Ενάντια στην αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
της Κατερίνας Μάτσα
Δοκιμάζεται σοβαρά η φανφαρόνικη δεξιά Μακρονία από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντι-«μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», που επιχειρεί ο βοναπαρτίσκος Μακρόν. Η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλά και η τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής έσπρωξαν τους Γάλλους εργαζόμενους να βγουν ορμητικά στους δρόμους.
Σε περισσότερες από 200 πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον Μακρόν στις 19 του Γενάρη 2023, τη μέρα της γενικής απεργίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 1,1 εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη χώρα και 80.000 στο Παρίσι. Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, μίλησε για 2 εκατομμύρια. Οι πάντες παραδέχονται ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά από εκείνες του 1995, του 2003 και του 2010, όπου και πάλι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο (Mediapart 20/1/23). Για πρώτη φορά όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, CGT, CFDT, SUD SOLIDAIRES, ήταν μαζί, σε μια ενιαία δράση.
Η Γενική Απεργία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έκλεισαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τα πρατήρια καυσίμων, τα θέατρα, τα μουσεία, οι δημόσιες υπηρεσίες. Σταμάτησαν τα τρένα και αραίωσαν πολύ τα δρομολόγια στο μετρό. Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Μειώθηκε η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αφού οι εργαζόμενοι στους σταθμούς απεργούσαν σε ποσοστό 70% στην Total και 40% στην Engie. Διακόπηκε η λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ουσιαστικά, δεν υπήρχε κλάδος που να μην απεργεί.
Αυτό το τεράστιο απεργιακό κύμα που συγκλόνισε τη Γαλλία, έρχεται ουσιαστικά να συγχρονιστεί με το άλλο μεγάλο απεργιακό κύμα που σαρώνει την Βρετανία από το καλοκαίρι του 2022, και ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο ενάντια στην ακρίβεια και τη ραγδαία φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η οργή του λαού, που βλέπει τη ζωή του να καταστρέφεται από τις πολιτικές άγριας λιτότητας και καταστολής, που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές καπιταλιστικές κυβερνήσεις, αρχίζει να αποκτά διαστάσεις που τις φέρνει σε σύγκρουση με τους φραγμούς που βάζουν οι ηγεσίες των ρεφορμιστικών κομμάτων της Αριστεράς και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Το καπιταλιστικό οικοδόμημα τρίζει κάτω από το βάρος της άλυτης και οξυνόμενης κρίσης του. Μπορεί ο Μακρόν να δήλωνε αλαζονικά από τη Βαρκελώνη, όπου βρισκόταν την ημέρα της Γενικής Απεργίας και των διαδηλώσεων, ότι θα προχωρήσει στη “μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού”, όμως ο οργισμένος λαός έχει τον πρώτο λόγο. Ο λαός στους δρόμους θα σώσει τον λαό! Για να νικήσει πρέπει να ξεπεράσει το κενό πολιτικής ηγεσίας που αντιμετωπίζει τώρα η εργατική τάξη και να οργανωθεί σε μια επαναστατική προοπτική και πρόγραμμα της δικής της εξουσίας
Το επόμενο βήμα των κινητοποιήσεων στη Γαλλία θα γίνει στις 31 Γενάρη, την επομένη της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τις συντάξεις. Έχουν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες από τη βάση για την καθυστέρηση στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προϊόν ταξικής συνεργασίας και συμβιβασμών των καρεκλοκένταυρων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Πάντως, στις 21 Γενάρη, δύο μέρες μετά τη γενική απεργία, όπως ανακοινώθηκε, διαδηλώνουν νεολαιίστικες οργανώσεις μαζί με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.
Όπως είχε προβλέψει ο Μαρξ, ο γαλατικός αλέκτορας λαλεί ξανά και αναγγέλλει την αυγή και την αφύπνιση της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη.