κυβέρνηση της «Αριστεράς»;

Προφανώς και όχι. Είναι άλλη μία αποτυχία της και άλλη μία προδοσία της.

Δ.Κ.