Eικόνες από την Oυκρανία : PΩΣOΦOBIA KAI YΠEP-EΘNIKIΣMOΣ

 

Ίσως να ήταν αφέλεια να ρωτήσει κανείς γιατί τα διεθνή (και ελληνικά) MME δεν αναφέρουν τίποτα για την κατάσταση στην Oυκρανία – παρά μόνο αν ξεκινήσουν σφοδρές μάχες, κάποιος πύραυλος ριχθεί ή κάποιο αεροπλάνο πέσει, σε συγκρούσεις στις εξεγερμένες περιοχές Λουγκάνσκ και Nτονέτσκ. Eξ άλλου θυμόμαστε ότι στις 2 Mάη 2014, όταν 40 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση Oυκρανών ναζιστών στο κτήριο των Συνδικάτων της Oδησσού, ο διεθνής τύπος απλώς αγνόησε το γεγονός, όταν δεν το διαστρέβλωσε πλήρως…

Παρακάτω έχουμε μια σειρά από «μικρές», αφανείς ειδήσεις, που μας έστειλαν ακτιβιστές της Οδησσού. Mικρές ειδήσεις των τελευταίων μηνών, χαρακτηριστικές όμως της ανατριχιαστικής πραγματικότητας που έχει επιβληθεί στην Oυκρανία, με την άμεση στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια της «δημοκρατικής» Δύσης, της EE και των HΠA.

 

27/1/2017

ΤοΟυκρανικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης ετοίμασε ένα προσχέδιο νόμου «Για τις Εθνικές Αργίες στην Ουκρανία», σύμφωνα με το οποίο ένας αριθμός σοβιετικών αργιών υποβάλλονται στην… αποκομμουνιστοποίηση.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Βλαντίμιρ Βιάτροβιτς σε μια συνέντευξή του στις εκδόσεις «Apostrophe». «Έχουμε ήδη ένα προσχέδιο νόμου «Για τις Εθνικές Αργίες στην Ουκρανία». Στο άμεσο μέλλον, θα το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. Ο κύριος στόχος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ταξινόμηση των αργιών, επειδή έχουμε ένα ημερολόγιο γεμάτο με κάποιες νέες ουκρανικές εθνικές αργίες και οι παλιές σοβιετικές αργίες παραμένουν», δήλωσε.

 

28/1/2017

Η πρώην βουλευτίνα Ιρίνα Φάριον είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική γλώσσα πρέπει να εξαλειφθεί από τον χώρο των πληροφοριών.

Αυτό έγραψε η Φάριον στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Ένας δημοσιογράφος από την Οδυσσό μόλις με κάλεσε και τόλμησε να μου μιλήσει στη γλώσσα των εισβολέων (Σ.τ.Μ. εννοεί τα ρωσικά). Άλλαξα τόσο γρήγορα τη γλώσσα στα αγγλικά που αυτό* άρχισε να μουρμουρίζει κάτι στην άλλη άκρη της γραμμής… Αυτό* δεν τόλμησε να με ξανακαλέσει», είπε ένα πρώην μέλος του ΚΚΣΕ.

*(Σ.τ.Μ.) Το ουδέτερου γένους «αυτό» στο πρωτότυπο χρησιμοποιείται σαν υποτιμητικό προς το πρόσωπο του δημοσιογράφου.

 

1/3/2017

Ακτιβιστές του παρκλαδιού στην Οδυσσό του δημόσιου οργανισμού «Sokol» (μια νεολαιΐστικη δομή της παν-ουκρανικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Ελευθερία») ζωγράφισαν ναζιστικά σύμβολα σε μνημεία κοντάσε έναν σιδηροδρομικό σταθμό και τη Λεωφόρο Στρατάρχη Ζούκοφ.

Αυτό αναφέρθηκε στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook. Συνεπώς, στο κέντρο της Οδυσσού, το ναζιστικό σύμβολο «λυκοπαγίδα» (ήταν, μεταξύ άλλων, το έμβλημα της 2ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων των SS) αποτυπώθηκε στο μνημείο της μάχης της Οδυσσού του 1918, ενώ στην οδό Ταΐροβ, «αποκομμουνιστοποίησαν» με τον ίδιο τρόπο την επιμνημόσυνο λίθο προς τιμή του Στρατάρχη Ζούκοφ επί της ομώνυμης λεωφόρου. «Οι εθνικιστές αφαιρούν τα ονόματα των δολοφόνων του ουκρανικού έθνους από τους δρόμους των ουκρανικών πόλεων», σχολίασαν για τις πράξεις τους στο περιοδικό «Falcon».

 

10/4/2017

Το τοπικό συμβούλιο του Κιέβου υιοθέτησε ένα ψήφισμα που υποχρεώνει το προσωπικό μαγαζιών και δομών δημόσιας εξυπηρέτησης να εξυπηρετούν τους πελάτες στην ουκρανική γλώσσα.

Οι ταμπέλες οργανισμών, καθώς και τα μενού και τα συναφή πρέπει να διακοσμηθούν στην ουκρανική γλώσσα. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εξυπηρέτησης επιτρέπεται να αλλάξει γλώσσα μόνο εάν του ζητηθεί από τον πελάτη. Όσον αφορά τους εργαζομένους σε κοινωφελή ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες, γι’ αυτούς η ουκρανική ορίζεται ως η μόνη γλώσσα που τους επιτρέπεται στην εργασία τους.

 

11/4/2017

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό της Οδησσού «Radio Glas» ύψους 43.000 γριβνών(Σ.τ.Μ. περίπου 1.500 ευρώ) για την ανεπαρκή διάδοση της ουκρανικής γλώσσας στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, οι μεταδόσεις του «Radio Glas» στα ουκρανικά ήταν μόλις 30,9% του συνολικού υλικού του, ενώ σύμφωνα με το νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 60%. Το «Vesti.Radio» κι ένας άλλος ραδιοφωνικός σταθμός της Μαριούπολης στους 104.0 FM έλαβαν επίσης πρόστιμο λόγω της ανεπαρκούς «ουκρανικότητας».

 

2/5/2017

Το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία» έκανε μια δήλωση αναφορικά με την επέτειο της σφαγής του Μάη στην Οδησσό: πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και να καθαρίσουμε την πόλη απότο κακό.

Στις 2 Μαΐου 2014, απλοί πολίτες, παρά τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων όσων εξαναγκάστηκαν από τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, υπερασπίστηκαν με θάρρος την πόλη και την χώρα τους, μην επιτρέποντας τη δημιουργία μιας «Νέας Ρωσίας» στην Οδησσό. Αυτή η δήλωση κοινοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου της τοπικής οργάνωσης της «Ελευθερίας» στην Οδησσό.

 

18/5/2017

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Βιάτροβιτς, δήλωσε ότι το σύμβολο της Μεραρχίας των SS «Γαλιτσίνα», που ήταν τμήμα των δυνάμεων των SS της ναζιστικήςΓερμανίας, δεν εμπίπτει στον ουκρανικό νόμο ενάντια στην κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα.

Αυτό δηλώθηλε σε απάντηση του Βιάτροβιτς κατά τη σχετική ερώτηση του περιοδικού «Strana». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Ουκρανίας παρέπεμψε στην παράγραφο 5 του 1ου μέρους του άρθρου 1 του νόμου της Ουκρανίας «για την επίκριση των κομμουνιστικών και εθνικοσοσιαλιστικών (ναζιστικών) απολυταρχικών καθεστώτων στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδισης των συμβόλων τους», που απαριθμεί τί ακριβώς λογίζεται ως ναζιστικό σύμβολο και επεσήμανε ότι αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει το σύμβολο της Μεραρχίας των SS «Γαλιτσίνα».

 

30/5/2017

Το τοπικό συμβούλιο του Λβιβ κατελήφθη από «δεξιούς» ακτιβιστές. Το απόγευμα της 30ης Μαΐου, περίπου 100 ακτιβιστές εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου του Λβιβ, έριξαν αρκετάκαπνογόνα στο εσωτερικό του κτηρίου και φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα.

Αρχικά, ακτιβιστές πολιτικών και δημόσιων οργανώσεων («Ελευθερία», «Δεξιός Τομέας», «Εθνικό Σώμα») συγκεντρώθηκαν στο κτήριο του τοπικού συμβουλίου του Λβιβ για να απαιτήσουν από τη δημαρχία την υιοθέτηση του μανιφέστου των εθνικιστικών δυνάμεων στο Κίεβο.

«Αυτό το μανιφέστο είναι η βάση της συνέχισης της επανάστασης για την αξιοπρέπεια. Μανιφέστο για το πως να βγούμε από την κρίση στη χώρα. Η κεντρική κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι αρχές στο Κίεβο, αλλά και οι άνθρωποι στη βάση», εξήγησε για την ουσία της πράξης ένα μέλος της «Ελευθερίας», ο Ρουσλάν Κοσουλίνσκι. Ωστόσο, ύστερα από την πράξη στη διοίκηση, οι ακτιβιστές αποφάσισαν να εμφανιστούν και στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου.

«Μπούκαραν στην αίθουσα συνεδριάσεων, έριξαν τα αέρια και αυτοανακηρύχθηκαν ως αντιπρόσωποι εθνικιστικών οργανώσεων. Ρίχνοντας τα αέρια, φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα. Την ίδια στιγμή, η ρωσική προφορά τους ήταν αισθητή», έτσι περιγράφει το τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο IA ZIK τα τεκταινόμενα στο τοπικό συμβούλιο.

 

31/5/2017

Ο ηγέτης του «Εθνικού Σώματος» απειλεί να εισβάλει σε τοπικά συμβούλια σε όλη την Ουκρανία.

Ένας ανένταχτος βουλευτής και ηγέτης του «Εθνικού Σώματος», ο Αντρέι Μπιλέτσκι, δήλωσε ότι ακτιβιστές θα εισέβαλλαν σε τοπικά συμβούλια σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της επίθεσης στο Λβιβ, απαιτώντας αμνηστία για τους συμμετέχοντες στο μέτωπο του ΑΤΟ (Σ.τ.Μ. Ζώνη Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων, όρος που χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ και την ουκρανική κυβέρνηση και αναφέρεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ).

 

7/6/2017

Στις 7 Ιουνίου, γύρω στη 13:15, αντιπρόσωποι του δημόσιου οργανισμού «Η Ουκρανία είμαστε Εμείς» συγκεντρώθηκαν για να διεξαγάγουν τη δράση τους κοντά στο κτήριο του Οικονομικού Εφετείου της Οδησσού.

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου της Τοπικής Αστυνομίας της Ουκρανίας στην περιοχή της Οδησσού, περίπου 50 ακτιβιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου: ξεκίνησαν να μάχονται με τους αστυνομικούς κοντά στο κτήριο και άρχισαν να κάνουν ρίψη δακρυγόνων. Επίσης, πολλοί ακτιβιστές κατάφεραν να σπάσουν την πόρτα της εισόδου του δικαστηρίου.

Προσθέτουμε ότι της ΜΚΟ «Η Ουκρανία είμαστε Εμείς» ηγείται ο Βιτάλι Γκολόντοκ, πρώην αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς και βασανισμούς. Ο Γκολόντοκ, ο φίλος του Σαουλιάκ και η ΜΚΟ «Η Ουκρανία είμαστε Εμείς» έχουν συμμετάσχει αρκετά συχνά σε διάφορες συγκρούσεις αναφορικά με ζητήματα γης και κτηρίων στην Οδησσό και τα περίχωρα: για παράδειγμα, νωρίτερα βοήθησε να «ξαφρίσουν» (ζαργκόν για τη λέξη «υφαρπάξουν») ένα κομμάτι γης στην περιοχή της Φοντάνκα (υποτίθεται για τις ανάγκες βετεράνων του μετώπου του ΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα, για το συμφέρον συγκεκριμένων ατόμων).

Μετάφραση Θάνος Θ.